Mától már nem taníthat gyermekvédelmet a Pázmányon a bicskei exigazgatót mentegető Csókay László

2024. február 22. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali hatállyal megszüntette Csókay László szerződését a Pázmány Péter Katolikus egyetem, jelentette a 444. Csókay László volt a fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi főosztályvezetője akkor, amikor az első vizsgálatok zajlottak Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthon később a gondozására bízott gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekményekért jogerősen elítélt főigazgatójára. Csókay egy 2012 decemberében készült interjúban az üggyel kapcsolatban ezt jegyezte meg:

„Nem láttam megalapozottnak a gyanúkat. Felmenteni egy intézménynek a vezetőjét egy vélt bűntett miatt hatalmas felelősség. Elegendő intézkedésnek tartottam, hogy az igazgatót szabadságra küldöm, és haladéktalanul jelzem a problémát a szakszolgálatnak, különös tekintettel arra, hogy folyamatban volt a rendőrségi vizsgálat.”

A Népszavában megjelent friss interjújában pedig arról beszélt, hogy annak idején folyamatosan tájékoztatta feletteseit, köztük Pölöskei Gáborné Áder Annamáriát, Áder János akkori köztársasági elnök húgát és Csomós Miklós főpolgármester-helyettest is. „De a főosztályvezető asszony rám bízta a dolgot, nem szólt bele, hogyan intézem. A fegyelmi eljárás elindításáról, illetve a feljelentésről Csomós Miklós főpolgármester-helyettessel közösen döntöttünk” – mondta Csókay a lapnak.

Interjújában amúgy tovább mentegette az elítélt exigazgatót. „Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik. Nyilvánvalóan akkor kezd ez fontossá válni, amikor a személyiség defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét” – mondta.

A 444 írta meg, hogy Csókay szerződése azonnali hatállyal történt mai megszüntetéséig a Pázmány honlapja szerint négy órát is tartott tanárszakosoknak gyermekvédelemről Bevezetés a gyermekvédelembe; Óvodai és iskolai szociális munka; Észlelő- és jelzőrendszer a gyermekvédelemben; valamint A gyermekjóléti alapellátás rendszere címen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!