Bardóczi növényélettani egyszereggyel vágott vissza az „elszáradt” rakparti tölgyek miatt aggódó Metropolnak

2024. március 25. – 08:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Szomorú látvány a pesti alsó rakparton: pusztulnak a tölgyek” – a Metropol két napja közölt cikkében aggódott a pesti alsó rakpartra telepített tölgyfák állapotáért. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze hosszú Facebook-posztban reagált a lap megfigyeléseire, és egyben egy gyorstalpalót is tartott nekik „a tölgyek általános tulajdonságairól”.

A pesti alsó rakpart átalakítása 2021 novemberében kezdődött, akkor ültettek 34 darab három méter törzsmagasságú kocsányos tölgyet a Parlament és a Margit híd közötti szakaszra. Ezek a fák kerültek most a propagandalap és a főtájépítész közötti szóváltás középpontjába.

Metropol: A legtöbb fa már rügyezik, a rakparti tölgyfák pusztulnak

„Karácsony Gergelyék látványprojektje csődöt mondott, a pesti alsó rakparti fák többsége rossz állapotban van” – jelentette ki a Metropol. A lap ennek alátámasztására több képet is megosztott a szerintük nagyon rossz állapotban lévő, elszáradt levelű fákról.

„Bár a legtöbb fa már rügyezik, a rakparti fák rossz képet festenek. Tele vannak tavalyi levelekkel, a rügyek nem duzzadnak, száraz ágak is jócskán vannak rajtuk. Egy fa már teljesen elpusztult, de a közvetlenül mellette levő is nagyon rossz állapotban van. A megújult szakaszon elültetett 34 kocsányos tölgyfának jelentős része láthatólag beteg, számos fán sérülések látható”.

A Metropol szerint a fővárosnak nem sikerült gondoznia a fákat, és arra a feltételezésre jutott, hogy a fáknak az árvízhelyzet is árthatott.

A Metropol cikkét a Magyar Nemzet is szemlézte, „Senyvednek Karácsony fái a Duna-parton” címmel.

Bardóczi: A tölgyfák köszönik, jól vannak

Budapest főtájépítésze növényélettani leckével reagált a Metropol állításaira:

  1. „A tölgyek és bükkök, különösen fiatalabb korukban egész télen nem hullajtják le a leveleiket.”
  2. „Teszik ezt azért, mert részben így védik a jövő évi rügyeket a hidegtől, részben pedig a hajtásoknak némi induló energiát ad a levélnyél és az abban elraktározott tápanyag.”
  3. „Ráadásul ezek a fafajok azok közé a fák közé tartoznak, amelyek később indulnak meg rügyezni, s csak ekkor dobják el a leveleiket.”
  4. „Az árvíz természetesen nem árthatott ezeknek a fáknak, mert eredeti élőhelyein a kocsányos tölgy az árterekben kiválóan érzi magát.”
  5. „Az ültetés – különösen ilyen nagy fáknál – mindig rendkívül kockázatos dolog. A 34 ide ültetett fából nem is gyökeresedett be 3 az első év után. Ez papírforma. Garanciálisan cserélték azt a hármat tavaly, abból nem eredt meg 1. Ez is előfordul.”

„Azt javaslom várjuk meg az április végét, aztán legyen szíves írja meg a Metropol és a Magyar Nemzet a címlapon azt is, amikor majd kirügyeznek a fák” – írta Bardóczi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!