Orbán az ellenzékre kenné a bicskei gyermekotthonban történteket, hogy ne kelljen K. Endre kegyelméről beszélnie

2024. február 27. – 16:32

Orbán az ellenzékre kenné a bicskei gyermekotthonban történteket, hogy ne kelljen K. Endre kegyelméről beszélnie
Orbán Viktor az országgyűlés 2024. február 26-i ülésén – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy látszik, a Fidesz most azzal próbálja meg kihúzni a kegyelmi ügy méregfogát, hogy az ellenzékre tolja a felelősséget a bicskei gyermekotthonban történt bántalmazásokért. Eddig az volt az uralkodó narratíva, hogy a botrányba belebukó Novák Katalin és Varga Judit lemondása bizonyítja, hogy a jobboldalon van következménye a hibáknak, míg a baloldalon még a bűnöknek sincs. Ezt harsogta kórusban is a kormánysajtó és a megafonos influenszerek is. Orbán taktikája eddig úgy nézett ki, hogy próbálta eltávolítani magától az ügyet, mindvégig Novák Katalinra hárította a teljes felelősséget. Nyilvános megszólalásaiban egyszer sem ejtette ki Novák nevét, mindig csak elnök asszonyként hivatkozott rá. Így tett a február 17-i évértékelő beszédében, és most hétfőn a parlamentben is.

Orbánnak a hétfői parlamenti ülésen kellett először kellemetlen kérdésekre válaszolnia a botrány kirobbanása óta. Ezúttal nem tudta elintézni annyival az ügyet, hogy hiba volt a bicskei pedofilügyet eltussoló K. Endrének kegyelmet adni. Az ellenzék megragadta az alkalmat, hogy a kegyelmi üggyel az évek óta a gyermekek védelmével kampányoló miniszterelnököt és a kormányt támadja. Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan „pedofideszről” beszélt, míg Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a DK elnöke „Magyarország első pedofilbarát miniszterelnökének” nevezte Orbánt. Az ellenzéki oldalról többen is kétségbe vonták, hogy az ország teljhatalmú vezetőjeként Orbán nem tudott K. Endre elnöki kegyelméről, ahogyan Gulyás Gergely állította az egyik kormányinfón.

Erre valahogyan reagálnia kellett Orbánnak, ebből lett a „pedofilokat rejtegető baloldal”. A miniszterelnök azzal vágott vissza az ellenzéknek, hogy azt állította: a bicskei gyermekotthon pedofil-bűncselekményekért elítélt igazgatója, Vásárhelyi János valójában az ő emberük: az ellenzék nem indított vizsgálatot ellene, és az is az ellenzék felelőssége, hogy nem zárták börtönbe. „Azok, akik most a jobboldalt támadják, illetve a kormánykoalíciót alkotó frakciókat támadják a pedofil kegyelem ügyében, azoknak szeretném felhívni a figyelmét az alapvető tényre: a pedofil bűnelkövetőt mi zártuk börtönbe. Azért kellett nekünk börtönbe zárni, mert önök nem zárták be. Még egyszer megismétlem, a pedofil bűncselekményt elkövető gyermekotthon-vezetőt önök 20 évig a helyén hagyták. Vele szemben semmilyen vizsgálatot, de legalábbis következménnyel járó vizsgálatot nem végeztek és önök a helyén hagyták.”

Mindezt arra alapozva mondta a miniszterelnök, hogy Vásárhelyi Jánost még Demszky Gábor főpolgármestersége alatt nevezték ki a fővárosi fenntartású bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon élére 1990-ben. A Magyar Nemzet múlt pénteken erről úgy írt, hogy „Demszky húsz évig pozícióban tartotta, a balliberális média futtatta a 90-es években V. Jánost.” Hogy mi folyik az intézményben, arra csak 2011-ben, a Fidesz hatalomra kerülése után derült először fény, az ellenzék tehát nehezen tudta volna börtönbe záratni az igazgatót. A Hvg forrásai szerint Vásárhelyi János úgy lett a bicskei gyermekotthon vezetője, hogy már előző munkahelyéről is egy hasonló ügy miatt távozott, de a jelek szerint akkor nem történt rendőrségi feljelentés.

De ha elfogadjuk Orbán logikáját, akkor neki is felelőssége van a bicskei ügyben, mivel 2002-ben az Összefogás a Városért Egyesület 2002 nevű bicskei szervezet jelöltjeinek kampányolt az önkormányzati választások előtt. Az egyesület listáját Vásárhelyi János vezette, aki meg is nyerte a választást, és 2010-ig volt önkormányzati képviselő.

Orbán másik erős állítása az volt a parlamentben, hogy Vásárhelyi János ellen már az ő kormánya indított rendőrségi eljárást, és nem nyugodtak bele, amikor az első eljárás sikertelenül zárult. „Ezzel az emberrel szemben 2011-ben már megindítottuk az első rendőrségi eljárást, amit a mostani vizsgálat fel is tár, hogy miért nem vezetett sikerre. Majd nem törődtünk bele ebbe, és másodjára is megindítottuk a vizsgálatot. Azokat, akit önök nem zártak börtönbe, azokat mi zártuk börtönbe. Tehát a pedofil-bűncselekményt elkövető gyermekotthon-igazgatót önök először kinevezték, utána húsz évig otthagyták, majd a 2010-es kormányváltást követően mi börtönbe zártuk. Ez a helyzet.” Egy másik felszólalásban úgy fogalmazott: „az én emlékezetemben ez úgy van, hogy 2016-ban a kormány minisztere tett feljelentést a bicskei gyermekotthon vezetője ellen.”

