Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök is jön a CPAC Hungaryre

2024. április 23. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Mateusz Morawiecki, korábbi lengyel miniszterelnök is beszédet mond az idei CPAC Hungaryn – jelentette be az Alapjogokért Központ a Facebookon. „A magyar-lengyel barátság évszázadok óta töretlen, a woke elleni küzdelemben is vállt vállnak vetve harcolunk!” – írták a bejelentés mellé.

Idén harmadik alkalommal fogják megrendezni az amerikai Republikánus Párt (szélső)jobb szárnya által szervezett éves szuperkonferencia (CPAC) magyar kiadását, a budapesti CPAC Hungaryt, aminek minden évben Orbán Viktor miniszterelnök a főszónoka. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a közpénzzel bőven megtámogatott Alapjogokért Központ szervezi a jobboldali konferenciát április 25. és 26. között.

Az már januárban kiderült, hogy a CPAC alkalmából Magyarországra látogat Geert Wilders, akinek a populista, szélsőjobboldali és muszlimellenes pártja kapta a legtöbb szavazatot a hollandiai parlamenti választásokon. Akkor még úgy tűnt, Wilders lehet Hollandia következő miniszterelnöke, márciusban viszont kiderült, lyukra futottak a koalíciós tárgyalások, így el kellett engednie a kormányfői széket.

Április elején aztán újabb neveket dobott be az Alapjogokért Központ. Jön az amerikai Markwayne Mullin, aki ketrecharcos volt, mielőtt '13-ban képviselővé, tavaly pedig szenátorrá választották. De felszólal majd Keith Self texasi képviselő is.

Morawiecki és Orbán legutóbb a rendőrség által is megzavart Nemzeti Konzervatív Konferencián (NatCon) vett részt együtt. A rendezvényből egy brüsszeli kerületi polgármester közbelépése csinált szenzációt, aki múlt hét kedden a rendőrség segítségével is megpróbálta ellehetetleníteni az EU-szkeptikus konferenciát. Nem járt sikerrel, a NatCon másnap már zavartalanul folytatódhatott, szerdán Orbán és Morawiecki is felszólalt.

A CPAC eredetileg az 1970-es évek óta az amerikai jobboldal éves nagygyűlése, az első európai fórumot, a CPAC Hungaryt 2022-ben rendezte meg az Alapjogokért Központ. Az ismertető szerint „a világ legismertebb jobboldali vezetői, kutatói és influenszerei látogatnak el” a CPAC Hungaryre, tavaly például Donald Trump volt amerikai elnök és Tucker Carlson műsorvezető is videóüzenetben köszönt be a résztvevőknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!