Gulyás Gergely: Magyar Péter ennyire nem hülye

2024. április 25. – 11:02

frissítve

Gulyás Gergely: Magyar Péter ennyire nem hülye
Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón 2024. április 25-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyást arról kérdezték, hogy mit jelentett ez a múltkori mondata: „Nem láttam jelét ennek. Most nem szeretnék elemzői pozícióba kerülni, de én úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki. Mondom még egyszer, ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm. De ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem.”

A miniszter erről most azt mondta: „Érdemes néhány hetet várni, esetleg két évet, és mindenki látni fogja, hogy ami történik, az egy baloldali harc, minket ez nem érint. Ha igen, akkor alighanem kedvezően.”

Arra a felvetésre, hogy Magyar a korábbi szavait fenyegetésként élte meg, Gulyás azt mondta, „Magyar Péter ennyire nem hülye”.

Az ATV arról kérdezte Gulyást, hogy mivel indokolható az, hogy az igazságügyi miniszternek ne kelljen ellenjegyeznie az elnöki kegyelmeket. 1990 óta egy alkalommal került sor arra, hogy a miniszter nem ellenjegyezte a kegyelmet, ezért igazából nincs értelme, jogi megfontolásokból is az az értelmesebb Gulyás szerint, ha nincs erre szükség. A miniszter szerint azzal, hogy kiskorúak védelméről van szó a módosításban, valamelyest szélesítették a büntetendő tényállásokat, de konkrét szélesítést nem terveznek.

Az Államkincstár vizsgálja majd, hogy a főváros csődközelben van-e, de Gulyás szerint a korrupciógyanú is körbelengi a fővárost.

A korábbi híreszteléseket megerősítve Gulyás Gergely bejelentette, hogy május 8-a és 10- között Hszi Csin-ping kínai elnök Magyarországra érkezik. Gulyás szerint a magyar gazdaságnak az az érdeke, hogy minél többekkel ápoljunk jó viszonyt, Kína pedig az egyik nagy hatalom, jelentős erőt képvisel, erősebb is, mint az Európai Unió. A kormány szerint ideológiai korlátokat nem érdemes felállítani a gazdasági kapcsolatokban. A találkozó előkészítése most is zajlik, Szijjártó már a kollégáival találkozik.

Gulyás szerint a honvédségi műveleteket, csapatmozgásokat is érinti az Alaptörvény módosítása.

Alaptörvény-módosítást nyújtott be a miniszterelnök a gyermekvédelmi törvények megerősítésével kapcsolatban is. Ez ki fogja zárni annak lehetőségét, hogy olyan személy kegyelmet kapjon, aki kiskorú sérelmére szexuális bűncselekményt követett el, vagy segédkezett ebben. Nem évülnek el az ilyen bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, és az elkövetők soha nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt. Úgy gondolják, hogy ezek hatékony jogi kereteket és iránymutatást jelentenek.

Eltörlik azt, hogy az elnöki kegyelmet egy miniszter is aláírja.

A kormány az alkotmánymódosítás kapcsán két fontos ügyben akar változtatni. Az egyik az, hogy az Európai Unió hitelközösséggé alakítása egyre komolyabban merül fel, a kormány egyszeri megoldásként fogadta el ezt korábban, de rosszak a tapasztalatok, és a legrosszabb forgatókönyvnek tartják a hitelközösséget. Ezért kétharmados többséggel kell megszavazni az erre vonatkozó döntéseket.

Gulyás szerint egyértelmű, hogy a benzinben és gázolajban is megfizetjük a háború árát, és ezek az árak csak akkor csökkennek, ha béke lesz. A kormány arra szólítja fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy az árakat vigyék le a környező országok áraira.

A kormány tegnapi ülésén elsőként a háborús helyzetet értékelte. Látják, hogy új helyzet van, míg eddig egyes tagállamok tettek háborúpárti nyilatkozatokat, most már a NATO is arra készül, hogy részt vegyen a háborúban Gulyás szerint. A miniszter is felemlegette, hogy sisakoktól a legbrutálisabb fegyverekig jutottunk el, ami győzelmet nem hozott, a háborút viszont meghosszabbítja.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A NATO egyelőre csak pénzügyi segítséget, kiképzést, fegyverszállítást emleget, de egyre több uniós tagállam beszél arról, hogy csapatokat kell küldeni. Ez a magyar kormány szerint a világháborúhoz vezethet. Folyamatosan egyeztetnek a NATO brüsszeli központjával, ki akarnak maradni a háborúból, akkor is, ha erről nem tudják meggyőzni a szövetségeseket, nem engednek át fegyverszállítmányt, nem küldenek katonákat, nem vesznek részt misszióban.

