Ügyészség: Nem volt bizonyítható, hogy Völner Pált előre figyelmeztették, Varga Judit pletykákat osztott meg a férjével, kihallgatták Rogán Antalt is

2024. június 20. – 10:40

Ügyészség: Nem volt bizonyítható, hogy Völner Pált előre figyelmeztették, Varga Judit pletykákat osztott meg a férjével, kihallgatták Rogán Antalt is
Dr. Kovács Katalin sajtószóvivő és Dr. Fürcht Pál főügyész a Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatóján 2024. június 20-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a nyomozást a Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel készített hangfelvétel ügyében. A felvételt Varga volt férje, Magyar Péter készítette 2023 januárjában. Varga itt arról beszél, hogy Rogán Antalék kihúzathatták a rájuk vonatkozó részeket a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiból.
  • A Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatóján elhangzott:, hogy három dolgot vizsgáltak. 1. Elmulasztotta-e jelezni bármelyik kormánytag azt, hogy korrupciós bűncselekményről tud? 2. Rogán emberei kihúzathatták-e az ügyészségi iratokból a rájuk vonatkozó részeket? 3. Szólt-e valaki Völner Pálnak arról 2021. tavaszán, hogy nyomoznak utána a Schadl-ügyben?
  • Az ügyészség tanúként hallgatta ki az eljárásban Varga Juditot, Gulyás Gergelyt és Rogán Antalt is.
  • Az ügyészség szerint Varga Judit a hangfelvételen csak pletykákat osztott meg arról, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy nyomozati irataiból. Egyértelműen megállapították, hogy az ügyiratokat senki nem manipulálta.
  • Az ügyészség külön vizsgálta az egyik lehallgatásban Tónira, Barbarára és Ádámra vonatkozó utalást is. Utánanéztek a felvételen említett koncessziós eljárásnak, de nem találtak bűncselekményre utaló nyomot.
  • Az ügyészség szerint Völner Pált 2021 tavaszán még nem figyelmeztethették előre az ügyészségről, mert ebben az időben még nem hallgatták le őt. Ezt csak 2021 októberétől rendelték el. Arra sem találtak bizonyítékot, hogy Völnert Schadl letartóztatása előtt pár nappal értesítették volna. Ezt a nyomozást bizonyítottság hiányában szüntették meg, mert nem zárható ki teljesen, hogy valaki mégiscsak szólt Völnernek, hogy túl szoros kapcsolatban van Schadl-lal.

Magyar Péter két bejegyzésére hivatkozva tett egy magánszemély feljelentést, ezután kezdte nyomozni a fővárosi főügyészség a Schadl-Völner-ügyet érintő Varga Judit hangfelvételt, derült ki a főügyészség sajtótájékoztatóján. A fővárosi főügyészség kilenc tanút hallgatott meg, köztük Rogán Antalt és Gulyás Gergelyt is. Emellett megkereséseket adott ki és közel 17 ezer oldal anyagot vizsgált át. A nyomozóügyészség elsőként Magyar Pétert hallgatta ki, amiben Magyar három dolgott állított: hogy

  • Schadl Rogán embere volt,
  • Rogán emberei kihúzták az ügyészségi iratokból a rájuk eső részeket,
  • 2021. tavaszán tájékoztatták Völner Pált, hogy megfigyelik Schadlt, ezért vigyázzon.

Ezeket, vagy ezekből kiindulva vizsgálták a nyomozók az ügyet. Spoiler azoknak, akik nem szeretnek izgulni: egyik pontra sem találtak kétséget kizáró bizonyítékot, a nyomozást pedig ezzel együtt meg is szüntették.

Nem lehet nyomozni, hogy ki Rogán embere

Nyomozást csak olyan cselekményeknél lehet folytatni, ami büntetőtörvénykönybe ütközik – magyarázta az ügyészség sajtószóvivője, Dr. Kovács Katalin, hogy azt miért nem tudták vizsgálni a nyomozás során, hogy Schadl Rogán embere volt-e. Azt viszont vizsgálták, hogy történt-e mulasztás: az ügyészség arra jutott, hogy „egyetlen kormánytagnak vagy más hivatali személynek sem volt tudomása [a Schadl-ügyről], így feljelentési kötelezettség elmulasztása nem történt”.

