Vitézy megnézte a buszmegállót, amiben Vágási Ferit megverték, és találkozott Lázár kartonfigurájával

2024. május 22. – 19:59

Vitézy megnézte a buszmegállót, amiben Vágási Ferit megverték, és találkozott Lázár kartonfigurájával
Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt Lázár János közlekedésügyi miniszter kartonfigurájával szelfizik Rákosrendezőn 2024. május 22-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges kampánykörútra indult Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerdán hajnalban: tervei szerint 24 óra alatt bejárja a 23 budapesti kerületet tömegközlekedéssel, és minden kerületben megáll egy kicsit beszélgetni valakivel, aki kapcsolódik valamilyen módon a programja elemeihez.

Vitézy az FKF Ecseri úti telephelyénél kezdett, ahol friss kakaós csigával várta a szemétszállítókat munkakezdéskor, és a szelektív közterületi hulladékgyűjtés fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezután a FÖRI Állategészségügyi Szolgálat Illatos úti telephelyén civil állatvédőkkel találkozott, és a téma is ehhez kapcsolódott.

A Kökit megtekintve arról beszélt, hogy lenne mire költeni a jelenlegi városvezetés által a Clark Ádám tér sokadszori felújítására szánt pénzből a körúton túli kerületekben is. Kőbányán Budapest gazdaságfejlesztéséről, a Havanna-lakótelepen és Csepelen pedig a dél-pestiek legégetőbb problémáiról volt szó. Mi három helyszínen csatlakoztunk körútjához, ezek közül az első a gazdagréti Csíkihegyek utcai panelház volt, ahol a kilencvenes évek nevezetes teleregényét, a Szomszédokat forgatták.

A Szomszédok-nosztalgiát nemcsak Vitézy lovagolta meg a kampányban, hanem fideszes riválisa, Szentkirályi Alexandra is, méghozzá a Vágási Feri karakterét alakító Nemcsák Károllyal, aki leporolva az egykori stílust, panaszosan búgja a kamerába:

„Vehetek új gumikat, mert sajnos kátyúsak az utak.”

A fideszes kritika nagyjából ennyiben ki is merül, Vitézynek azonban ennél merészebb terve van az egykori teleregénnyel. Mint Merker Dávid szociológus, a főpolgármester-jelölt egyik fontos stábtagja és a kulturális programokat szervező Hosszúlépés alapítója a helyszínen elmondta: a panelházban vagy a közelében tervezik létrehozni a Szomszédok-lakásmúzeumot. A forgatás idején a Magyar Televízió négy lakást is birtokolt a házban, de azokat sajnos eladták.

Vitézy Dávid és Merker Dávid Gazdagréten – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Vitézy Dávid és Merker Dávid Gazdagréten – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Vitézy Dávid és Merker Dávid Gazdagréten – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Merker a 154-es megállójában várta a busszal érkező Vitézyt, majd közölte, hogy ez volt a filmbeli buszmegálló, ahol Vágási Ferit hétről hétre megverték. Vitézy kérdésünkre közölte: a találkozó helyszínének nincs köze ahhoz, hogy a Vágásit alakító Nemcsák a rivális jelölt klipjében szerepel.

Vitézy a panelház tövében elmondta, hogy ma már a panellakások ismert és keresett elemei az ingatlanpiacnak. Berlint említette, ahol nemcsak a piacon, hanem a fejekben is rehabilitálták a szocializmusból maradt örökséget, és a kelet-német panel trendi lett. Véleménye szerint Budapesten is beszélni kellene a panelházak történetéről, ráadásul a Szomszédok világa egy vonzó turisztikai termék is lehetne a magyar és külföldi turistáknak.

A következő fontosabb állomás a II. kerületi Széna tér volt, ahol néhány órával később Vitézy Őrsi Gergely polgármesterrel találkozott. Itt Szenes Hanna magyar költő, zsidó származású brit ejtőernyős, és izraeli nemzeti hős szobránál méltatta a II. kerület munkáját, hogy egy lerobbant buszpályaudvar helyére egy nagy zöldfelületet és emlékparkot hoztak létre.

Vitézy külön kiemelte: a kerület figyelmet fordított arra, hogy a közterületi, valamint utcaneveknél túlnyomó többségben legyenek nők a névadók között, és ígéretet tett arra, hogy ezt a gyakorlatot ő is folytatja majd, ha megválasztják. Ezután közösen megtekintettek még egy virágos járdaszigetet a Hattyú utca és a Margit körút találkozásánál, majd a főpolgármester továbbment a következő kerületbe.

