Olyan ez, mintha egy újabb hangszórót kaphatnék a kezembe – Szegeden kampányolt Törley Katalin

2024. április 6. – 21:52

Olyan ez, mintha egy újabb hangszórót kaphatnék a kezembe – Szegeden kampányolt Törley Katalin
Képviselőjelölti beszélgetés az érdeklődőkkel Szeged belvárosában – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Nem arról van szó, hogy én be akarok jutni az Európai Parlamentbe, hanem arról, hogy az oktatás ügyét akarjuk az Európai Parlament elé eljuttatni – válaszolta Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom vezetője a Telex kérdésére szombati szegedi kampányfórumán.

Azt mondta, újabb és újabb eszközöket fognak felhasználni ahhoz, hogy a közoktatás fontos kérdéseit ne lehessen szőnyeg alá söpörni, például megszűnjön a gyermeki jogok folyamatos megsértése. A jórészt eredménytelen tiltakozások után az oktatás átalakításához vezető újabb lehetséges megoldás az, amit a Tanítanék Mozgalomban kitaláltak, hogy az Európai Parlament elé viszik a hazai oktatási gondokat. Emellett egy EP-képviselőnek sokkal több lehetősége és joga is van az itthoni cselekvésre is – véli Törley. Ehhez persze az kell, hogy bejusson majd az Európai Parlamentbe a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáján, amelyen a második helyen szerepel.

Ezért szórólapozással, utcai pultozással és beszélgetős fórummal töltötte a délutánt Szegeden. A belvárosban a Klauzál téren, a korábbi oktatási tüntetések egyik helyszínén szólították meg a kampánycsapat tagjai az arra járókat, és kértek aláírást az érdeklődőktől. A Tanítanék Mozgalom csíráját kikeltető Miskolc után Szeged volt a második állomás Törley kampánykörútján, és több más városba is elmegy majd, hogy találkozzon tanárokkal, diákokkal, szülőkkel.

Törley úgy véli, többféle oka is van annak, hogy, bár a követeléseik nem teljesültek, az utóbbi hónapokban mégsem tüntetnek már a tanárok országszerte úgy, mint azt például két évvel korábban gyakran tették. A megtorlás, azaz a tiltakozó és a demonstrációkat szervező fővárosi tanárok elbocsátása biztosan hatással volt a többiekre is. Ezen kívül életbe lépett a státusztörvény, ami után Törley szerint még inkább leterheltek és munkajogi szempontból is erősebben sarokba szorítottak az állami iskolákban dolgozó tanárok. Közben sokan azok közül, akik mintegy két éven át kitartóan szervezték az ellenállási akciókat, már elhagyták a pályát, vagy önként, vagy kényszerből.

Törley azt is elmondta, hogy a napi kapcsolata ugyan megszűnt a volt kollégákkal és a tanítványaival, miután 2022 őszén elbocsátották az iskolából, de azóta sem szakadt el teljesen a munkatársaitól és a diákoktól sem, és hívják rendezvényekre is. A Tanítanék Mozgalom tevékenységének bővülése miatt még több oktatási szakemberrel kerül kapcsolatba, mint korábban. Az elbocsátás miatt nem kerültek nehéz anyagi helyzetbe a kirúgott tanárok, találtak maguknak munkát.

Inkább lelkileg volt borzasztóan nehéz, hogy sokunkat évtizedek után távolítottak el a tanári pályáról, holott azért maradtunk, mert szerettük.

A jelenlegi körülmények között azonban nem menne vissza tanítani, az pedig nagy kérdés a számára, hogy mikor lesz érdemi változás az oktatási rendszerben.

A Tanítanék Mozgalom a tiltakozások lecsengése után hálózatépítési programot indított, amelyben egyre több pedagógust érnek el. Mentálhigiénés és szakmai képzésekkel, tájékoztató programokkal segítik a hozzájuk csatlakozókat, részben online úton. Felvették a kapcsolatot olyan vidéki szakmai szervezetekkel is, mint a hátrányos helyzetű diákok tanulmányi fejlődését iskolán kívül segítő szegedi Motiváció Műhely. A fórumon Törley Katalin beszélgetőtársa Makádi Balázs, a Motiváció Műhely alelnöke volt, akivel egyetértettek abban, hogy a hazai oktatási rendszer kirekesztő, azaz szegregált, és ez ellen továbbra is küzdeni kell.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!