Orbán Viktor csak Európa legnagyobb választási győzelmével elégszik meg

Orbán Viktor csak Európa legnagyobb választási győzelmével elégszik meg
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • „Magyarország maradjon a béke szigete!” mottóval hirdették meg az idei Békemenetet. Ez volt sorban a tizedik.
  • Az emberek a Lánchídtól vonultak a Margitszigetre, a menetet Bayer Zsolt, Deutsch Tamás, Fásy Ádám és Pataky Attila vezették.
  • Egy háborúról szóló ünnepi műsor után Orbán Viktor lépett a színpadra, aki szintén főleg a háborúról beszélt a népnek.

Még egy színpadot is felállítottak Orbán Viktornak a margitszigeti Nagyréten, innen fog majd 3-tól beszélni. A menet eleje már oda is ért. Közben a vége most hagyta el a Parlamentet.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Love grows Fidesz.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

A menet eleje már a szigeten, indulnak a Nagyrét felé. A vége továbbra is a rakparton vonul.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A tömegben páran azzal viccelődtek, hogy ez itt a Duna, nem a Tisza, és „árad a Duna”. Ezzel utaltak arra, hogy Magyar Péter pártja a Tisza Párt, és általában elhangzik tőle az a mondat, hogy „árad a Tisza”.

A vége viszont nem messze a Lánchídtól, a Magyar Tudományos Akadémia épülete vonaláig jutott. A Margit hídnál okozott némi fennakadást, hogy csak úttesten lehet vonulni, a bicikliutat és a járdát lezárták a szervezők.

Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex

Felülről.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Vitályos Eszter kormányszóvivő a Békemenet indulása után megállapította: „Árad a béke hangja!”

„Egyértelműen Vitézyre szavaznék, ha Szentkirályi Alexandra visszalépne. De nem fog” – mondja egy férfi, aki szerint itt mindenkinek elege van Karácsonyból, ezért örülnének bárkinek, aki nem ő. Egy másik menetelő kifejti, hogy Karácsony szerinte rossz, „Vitézy pedig legalább jó szakember. Hogy mennyire ért a városvezetéshez, az majd kiderül.” Aztán egy pillanatra elhallgat, mert egy másik résztvevő szakítja meg, jelezve neki, hogy vannak itt olyanok, akik „alattomosan Magyar Péterről kérdeznek”.

Bár mi nem kérdezzük, azért mégis hamar elmondják a véleményüket róla: „Magyar Pétert egyszer láttam, úgy nézett ki, mint egy kofaasszony” – fogalmaz a korábban figyelmeztető nő. A külpolitikáról pedig később, egy másik társaság magyarázza el, hogy „Brüsszel tesz ránk. Tudod, ki élvezi ezt? Csótánynak a felesége!” A június 9-i választásról még annyit azért megtudunk, hogy „hiába nyer most a Fidesz, a nyugati országokban még nem lesz változás”. Addig pedig szerintük „háború lesz, olyanok, mint Fico meglövése vagy a moszkvai terrortámadás”.

A menet elején elég lapos a hangulat, nincs se éneklés, se skandálás. Épp csak azok csinálnak némi hangulatot, akik az út mellől leselkednek. Ők viszont néha megtapsolják a menetelőket, vagy épp Bayer Zsoltékat éltetik.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ezzel szemben a menet végén, ami még a Lánchídnál van, jó a hangulat, az emberek néha azt kiabálják, hogy „Viktor, Viktor”.

Karácsony Gergely Facebook-videóban üzenet a Békemenet résztvevőinek. „Mindenkit várunk a Margitszigeten, csak arra kérjük önöket, hogy vigyázzanak rá, vigyázzanak a Nagyrétre, ne tapossák le az évelőket, és semmiképpen ne vágják le motoros fűkaszával” – mondta a főpolgármester Szentkirályi Alexandra kormánypárti főpolgármester-jelölt kaszálására utalva.

Karácsony örül annak, hogy a Békemenet útvonalán a kormánypárti szavazók a saját szemükkel győződhetnek meg arról, „mi minden hazugságot hordott össze a főváros állapotáról a kormánypárti sajtó”. A főpolgármester példának hozta a felújított Lánchidat, a rakpartot és a kormánypárti sajtó által temetett fákat.

A Parlamenthez ért a tömeg eleje. Közben a szervezők egy kötelet feszítettek ki a menet elején, ami mögé senkit sem engednek be, még a sajtót sem. Így Bayer Zsolték nyugodtan vonulhatnak.