Merker Dávid, Vitézy Dávid és Őrsi Gergely a Széna téren – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Merker Dávid, Vitézy Dávid és Őrsi Gergely a Széna téren – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Merker Dávid, Vitézy Dávid és Őrsi Gergely a Széna téren – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Mi legközelebb a Rákosrendező pályaudvaron csatlakoztunk hozzá, ahol sajátos találkozó zajlott le. Vitézy ugyanis az ide tervezett mini-Dubaj (mások szerint inkább maxi-Dubaj) egyik ötlegazdája, Lázár János közlekedési miniszter életnagyságú kartonfigurája mellett kezdett el beszélni. A Lázár-figura kezében stílszerűen a dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcoló volt, amit ugyanaz az arab befektető épített, aki most a Rákosrendezőt is beépítené. Vitézynek az elmúlt időszakban kemény nyilvános csörtéi voltak Lázárral, a főpolgármester-jelölt ezzel is bizonyítani igyekszik, hogy nem a kormány küldte őt csatába Karácsony Gergely ellen.

„Itt van velem Lázár János, bár csak úgy, mint ahogy egyes politikusok néha a vitákon is megjelennek, papírformában”

– mondta Vitézy, majd arról beszélt, hogy a luxusnegyed helyett mire is lenne valójában szüksége Budapestnek. „A fővarosban két dologból van igazán hiány, a megfizethető lakásokból és a zöld felületekből. Amikor még a BFK-ban dolgoztam, akkor az volt az elképzelés, hogy ezek a fejlesztések Rákosrendezőn fognak megvalósulni. Hiszen itt elférne az a tízezer szolgálati és bérlakás, ami a programomban szerepel, valamint egy 25 hektáros park is, amit a rákosrendezőiek mellett a zuglóiak és a rákospalotaiak is tudnának használni” – mondta. Ennek ellenére a kormány itt egy arab luxusnegyedet hozna létre, ahol arab befektetők szabadon dönthetnek arról, hogy mi épüljön – tette hozzá.

Ezt erősítette meg a mellette álló Dományi Bálint urbanista is, aki korában a Vitézy által vezetett BKK, majd a BFK (Budapest Fejlesztési Központ) építészeti vezetője volt, most pedig közreműködött Vitézy 101 pontos főpolgármesteri programjának elkészítéseben. „Ez kiárusítása ennek a 130 hektáros területnek, ami Budapest egyik legértékesebb rozsdaövezete. Hiszen itt van vasút, közelben van az autópálya, valamint két fejlődő városrész is.” Vitézy ezután ismét a papírmasé Lázár Jánoshoz fordult:

„Ha most személyesen itt lenne a miniszter úr, akkor a maxi-Dubaj mellett azt is megkérdezném tőle, hogy miért akarja a Közlekedési Múzeumot Debrecenbe költöztetni, de ezt egy papírmasétól nem fogjuk megtudni.”

Vitézy már korábban is kritikát fogalmazott meg a kormányzati tervekkel kapcsolatban. Szerinte az Országgyűlés úgy ad 130 hektárnyi területet a befektetőknek, hogy „semmit nem ír elő, semmit nem vár el, semmit nem rögzít arról, milyen funkciójú, milyen magasságú városrész épülne oda”. Ehhez kapcsolódik, hogy felmentik a beruházót az építési előírások betartása alól, így a kerületi és a fővárosi önkormányzatoknak nem lesz ráhatása az épületek méreteire, magasságaira.

Vitézy Dávid és Dományi Bálint Rákosrendező Vasútállomáson Lázár János kartonfigurájával – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Vitézy Dávid és Dományi Bálint Rákosrendező Vasútállomáson Lázár János kartonfigurájával – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Vitézy Dávid és Dományi Bálint Rákosrendező Vasútállomáson Lázár János kartonfigurájával – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Vitézy szerint a szerződésben nem szerepel semmi arról, hogy a befektető a közlekedés fejlesztését is finanszírozná. Nincs benne sem a 3-as villamos, sem a kisföldalatti, sem a vasút hozzáigazítása a várhatóan jelentősen megnövekvő forgalomhoz. Ami mégis benne van, azt „a magyar adófizetők fizetnék”. A reptéri gyorsvasutat is Rákosrendező felé tervezik vezetni, nem a belváros felé. A korábbi tervek pedig számoltak egy 25 hektáros közpark létesítésével itt, ennek nyoma sincs a szerződésben.

A kormány egyébként már aláírta a szerződést: ötmilliárd euróból építi fel a Rákosrendezőre tervezett új városrészt az emírségekbeli fejlesztő. Még tavaly novemberben írtunk arról, hogy egy dubaji üzletember már tárgyal a kormánnyal arról, hogy a Mol-toronynál is magasabb felhőkarcolót építsen Rákosrendező környékére, ami így néz ki most, és jó eséllyel így fog kinézni majd, ha elkészül.

A rövid sajtótájékoztatót kis epizód zavarta meg: Vitézy Dávid egy ponton véletlenül fellökte Lázár János figuráját, de felsegítette a földről, és újra maga mellé állította.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!