Ez ebben a formában biztosan nem igaz. Egyébként is nehéz értelmezni Orbán azon kijelentését, miszerint ők zárták börtönbe Vásárhelyi Jánost, mivel az igazságszolgáltatás elvben független a kormánytól. A kegyelmi botrány kirobbanása óta megjelent cikkekből könnyen rekonstruálható, mikor és hogyan indult eljárás Vásárhelyi ellen. 2011-ben a bicskei intézmény két dolgozója jelentette a szexuális bántalmazásokat a fenntartónál, a fővárosi önkormányzatnál, aminek nyomán rendőrségi nyomozás indult. A nyomozást 2012-ben szüntette meg a rendőrség, amit azzal indokoltak, hogy nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése.

Az egy évvel később született ombudsmani jelentés megállapította, hogy a nyomozás során a rendőrség több mulasztást is elkövetett a nyomozás során. Az ombudsmani jelentés kifogásolta például, hogy a megvádolt igazgató helyettese, a később elnöki kegyelemben részesített K. Endre lett az áldozatok törvényes képviselője, ami jelentősen befolyásolhatta a tanúvallomásokat. Ha úgy is történt volna, ahogy Orbán állította, akkor jó sokáig vártak az új eljárás elindításával, hiszen 2011-ben indult első, sikertelenül zárult nyomozás után Vásárhelyi János még öt évig bántalmazhatta a bicskei gyermekotthon lakóit.

Csakhogy 2016-ban sem a kormány közbenjárására indult rendőrségi nyomozás Vásárhelyi János ellen. Az igazgató egyik korábbi áldozata tett feljelentést egy nappal azután, hogy öngyilkos lett a gyermekotthon egykori lakója, akit szintén zaklatott Vásárhelyi. A feljelentéshez csatlakozott egy harmadik áldozat is. Az intézmény fenntartója, az állami Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság csak ezután rendelt el vizsgálatot és függesztette fel az igazgatót. A nyilvánosság a sajtónak köszönhetően értesült a bicskei ügyről, miután az RTL Házon kívül című műsorában arccal-névvel nyilatkozott két korábbi áldozat, Julián és Levente.

Amiről viszont nem beszélt Orbán, hogy a pedofil bűncselekményekért elítélt Vásárhelyi János Tarlós István idején kapott Bárczy István-díjat a fővárostól 2015-ben. Ekkor már kormánypárti vezetése volt a fővárosnak. Ráadásul az igazgatót úgy tüntették ki, hogy a fővárosi önkormányzatnak tudomása volt a vele szemben felmerült korábbi vádakról. Az is kiderült, hogy a fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetőjeként Pölöskei Gáborné Áder Annamária, Áder János korábbi köztársasági elnök húga is tudott ezekről. Vásárhelyi kitüntetésétmég zuglói polgármesterként Karácsony Gergely is megszavazta, amit azzal magyarázott, hogy a közgyűlés nem volt tisztában az előzményekkel.

Ugyancsak kínos részlet lehet a kormánypártok számára, hogy a díjra egy KDNP-s főpolgármester-helyettes, Bagdy Gábor terjesztette fel Vásárhelyit, akiről így írt: „megértő, legendásan türelmes és elfogadó, gyermekközpontú attitűddel rendelkezik, vezetői stílusát higgadtság, optimizmus, derű, ugyanakkor kellő határozottság jellemzi”.

Azt sem említette Orbán, hogy bicskei igazgató szintén az ő miniszterelnöksége alatt kapott magas rangú állami kitüntetést. Vásárhelyi János 2016. augusztus 20. alkalmából kapta meg a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést „a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként”. A kitüntetést hivatalosan a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza. Vásárhelyi mellett több tucat másik ember kapott kitüntetést akkor, de az erről szóló határozatot valóban Áder János akkori köztársasági elnök írta alá, Orbán Viktor pedig ellenjegyezte. Értelemszerűen a kitüntetést sem az ellenzék adta át, hanem Orbán egyik minisztere: ebben az esetben a területért felelős miniszter, Balog Zoltán távollétében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Vagyis akkor tüntették ki Vásárhelyit, amikor Orbán állítása szerint azon voltak, hogy újból rendőrségi eljárást indítsanak ellene.

A sors fintora, hogy Vásárhelyit pár héttel az állami kitüntetés átvétele után jelentették fel a bicskei áldozatok, aminek az lett a vége, hogy a 2004 és 2016 között elkövetett zaklatásokért jogerősen 8 év fegyházra ítélte a bíróság 2019-ben.

Az ellenzék összepedofilozásával a célja Orbánnak és a Fidesznek, hogy ne a konkrét ügyről, vagyis K. Endre kegyelméről kelljen beszélniük. Pedig lenne miről, hiszen

A kormány viszont láthatóan lezártnak tekinti az ügyet. Menczer Tamás a Telexnek a parlamentben azt mondta, nincs mit vizsgálni, csak a tanulságokat lehet levonni. Legtalálóbban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fogalmazott, aki azt mondta: „A kegyelmi üggyel most már minden rendben van.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!