Rengeteg zászlóáruló van kint, az egyikőjük elmeséli, hogy a nála lévő Orbán Viktor-kokárdákat nem ők csinálják, ezt nagyüzemből szerzik be. A kicsi magyar zászló 2000 forint, ezt a jelenlévők sokallják, de van azért, aki viszi. Mint az eladó elmondja, van azonban, amit senki nem visz: „az EU-s zászlóval melléfogtunk, az nem kell senkinek”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Pár méterrel Bayer Zsolték előtt ilyen kocsi gurul:

Fotó: Mizsur András / Telex
Fotó: Mizsur András / Telex

Király Nórával, Simicskó Istvánnal és Pokorni Zoltánnal együtt.

Fotó: Ránki Dániel / Telex Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex

A tömeg elindult a Lánchídtól a Margitszigetre, ahol majd Orbán Viktor mond nekik beszédet 15 órakor.

A Hír TV élő adásában bejátszott felvételek alapján a gyülekezők a Széchenyi tér vonalától az Eötvös térig töltik meg a rakpartot.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Irány a Békemenet! Hajrá, Debrecen!” – írta Kósa Lajos országgyűlési képviselő, akik a többséggel szemben nem buszokkal, hanem vonattal érkeznek Debrecenből a Békementre. Kósával tart a város fideszes polgármestere, Papp László is.

Szegedről három busszal vitték az embereket Budapestre a Békemenetre, amik reggel 9-kor indultak.

„Minden évben, amikor van, elmegyünk” – mondta egy buszra váró középkorú nő. Szerinte ebben az időben különösen fontos a rendezvény, nemcsak az orosz–ukrán-háború, hanem a közel-keleti konfliktusok miatt is. „Nem Magyarország, egész Európa” – válaszolta a kérdésre, hogy szerinte esélyes-e, hogy az ország háborúba sodródna. Lánya szerint a Békemenet a közösségről is szól, de abban is egyetértenek, hogy sokszor megszólják őket amiatt, hogy fideszesek. „Mi soha nem mondanánk semmit valakire azért, mert máshogy gondolkodik” – tette hozzá a nő. Egy a busz előtt álldogáló középkorú férfi csak kikísért valakit, ő maga nem megy a Békemenetre, mert más programja van. Sőt, eddig egyszer sem vett részt, de láthatóan annyira nem sajnálja, hogy idén is ki kell hagynia. „Majd legközelebb” – mondta.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A várakozók között ott volt Fülöp László szegedi fideszes polgármesterjelölt is, őt a buszozás hátteréről is kérdeztük, amire azt mondta, „természetesen” ez a résztvevőknek ingyen van, a költségeket a szegedi Fidesz állja. Arra számít, hogy sokan lesznek és jól érzik majd magukat együtt, és bízik a jó időben is.

A menetre érkezők egy része Budáról érkezik a Láncíd pesti hídfőjéhez, a hivatalos gyülekező helyszínére. Tessely Zoltán Fejér megye 3-as, Bicske központú választókerület országgyűlési képviselője egy nagyobb csapattal a háta mögött vonult át a hídon:

Fotó: Mizsur András / Telex
Fotó: Mizsur András / Telex

A Békemenet tüntetői szerint két részre szakadt a világ, vannak a békepártiak és a háborúpártiak – és bár szerintük Oroszország ukrajnai inváziója fenyegeti a békét, azért „Oroszország alapvetően békepárti”, mondja egy férfi, aki épp a „No war” feliratú táblák mellett áll. A mellette táblákat osztó nő magáról azt mondja, hogy ő „30-40 éve békepárti”, az IMF ellen is tüntetett, és úgy látja, most „a világ legnagyobb veszélye a békét fenyegeti”.

Többen úgy látják, hogy „az EU tagállamai közül egyedül Magyarország védi a békét” – a háború maga pedig „a háttérhatalom és Amerika érdeke”, Soros György szerepe ebben a képletben szerintük „összetett és bonyolult”, ezért inkább nem mennek bele. A háborút indító Putyin azonban – ahogy egy férfi kifejti nekünk –, nem része a Soros-tervnek, hanem háborúra provokált áldozata. A NATO pedig? „Védje meg Magyarországot, de ne szóljon bele az életébe.”

A DK ifjúsági szervezete akciózott az éjjel, a Békemenet útvonalát így festették fel:

BKK oldala szerint: 11:00-től lezárják a belvárosban a Széchenyi István teret, a Lánchidat és a József Attila utcát. Szintén lezárják a Budai alsó rakpartot és a Pesti alsó rakpartot is a Lánchíd közelében, illetve a Fő utcában is lehetnek lezárások.

