Pintér Sándor újra megúszta, hogy a parlamentben kelljen beszélnie a gyermekvédelmi rendszerről

2024. március 5. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Másodszorra sem ment el az Országgyűlés népjóléti bizottságába Pintér Sándor belügyminiszter, akit a gyermekvédelmi intézményrendszer, azon belül is főként a gyermekotthonok helyzetéről szerettek volna meghallgatni a tagok – írta a Hvg.hu.

A népjóléti bizottság fideszes alelnöke, Kovács József azt javasolta, hogy a kedd 11 órára összehívott ülés napirendjét módosítsák, és húzzák ki belőle az alábbi pontot:

  • 1. Tájékoztató a gyermekvédelmi intézményrendszer, különös tekintettel a gyermekotthonok helyzetéről (Meghívott előadó: Dr. Pintér Sándor belügyminiszter)

Az indoklás szerint mind a kormány, mind a Fidesz-frakció módosításokat tervez e területen, amelyeket hamarosan mindenki megismerhet. „Ahogyan azt a Magyar Közlöny 2024. évi 23. számában láthatták, a gyermekvédehniintézmény-vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálatához szükséges kormányrendelet már módosításra került. A probléma valós, foglalkoznunk kell vele, de az imént említett vizsgálatok lezárulta előtt a tájékoztató megtartása idő előtti volna” – írta Kovács József.

A módosításról kedden napirend előtt szavaztak, a kormánypárti tagok 10 igen szavazatával pedig el is fogadták azt, így nem tudták meghallgatni sem Pintér Sándort, sem pedig a Belügyminisztérium más képviselőjét.

Varga Zoltán, a bizottság DK-s elnöke felháborítónak nevezte a történteket. Szerinte biztosan vannak olyan kormánypárti képviselők, akik most nem szívesen néznek tükörbe, és nem értenek egyet a „Rogán-féle aljas, gátlástalan, hazug propagandagépezet minden szavával.” Hozzátette, hogy fideszes képviselőktől olyan megkeresést is kapott, hogy a sajtó képviselői csak a terem egy meghatározott részében foglalhassanak helyet, de ezt a levezető elnök nem fogadta el.

A DK februárban is kezdeményezte Pintér meghallgatását a népjóléti bizottságban a bicskei pedofilbotránnyal kapcsolatban, de a 20-i meghallgatásom sem a kormánypárti képviselők, sem a belügyminiszter nem vett részt, így az ülés nem lett határozatképes. A meghallgatásra Pintér helyett Rétvári Bence miniszterhelyettes és Fülöp Attila államtitkár ment el a kormány részéről.

A gyermekvédelem ügye azután került előtérbe Magyarországon, hogy februárban kiderült, Novák Katalin köztársasági elnök a tavalyi pápalátogatás idején kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A döntés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert ellentétes volt a Fidesz legfontosabb politikai üzeneteivel, a gyerekek és a családok védelmével.

A botrány hatására Novák Katalin a közmédiában jelentette be lemondását. Vele együtt lemondott Varga Judit is, aki még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt. Az ügyben szintén érintett Balog Zoltán a Magyar Református Egyház zsinati elnöki pozíciójáról mondott le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!