A mostani ügyben a fővárosi nyomozóügyészség nyomozott, azok, akik kezdeményezték a Völner és Schadl elleni nyomozást is. Ők hallgatták ki Magyart is, aki elmondta, hogy 2021-ben szerzett tudomást az ügyről. Ezután Varga Juditot, Rogán Antalt és Gulyás Gergelyt is meghallgatták, de ők sem tudtak róla, hogy valaki elmulasztott volna feljelentést tenni. A nyomozók a tanúk mellett vizsgálták a hangfelvételt és a Schadl-Völner ügy iratait is.

Dr. Fürcht Pál – Fotó: Bődey János / Telex
Dr. Fürcht Pál – Fotó: Bődey János / Telex

A korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette miatt folyó nyomozást ezért a nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette. Tehát:

Mit néztek? Hogy tudott-e valaki a kormányból Schadl ügyéről, és elmulasztott-e szólni.

Mit vizsgáltak meg hozzá? Meghallgatták a kormánytagokat és Magyar Pétert is, meghallgatták a Varga-féle hangfelvételt.

De mire jutottak? Hogy nem történt semmi.

Bejött-e Rogán?

Arról, hogy Rogánék kihúzatták-e magukat az ügy irataiból, a nyomozóiroda azt mondta, hogy a hangfelvételen „Varga Judit csak pletykákat osztott meg férjével”. A hangfelvételen megjelenő „Detti” és „Zsani”, illetve Rogán Antal sem járt a fővárosi törvényszéken a nyomozók szerint. Az ügyészség arról beszélt, hogy a Varga-féle hangfelvétel tárgyi tévedésekkel van tele, amelyek kizárják, hogy nyomozati iratokból szerezték volna azokat. A nyomozóiroda végül arra jutott, hogy a nagyterjedelmű iratrengeteg manipulálását lehetetlen lett volna, „még belső segítséggel is” megtenni.

„Önök is tudják, hogy ez tulajdonképpen egy magánbeszélgetés volt, amit egy házaspár folytatott le, és a házaspár egyik tagja felvette azt a beszélgetést.”

– foglalta össze a bizonyítékot Fürcht Pál. Magyar és Varga is erről azt mondta, hogy 2023. januárjában történt a beszélgetés. A nyomozók szerint ez akkor volt, amikor már válófélben voltak Vargáék, és amikor Varga szerint „Magyar Pétert nagyon érdekelte a közélet” és „nyaggatta őt”, hogy meséljen róla. Fürcht szerint ekkor történt az is, hogy Magyar azt állította, Vargán keresztül fogja „megbuktatni a kormányt”.

Fürcht arra is kitért, hogy Vargáék jelen időben beszélnek („menjen be az embered”) a hangfelvételen, de ekkor már rég a törvényszéken voltak az iratok. A hangfelvételből Fürcht szerint tehát annyi derül ki, hogy

„2023-ban arról beszélget két jogász, hogy menjen be a központi nyomozóügyészségre és nézze meg, hogy milyen iratok vannak. Ez számomra elég szürreális”.

Fürcht hozzátette, ő el sem tudja képzelni, hogy beengedne valaki az iratokhoz olyat, aki csak annyit mond, hogy Varga Judit küldte. A tanúmeghallgatásokon Rogán Antal, Gulyás Gergely és Varga Judit (illetve Magyar Péter is) azt állították, hogy a nyomozati iratokat nem ismerték, csak a sajtóból tájékozódtak róla.

A főügyész a hangfelvétel részleteit elemezve arra jutott, hogy egy bizonyos Dettiről beszél Varga és Magyar is, Rogánról szó sincs benne. Fürcht arról beszélt, hogy már így is részletesebben vizsgálták a hangfelvételt, mint amennyit az ért. A nyomozók pedig nem találtak egyetlen egy iratot sem, amit törvénytelenül manipuláltak volna.

„Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy az ügyészség olyan hülye lenne, hogy az Ádi, Tóni, Barbit odaadja [...] az újságoknak, hogy aztán később ne beszélhessenek [róluk]?”

– mondta Fürcht. Hozzátette: „Magyar Péter azt is mondta, hogy szerinte egyetlen betűt is bűncselekmény kitörölni. De mondjuk azt is mondta, hogy rég tanult a BE-t [büntetőeljárás]”. A főügyész szerint voltak olyanok az iratokban, akik az adataik zártan kezelését kérték, és ez, illetve az adatok bizalmas kezelése „azt a látszatot keltheti, hogy az ügyészség adatokat töröl”. Az ügyészség szerint tehát „objektívan kizárható”, hogy bármi igaz lenne abból, amit Varga pletykál a hangfelvételen, így a nyomozás végül arra jutott, hogy „nem volt arra irányuló kísérlet, hogy külső személy befolyásolja a nyomozást”.