A Széchenyi István tér, a Lánchíd és a József Attila utca lezárásakor, várhatóan 11:00 és 13:30 között:

  • a 16-os, a 105-ös, a 178-as, a 210B és a 216-os autóbuszok módosított útvonalon, az Erzsébet tér és a Clark Ádám tér között a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekednek;
  • a 15-ös autóbusz a Boráros tér felé a Kossuth Lajos tér és a Kálvin tér között a Szemere utca–Kálmán Imre utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Múzeum körút útvonalon közlekedik, ideiglenesen a 70-es és a 72-es trolibuszok Kossuth Lajos tér és Astoria közötti megállóiban áll meg.

A 2-es, a 2B és a 23-as villamosok várhatóan 11:00 és 13:30 között, a korlátozások miatt:

  • a Közvágóhíd H, Pesterzsébet, Pacsirtatelep, illetve a Keleti pályaudvar M és a Boráros tér H között közlekednek. A kimaradó szakaszon a BKK a nagykörúti villamosok, valamint a 15-ös autóbuszok igénybevételét ajánlja.

A Margit hídi korlátozások idején, várhatóan 12:00 és 14:30 között:

  • a 4-es és a 6-os villamosok rövidített útvonalon, az Oktogon és a dél-budai végállomások között közlekednek;
  • 12 és 13 óra között az észak-budai oldalon is járnak a nagykörúti villamosok, a Széll Kálmán tér és a Margit híd, budai hídfő között. A korlátozás idején a BKK a pesti oldalon a Corvin-negyed közelében az M3-as metró igénybevételét ajánlja a Nyugati pályaudvar felé tartóknak, a Blaha Lujza tér térségéből pedig az M2-es metrót a Széll Kálmán tér felé tartóknak. A Széll Kálmán tér és a Margit híd, budai hídfő között 13:00 és kb. 14:30 között pótlóbusz jár a korlátozás idején.
  • a 17-es villamos várhatóan 13:00 és 14:30 között a Bécsi út/Vörösvári út és a Batthyány tér M+H, illetve a Savoya Park és a Széll Kálmán tér M között közlekedik. A kimaradó szakasz pótlására a budai oldalon villamospótló autóbusz közlekedik a Széll Kálmán tér M és a Margit híd, budai hídfő H között;
  • a 9-es autóbusz módosított útvonalon, a Raktár utca és a Nyugati pályaudvar között az Árpád híd–Váci út útvonalon közlekedik;
  • a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbuszok rövidített útvonalon a Széll Kálmán tér M, Szemlőhegy, illetve Zugliget, Libegő és a Margit körút között közlekednek.

A Békemenet mellett egyéb rendezvények is vannak a fővárosban, a további lezárásokról, terelésekről ebben a cikkben írtunk.

Felállt a csapat.

Fotó: Huszti István, Mizsur András / Telex Fotó: Huszti István, Mizsur András / Telex
Fotó: Huszti István, Mizsur András / Telex
Fotó: Huszti István, Mizsur András / Telex

Aki kapja, marja.

Fotó: Mizsur András / Telex
Fotó: Mizsur András / Telex

Az Edda frontembere is menetelni fog a békéért.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A szervezők meg is indokolták, hogy miért van most „minden korábbinál nagyobb szükség” a Békemenetre. Bayer Zsolt publicista arról írt, hogy „20-30 évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az a Nyugat, amelyre a vasfüggöny mögül évtizedekig vágyakoztunk, úgy fog kinézni, ahogy ma kinéz: káosz, anarchia és bizonytalanság jellemzi”. Szerinte a Nyugat a háború eszkalációjában utazik, miközben Magyarország a béke szigete.

„Abban a helyzetben vonul majd a Békemenet, amikor Párizs, London és talán Berlin is atomháborút vizionál, feledve Hirosimát és Nagaszakit” – közölte a CÖF alapítója, Csizmadia László.

„Úton a Békemenetre!” és „A dombóvári csapat már úton a Békemenetre” – posztolta Facebook-oldalára Bányai Gábor és Potápi Árpád országgyűlési képviselő. Vitályos Eszter kormányszóvivő pedig azt írta: őket „nem mossa el semmilyen áradás”, azt kéri a résztvevőktől, legyen náluk esernyő és esőkabát is.

De Győr sem hiányozhat a Békementről, legalábbis Dézsi Csaba András polgármester szerint:

Meg persze fideszeseket is.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!