Sem Pintér, sem a kormánypárti képviselők nem mentek el a bicskei ügy miatt összehívott meghallgatásra

2024. február 20. – 11:21

Sem Pintér, sem a kormánypárti képviselők nem mentek el a bicskei ügy miatt összehívott meghallgatásra
Fotó: Halász Nikolett / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem vettek részt a kormánypárti képviselők és Pintér Sándor belügyminiszter sem a parlament népjóléti bizottságának meghallgatásán kedden, így nem lett határozatképes az ülés. Eredetileg a Demokratikus Koalíció kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatását. A meghallgatásra Pintér helyett Rétvári Bence miniszterhelyettes és Fülöp Attila államtitkár mentek el. A DK szerint Pintér Sándornak el kell számolnia azzal, hogy miért nem működött a felügyelete alá tartozó gyermekvédelmi rendszer, amikor a bicskei gyermekotthon igazgatója a rábízott gyerekeket szexuálisan bántalmazta.

Varga Zoltán, a bizottság elnöke azt mondta: a kormánypárti képviselők másik időpontot javasoltak, majd kedden két órával a bizottsági ülés előtt jelezték, hogy távol maradnak. Varga szerint a kormány emberei adtak kegyelmet azoknak, akik gyerekeket abuzáltak. Kíváncsiak lettek volna, hogy miért nem működött a jelzőrendszer. A bizottság elnöke szerint azzal, hogy a képviselők távol maradtak, nem akartak szembenézni a felelősségükkel.

„Ez a mai távolmaradás nem marad következmények nélkül” – mondta Varga Zoltán. Azt ígérte, a lehető leghamarabb ismét napirendre fogja tűzni a témát.

A kegyelmi ügy azután robbant ki, hogy kiderült, Novák Katalin a tavalyi pápalátogatás idején kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A döntés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert ellentétes volt a Fidesz legfontosabb politikai üzeneteivel, a gyerekek és a családok védelmével.

A botrány hatására Novák Katalin köztársasági elnök a közmédiában jelentette be lemondását. Vele együtt lemondott Varga Judit is, aki még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!