Franciaországban akkorát nyerhetett Le Pen pártja, hogy Macron feloszlatja a nemzetgyűlést, és előrehozott választást ír ki

2024. június 9. – 23:19

Másolás

Vágólapra másolva

A francia exit pollok szerint Marine Le Pen és Jordan Bardella vezette Nemzeti Összefogás (RN) listája végzett az élen a szavazatok 31,5 százalékával.

Marine Le Pen érkezik sajtótájékoztatóra, miután a francia elnök bejelentette, hogy június 30-ra új általános választásokat ír ki – Fotó: Julien De Rosa / AFP
Marine Le Pen érkezik sajtótájékoztatóra, miután a francia elnök bejelentette, hogy június 30-ra új általános választásokat ír ki – Fotó: Julien De Rosa / AFP

Az RN-nek még soha nem sikerült ilyen magas szavazatarányt elérnie, nem meglepő, hogy már délután elkezdtek pezsgőpiramist építeni a párt eredményváróján.

Az előrejelzések szerint Emmanuel Macron elnök centrista szövetsége 15,2 százalékkal a második helyen végezhet. A szocialisták pedig vezetésével 14 százalékot érhettek el. Ezzel szinte hajszál pontosan pontosan bejöhet a korábbi közvélemény-kutatások eredménye.

Az eredmény lesújtó Macron Reneszánsz pártjának. Az elnök ezért úgy döntött, hogy feloszlatja a Nemzetgyűlést, és előrehozott választást ír ki.

„Nem tehetek úgy a mai nap végén, mintha mi sem történt volna, ezen a helyzeten kívül van egy láz, amely az elmúlt években eluralkodott országunkban a nyilvános és parlamenti vitákban”

– mondta. Tekintve, hogy már hetek óta tudhatta, hogy az RN komoly előnnyel nyeri a választást, Macron valószínűleg előre tudta, hogy él az alkotmány 12. cikkelyével. Hogy ez pontosan mit jelent, azt ebben a cikkünkben fejtettük ki bővebben.

Az Eric Zemmour vezette szélsőjobboldali Visszahódítás párt 5,5 százalékot, míg a baloldali Engedetlen Franciaország (LFI) 8,3 százalékot érhetett el. Úgy tűnik, hogy a Zöldek csak 5,2 százalékot értek el, amivel épp elérik a bejutási küszöböt.

A franciaországi részvételi arány nagyjából 51 százalék volt, tehát valamivel magasabb, mint a 2019-es 50,12 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!