Áder János húga is tudott róla, hogy szexuális erőszak miatt feljelentették a bicskei gyerekotthon volt igazgatóját

2024. február 22. – 08:57

Áder János húga is tudott róla, hogy szexuális erőszak miatt feljelentették a bicskei gyerekotthon volt igazgatóját
A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Cikkünk megjelenése után derült ki, hogy Csókay László az elmúlt időszakban négy, gyermekvédelemről szóló tantárgyat is tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárszakos hallgatóinak, Amint ez nyilvánosságra került, az egyetem azonnali hatállyal megszüntette Csókay szerződését.

Külön kell választani a dolgokat. Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik. Nyilvánvalóan akkor kezd ez fontossá válni, amikor a személyiség defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét

– mondta a Népszavának adott interjújában Vásárhelyi Jánosról, a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt volt igazgatójáról Csókay László, aki Tarlós István főpolgármestersége alatt a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt. Csókay, a szexuális erőszakról szóló bejelentéskor, 2011-ben volt a gyermekvédelmi osztály vezetője, a lapnak azt mondta, mindenről tájékoztatta feletteseit, egyikük akkor Pölöskei Gáborné Áder Annamária, Áder János akkori köztársasági elnök húga és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes volt.

Csókay amúgy központi szereplője volt a történetnek, a gyermekvédelmi osztály vezetőjeként tudomása volt a z igazgatóval szemben felmerült gyanúról, Egy 2012 decemberében készült interjúban Csókay az üggyel kapcsolatban ezt jegyezte meg:

„Nem láttam megalapozottnak a gyanúkat. Felmenteni egy intézménynek a vezetőjét egy vélt bűntett miatt hatalmas felelősség. Elegendő intézkedésnek tartottam, hogy az igazgatót szabadságra küldöm, és haladéktalanul jelzem a problémát a szakszolgálatnak, különös tekintettel arra, hogy folyamatban volt a rendőrségi vizsgálat.”

Karácsony Gergely főpolgármester a múlt héten vizsgálatot rendelt el Vásárhelyi János kitüntetése ügyében. A most közzétett jelentés szerint a főváros akkori vezetése már 2011-ben tudta, mi folyik a bicskei otthonban. Vizsgálatában a városháza arra jutott, hogy „bár a hivatal a nevelők bejelentése időszakában minden észszerű és elvárható intézkedést igyekezett megtenni annak érdekében, hogy a felmerült gyanú miatt lefolytatott vizsgálat megfelelően kerüljön lefolytatásra, mindez mégsem volt elegendő”. Vásárhelyit négy évvel később Bárczy-díjjal tüntették ki. Karácsonyék vizsgálata szerint „jogi szempontból semmi nem akadályozta a kitüntetés odaítélését”, a kitüntetésről döntők, az azt megszavazók között „alig lehetett valaki, aki a korábbi ügyben folyt vizsgálat részleteit is ismerte, arról egyáltalán tudomása volt”.

Csókay most a Népszavának azt állította, hogy mindkét felettesét folyamatosan tájékoztatta minderről. „De a főosztályvezető asszony rám bízta a dolgot, nem szólt bele, hogyan intézem. A fegyelmi eljárás elindításáról, illetve a feljelentésről Csomós Miklós főpolgármester-helyettessel közösen döntöttünk” – mondta Csókay a lapnak. Áder János akkori államfő 2016-ban jóváhagyta, hogy a bicskei gyermekotthon később pedofília miatt elítélt igazgatóját, Vásárhelyi Jánost 2016-ban Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntessék ki.

Csókay László az interjúban többek között beszélt arról, hogy

  • neki adták át a gyerekek vallomását, akkor azonnal megszólalt benne a vészcsengő, és fegyelmi eljárást indított, majd pár nap múlva rendőrségi feljelentést tettek,
  • a rendőrség 9 hónapig nyomozott, nem állapítottak meg bűncselekményt, ezért a vizsgálat 2012-ben lezárult,
  • majd a rendőrségi vizsgálat eredményét elfogadták,
  • arra nem tudott válaszolni, hogy a rendőrség 2011-2012-ben hogyan jutott egészen más eredményre, mint 2016-ban,
  • nem tudott arról, hogy Vásárhelyinek azért kellett elhagynia a korábbi munkahelyét, mert egy anya panaszt tett amiatt, hogy szexuálisan zaklatta a gyerekét.
  • „Az igazgató úr egy nagy szakmai és emberi tekintéllyel bíró, elismert szakember volt, akit a kollégák többször is titkos szavazáson igazgatónak választottak. Ennek alapján bízta meg őt a Fővárosi Közgyűlés. Nem érkezett semmiféle olyan jel, ami miatt gyanakodnunk kellett volna” – mondta.
  • Nem számított kivételesnek, hogy az igazgató bent lakott az otthonban.
  • A bejelentés után Vásárhelyi Csókay kérésére kiköltözött.
  • Csókay már nyugdíjas volt 2015-ben, ezért nem tett javaslatot arra, hogy Vásárhelyit Bárczy István-díjjal tüntessék ki.

Karácsony Gergely főpolgármester a múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a bicskei igazgató fővárosi kitüntetése miatt, mert mint írta, a fővárosi fideszes városvezetés már 2011-ben tudta, hogy mi folyik a bicskei gyerekotthonban.

A Főpolgármesteri Hivatal Telexnek múlt csütörtökön küldött válaszából kiderült, Karácsony Gergely is megszavazta Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának fővárosi kitüntetését 2015-ben. A főpolgármester most azért indított mégis vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan merülhetett fel egyáltalán a kitüntetésre felterjesztett emberek között az igazgató neve, ha korábban már érkezett panasz ellene a városvezetéshez.

A fővárosi kitüntetés ügyét Balog Zoltán református püspök említette meg az egyre terebélyesedő botrányban. Tarlós István, aki a kitüntetés idején volt főpolgármester, nem érti, miért volt erre szükség, és hogyan emlékezhet egyáltalán Balog egy ilyen nem túl jelentős fővárosi kitüntetésre.

Balog Zoltán református püspök, egykori emberierőforrás-miniszter a lelkipásztor és presbiter testvéreinek írt, lapunk által ismertetett hétfői körlevelében fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nemcsak a kormány tüntette ki 2016-ban a később pedofília miatt elítélt bicskei gyermekotthon-igazgatót, hanem a fővárosi önkormányzat is, méghozzá Bárczy István-díjjal.

A nyilvánosság 2016-ban, az RTL Házon kívül című műsorából értesült a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatójának súlyosan pedofil, egy évtizeden át folytatott bűncselekmény-sorozatáról, amit öt évig még azután is folytatni tudott, hogy az első bejelentések 2011-ben a hatóság tudomására jutottak. A műsorban arccal nyilatkozott két áldozat, Julián és Levente, akik azért vállalták, hogy kamerák elé állnak, mert egy másik áldozat nem sokkal azelőtt vonat elé ugrott.

Az igazgatót az Orbán családhoz köthető cégek ügyvédje védte, a székesfehérvári ügyvéd azt mondta a 444-nek, hogy nincs kapcsolat a miniszterelnök családja és az igazgató között. Elmondása szerint a bicskei igazgató testvére kérte fel a védelem ellátására. Arról nincs tudomása, hogy Vásárhelyi János is adott volna be kegyelmi kérvényt. Szmulai István képviselte Vásárhelyit a később elnöki kegyelemben részesített K. Endre ügyében is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!