Kizöldültek a rakparti tölgyek, amiket egy hete már temetett a Metropol

2024. április 2. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Szomorú látvány a pesti alsó rakparton: pusztulnak a tölgyek” – szomorkodott múlt héten a Metropol, és több képet is közölt a pesti alsó rakpartra telepített „elszáradt” tölgyfákról. Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész akkor hosszan magyarázta el, hogy

  • nem, a tölgyek nem száradtak el, csak egész télen nem hullajtják le a leveleiket, hogy így védjék magukat a hidegtől;
  • és csak később dobják le a leveleket és indulnak meg rügyezni;
  • ezért érdemes visszanézni a rakpartra áprilisban, amikor elkezdenek kizöldülni a fák.

Bardóczi ezt április elején meg is tette, és le is fotózta a Metropol (és a Metropol cikkét egy az egyben átvevő Magyar Nemzet) munkatársainak a rügyező rakparti tölgyeket:

A Metropol egyébként egy hete még azzal hergelte az olvasóit, hogy „Karácsony Gergelyék látványprojektje csődöt mondott, a pesti alsó rakparti fák többsége rossz állapotban van”. A lap szakértő megkérdezése nélkül értekezett arról, hogy a fák rettenetesen néznek ki, szárazak, nem duzzadnak rajtuk a rügyek, több teljesen el is pusztult, szóval összességében lesújtó képet festenek, amit az árvízhelyzet is okozhatott.

Bardóczi akkor növényélettani egyszereggyel vágott vissza, és azt is hangsúlyozta, hogy az árvíz nem árthatott a fáknak, mert eredeti élőhelyein a kocsányos tölgy az árterekben is kiválóan érzi magát. Az pedig, hogy a 34 ültetett fából végül egy nem eredt meg, természetes, a faültetés ugyanis kockázatos dolog.

A zöldülő tölgyek képei mellé Bardóczi most azt írta: „Gondolom ez is címlapon lesz és egy életre megtanulták a Körúton belül is, hogy a tölgyek később rügyeznek, az árvíz pedig nem árt nekik. Ez az ismeretátadás a KESMA nélkül nem jöhetett volna létre. Köszönjük!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!