Mit néztek? Hogy nyúlkált-e bárki az ügyészségi iratokban, hiszen Magyar Péter szerint Rogán kérésére belenyúltak azokba. Ehhez ismét tanúkat hallgattak ki, illetve a hangfelvételt vették alapul.

Mire jutottak? A nyomozás az ügyészség szerint egyértelműen megállapította, hogy az ügyiratokat senki nem manipulálta. Ezért bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Miért nem? Mert ekkor már az ügyészség szerint nem voltak az iratok ott, ahova ráadásul nem is ment be senki. Az iratokból több helyen volt több példány, így az ügyészség szerint lehetetlen neveket kihúzni 17 ezer oldalból. Varga hangfelvételére azt mondták, hogy Varga „pletykákat osztott meg férjével”, Magyarra csak ráhagyta a dolgokat.

Völnert figyelmeztették-e?

„Völner Pál neve fel sem merült az ügy előkészítő eljárásban, rá nem volt elrendelve lehallgatás” – mondta Kovács Katalin sajtószóvivő. Így a főügyészség szerint kizárható, hogy az ügyészség figyelmeztette volna Völner Pált 2021. tavaszán. Ekkor a nyomozás során bár felmerült Völner neve, amikor észlelték, hogy Schadl és Völner szoros bizalmi viszonyt ápol, „de ez még nem számított bűncselekménynek”. Ennek az évnek a szeptemberében viszont már arra jutottak a nyomozók, hogy Völner is benne van a buliban. Így a főügyészség szerint az kizárható, hogy, ahogy Varga Judit a hangfelvételen mondja, tavasszal szóltak volna neki a nyomozásról.

Rogán Antal 2021. november 2-án felhívta Völnert telefonon, akivel 30 másodpercet beszéltek. Völner még aznap járt a Miniszterelnöki Kabinetirodában. Gulyás a tanúvallomásában arról beszélt, hogy „nem szokatlan az esti telefon”, ha munkaügyről van szó, Rogán pedig vallomásában azt mondta, csak azért hívta be Völnert, hogy munkaügyben beszéljenek.

Dr. Kovács Katalin – Fotó: Bődey János / Telex
Dr. Kovács Katalin – Fotó: Bődey János / Telex

A nyomozók szerint egy nappal korábban, november 2-án sem Schadl, sem Völner nem tudott arról, hogy 3-án rejtett megfigyelelést fognak végezni. Schadl a Dubajba szóló jegyeket november 2. előtt vásárolta meg, így a nyomozók szerint nem azért vett repülőjegyet, hogy megszökjön: szerintük ezt erősíti az is, hogy nem semmisítette meg a bizonyítékokat. A főügyészség ezért

bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást, hiszen nem lehetett bizonyítani, hogy Völnert figyelmeztették-e.

Az ügyészség úgy foglalta össze tehát a nyomozás eredményeit, hogy bűncselekményekre utaló bizonyíték nem tűnt el az iratokból, Schadl Györgyöt nem figyelmeztették, ahogy Völnernek sem szóltak hónapokkal korábban. Arra pedig nem találtak bizonyítékot, hogy Rogán szólt-e a nyomozásról novemberben. Mint Fürcht elmondta: nem tudták kizárni, hogy szóltak Völnernek, csak bizonyítékot nem találtak rá. Fürcht szerint „azt, hogy mi történt, csak Völner Pál tudja, és az, aki szólt neki”.

Mit néztek? Hogy szólt-e Rogán, vagy úgy bárki Völnernek arról, hogy Schadl ellen nyomoznak.

Mire jutottak? Hogy nem tudják. Csak azt, hogy tavasszal biztos nem. Ezért a nyomozást bizonyítékok hiányában megszüntették.

Schald György repülőgépen menekült az országból? Az ügyészség szerint nem, hiszen hamarabb vette meg a jegyeket, minthogy Rogán behívta volna Völnert magához. De azt sem azért, hogy figyelmeztesse Völnert, hanem hogy munkáról beszéljenek.

A 444 kérdésére arról is beszélt később Fürcht, hogy nem zárják ki, hogy szólt volna valaki Völnernek, de a nyomozás alapján „inkább azt gondolják, hogy nem”. Fürcht azonban azt mondta, az lehet, hogy valaki szólt Völnernek arról, hogy túl szoros a kapcsolata Schadl Györggyel. A főügyész szerint azonban „a figyelmeztetés még nem bűncselekmény”, mert ez „integritási kérdés”.

