Lázár: Elsődleges feladatom nem az, hogy mi épül Rákosrendezőn, hanem a szemét elvitetése

2024. március 25. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Elsődleges feladatomnak nem azt tartom, hogy ott mi épül, hanem azt, hogy az ott lakók és a budapestiek életét és egészségét védve próbáljuk onnan a szemetet elvitetni, és a veszélyes hulladék ártalmait megszüntetni” – mondta Lázár János a parlamentben a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajról.

„Miért fontosabb az arab ingatlanspekulánsok érdeke a budapesti polgárok érdekénél?” – kérdezte az Országgyűlésben Kanász-Nagy Máté Lázár Jánost, a Rákosrendezőre tervezett beruházásról. Az LMP képviselője felidézte, hogy az ország „fő kiárusítója”, Szijjártó Péter két hete aláírta azt a szerződést, aminek értelmében ötmilliárd euróból építi fel a Rákosrendezőre tervezett új városrészt az emírségekbeli fejlesztő. Elmondta, hogy a szerződés állítólag lehetőséget ad „komplex fejlesztési tervekre”, de a részletekről nem tudni semmit, mivel a szerződés titkos. Arról is érdeklődött Lázárnál, hogy mennyit fizet a beruházó a telekért, milyen feltételei vannak a szerződésben, hogy ne „luxus-zárvány”, hanem megfizethető lakások és bérlakások épüljenek.

Lázár válaszában arról beszélt, hogy a nemzetközi megállapodás törvénybe iktatása miatt a külügy a parlamenthez fordul majd, ekkor lehetőség nyílik arra, hogy az Országgyűlés vitázzon tartalmi kérdésekről. Lázár szerint, hogy a területen konkrétan milyen beruházások fognak majd megvalósulni, és milyen feltételek mellett, arról a megállapodás Országgyűlés általi jóváhagyása után lehet szó, ennek hiányában nem tudnak tárgyalni a részletekről. Ezután a miniszter kitért arra, hogy

Rákosrendező 130 hektárnyi területén jelenleg 170 ezer köbméternyi szemét van.

Állítása szerint ennek egy része illegális hulladék, amit a budapestiek hordtak oda. Hozzátette: 4,6 hektárnyi terület olyan, ami veszélyezteti is az ott élők egészségét, ezerszeres károsító hatás van egyes elemeknél. Szerinte ez eddig senkit nem érdekelt a kerületi önkormányzatokban és a fővárosban, „ha a kormány nem kezdte volna el a területnek a rekultivációját önök ezt a kérdést föl sem vetették volna”. Majd válasza végén közölte: elsődleges feladatának azt tartja, hogy a szemetet elvitessék, és a veszélyes hulladék ártalmait megszüntessék.

Még tavaly novemberben írtunk arról, hogy egy dubaji üzletember már tárgyal a kormánnyal arról, hogy a Mol-toronynál is magasabb felhőkarcolót építsen Rákosrendező környékére. Az a Mohamed Alabbar jelentkezett be, aki a világ legmagasabb és Dubaj leghíresebb épületét, a 828 méteres Burdzs Kalifát is építtette. Alabbar cége, az Emaar Properties a zuglói területre egy 220-240 méteres felhőkarcolót tervezett, de végül más cég fog fejleszteni Szijjártó mondatai alapján, így nem tudni, lesz-e torony, és ha igen, mekkora.

A később mini-, majd maxi-Dubajnak is becézett terv nem nyerte el a főváros és a környező kerületek osztatlan tetszését, amelyek sokmilliárdos infrastrukturális fejlesztéseket is kérnek cserébe. Karácsonyék újabb Lakógyűlést is bejelentettek, itt kérdezik meg a fővárosiak véleményét a beruházásról. A terület kiürítése már meg is kezdődött, a MÁV zuglói szolgálati lakásaiban élőknek is menniük kell, mindössze 30 napot kaptak rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!