Gulyás végül ismét arról beszélt, hogy a november 5-i amerikai elnökválasztáson kell olyan eredményben reménykedni, ami elejét veheti a konfliktus eszkalálódásának.

Szerdán több, egymástól független forrás számolt be arról a Telexnek, hogy állománygyűléseket tartottak több vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságnál is, ahol komoly átszervezéseket jelentettek be. Állítólag arról volt szó, hogy a katasztrófavédelem feladatainak egy részét a kormányhivatalok vehetik át.

Ide tartozik jelenleg a vízügy, az iparbiztonság, a kritikus infrastruktúra és a tűzvédelem.

Azt nem tudni, hogy pontosan mik kerülhetnek ki a katasztrófavédelem alól, az átszervezés időpontját sem közölték, és egyelőre az átalakítás ütemterve, részletei sem ismertek az érintettek számára.

A szerdai kormányülés után Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be, hogy a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” a lehető legrövidebb időn belül. Ha ez nem történik meg két héten belül, „a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét, és lépni fog”.

Nagy Márton már a múlt hét végén is beszélt arról, hogy nincs kizárva egy újabb üzemanyagárstop, egy keddi sajtóeseményen pedig azt mondta, javasolni fogja, hogy a kormány avatkozzon be az árakba. Kedden a lehetőségek között említette a kiskereskedők profitjának mérséklését is, a miniszter szerint ugyanis az üzemanyag-kereskedők már most érzik azt, hogy túl nagy árréssel dolgoznak.

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke korábban a magas adóterheket hozta fel, a kormány szerint azonban nem emiatt drága az üzemanyag. Az üzemanyagárakról bővebben itt írtunk.

Múlt pénteken a Millenárison tartotta kampánynyitó rendezvényét a Fidesz–KDNP, Szijjártó Péter külügyminiszter és Deutsch Tamás EP-listavezető mellett Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott. A Fidesz ezúttal nagy meglepetéseket nem húzott elő, csak a szokásos panelek kerültek elő, mint a brüsszelezés, háborúpártizás, migránsozás és genderezés.

Némi meglepetésre Magyar Péter neve is előkerült, igaz, nem Orbán emlegette, hanem Deutsch Tamás, aki, mint korábban már jelezte, szívesen vitázik is Magyarral. Deutschnak amúgy nincs túl jó véleménye Varga Judit exférjéről, és ezt a kampánynyitón is egyértelművé tette.

Orbán, aki azóta titkos országjárásba kezdett, és egy magtárban rúgta be a kampányt, szerdán a Telexnek annyit mondott Magyar Péterről, hogy nem Gulyás Gergely tehet arról, hogy beajánlotta őt a Fideszbe, és az egész ügye egyébként is a baloldal belügye. Magyar hangfelvételéről azt mondta, elhiszi a legfőbb ügyésznek, hogy nem lehet nyom nélkül manipulálni ügyészségi iratokat.

Utoljára két hete volt kormányinfó, de annak is csak az utolsó részében lehetett Gulyás Gergelyt kérdezni a Magyar Péter-ügyről. Itt megkérdezték tőle, hogy ő beszélt-e Orbán Viktorral erről az ügyről, változott-e a miniszterelnök bizalma az irányába, mire Gulyás így felelt: „Nem láttam jelét ennek. Most nem szeretnék elemzői pozícióba kerülni, de én úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki. Mondom még egyszer, ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm. De ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem.” A miniszter nem magyarázta meg ennél jobban a kormányinfón, hogy mire gondol, az újságíróknak pedig nem volt több lehetősége kérdezni őt.

Orbán Viktor a napokban erről azt mondta a Telexnek, „szegény Gulyás Gergő nem tehet erről, ez a baloldal ügye”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!