Magyar Péter még a sajtótájékoztató alatt szürreálisnak nevezte az ügyészség tájékoztatóját. Fürcht erre annyit mondott, hogy „1950-ből nem találnak olyan felvételt, amiben a sajtó kérdezhet a főügyésztől”. Sajtókérdésekre Fürcht idézett Varga Judit tanúvallomásából is, melyben Varga azt mondta: „Nem tudom, hogy érthettem, hogy Polt Péter nem ura a helyzetnek, nem tudom, hogy ebben a lelki állapotban miért mondtam”.

Lapunk kérdésére azt is elmondta Fürcht Pál, hogy a nyomozati eredmények szerint november 3-án nem járt Völner Pál Rogánnál. Korábbi információink szerint november 3-án berendelték a Karmelitába Völnert: ezeket az értesüléseinket a kormány nem tagadta, csak azt mondták, hogy ez egy munkamegbeszélés volt. Fürcht szerint azonban kizárt, hogy november 3-án bent járt volna Rogánnál Völner, mert akkor megfigyelték. De vizsgálták a nyomozók az előtte lévő napot is, ezek alapján 2-án járt Völner Rogánnál, a kormány által is elmondott munkamegbeszélés miatt.

Egy hangfelvétel

Március végén Magyar Péter nyilvánosságra hozott egy súlyos állításokat tartalmazó hangfelvételt, amellyel még a kegyelmi ügy miatt lemondott, a közélettől elvileg visszavonult Varga Juditot is újra visszahozta a nyilvánosság elé. A beszélgetést 2023 elején Magyar Péter titokban vette fel a telefonjára, miközben közös otthonukban Varga Judittal beszélgetett. A felvételen Varga Judit akkori igazságügyi miniszter a NER talán egyik legnagyobb korrupciós botrányáról, a Schadl–Völner-ügyről beszélt. A hangfelvételen Varga azt mondja, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagaiból, Schadlt pedig már azért nem lehetett kimenteni, mert Polt Péter nem volt ura a helyzetnek.

A hangfelvétel fő állítása az volt, hogy Rogánék belenyúltak az ügyészségi iratokba, ám az ügyészség szerint ez fizikai és jogi képtelenség. Ezt Fürcht Pál főügyész a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után már egy külön sajtótájékoztatón elmondta. Mindenesetre Varga Juditot a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után tanúként hallgatták meg.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az egyébként világosan látszik, hogy az a rész, amire Varga utalt, valóban kikerült a nyomozati anyagból, de ez még nem bizonyítja, hogy erre Rogán adott volna utasítást. Azt pedig Fürcht Pál főügyész is elismerte, hogy tudják, ki az a Tóni, Barbara és Ádám, akik a sajtóhoz kiszivárgott nyomozati iratokban még szerepeltek. A főügyész megerősítette: valóban Rogán Antal, a felesége és a kabinetfőnöke az, de mint mondta, az még nem bűncselekmény, ha valakinek kapcsolata van egy vádlottal. A vádiratba pedig az kerül be, amit az ügyészség bizonyíthatónak lát.

A belenyúlás mellett az is elhangzik a felvételen, hogy a kormányból előre szólhattak Völnernek, hogy álljon le, mert Schadlt megfigyelik. Schadl 2021 novemberi elfogása előtt Rogánék a Karmelitába rendelték Völner Pált, hogy figyelmeztessék: Völner így le tudta mondani a 2021. november 4-re megbeszélt találkozóját Schadl Györggyel, amin a nyomozók szerint Schadl ismét pénzt akart volna adni az államtitkárnak.

A hangfelvétel tehát súlyos és fontos állításokat tartalmaz, amik rengeteg kérdést vetnek fel: és ezeket a kérdéseket nem oldotta fel a kormány reakciója sem. Varga Judit válaszul családon belüli erőszakkal vádolta meg Magyart, Orbán hamis vádnak nevezte az elhangzottakat a parlamentben. A hangfelvételen megemlített Polt Péter pedig annyit mondott, hogy ez egy magánbeszélgetés.

A hangfelvételen hallottakról megkérdeztük a kormányt és Rogán Antalt is, ők minden levelünkre annyit válaszoltak: nézzük meg Gulyás Gergely rövid videóját. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ebben mindössze egy kipukkadt lufiról beszélt. Rogán Antal a 444-nek adott interjújában nemrég azt mondta: „Ha Judit ezeket komolyan gondolta, akkor finoman szólva alaptalan dolgokat állított”.

Mindenesetre ha gyorsan képbe kerülne a hangfelvételről, ezt a cikket azért nyissa még meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!