Karácsony tényleg megszavazta a bicskei pedofil igazgató kitüntetését, azt akarja kivizsgáltatni, hogy kerülhetett egyáltalán a listára V. János neve

2024. február 14. – 17:58

Karácsony tényleg megszavazta a bicskei pedofil igazgató kitüntetését, azt akarja kivizsgáltatni, hogy kerülhetett egyáltalán a listára V. János neve
A Fővárosi Közgyűlés ülése 2024. január 31-én – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely valóban megszavazta V. János, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának fővárosi kitüntetését 2015-ben – derül ki a Főpolgármesteri Hivatal Telexnek küldött válaszából. A főpolgármester most azért indít mégis vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan merülhetett fel egyáltalán a kitüntetésre felterjesztett emberek között az igazgató neve, ha korábban már érkezett panasz ellene a városvezetéshez.

„Az előző városvezetéshez már 2011-ben érkezett bejelentés a 2013-ig fővárosi fenntartásban működő gyermekotthonban tapasztaltakról. Ennek tényét az előző fideszes városvezetés a Fővárosi Közgyűlés elől is elhallgatta, a közgyűlés tagjai a kitüntetési javaslatról szóló döntéshozatal előtt semmilyen információt nem kaptak a fideszes városvezetéstől. Így a Bárczy-díjjal összefüggő döntés során a fideszes városvezetés megtéveszthette a fővárosi képviselőket” – válaszolta kérdéseinkre a Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoportja.

A Telex birtokába került dokumentumok alapján korábban már mi is írtunk arról, hogy 2011-ben a bicskei intézmény két dolgozója bejelentést tett a fővárosi önkormányzat osztályvezetője és jogi szakreferense előtt. Majdnem két héttel később Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettes bejelentést tett az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságon. A rendőrség nyomozást indított, de 2012 közepén megszüntették a nyomozást arra való hivatkozással, hogy nem megállapítható a bűncselekmény elkövetése.

Az ombudsman ezután megvizsgálta az ügyet, és arra jutott, hogy az eljárás során a rendőrök több visszásságot, mulasztást követtek el, és sérült a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjoga. Ez a jelentés 2013 óta nyilvános, és például olyanok szerepelnek benne, hogy sértette a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjogát az, hogy a gyámhivatal gyámul az igazgatóhelyettest (a később elnöki kegyelemmel szabadult K. Endrét) rendelte. Az igazgatóhelyettes ugyanis „hosszú évek óta munkakapcsolatban állt a gyanúsított igazgatóval, neki volt alárendelve. Így az alárendeltség miatt azonban nem volt kizárható az érdekellentét a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy között” – írta Szabó Máté ombudsman.

A Sajtókapcsolati Csoport most azt írta, hogy a közgyűlés elé 2015-ben egy, mindössze a 25 nevet felsoroló kitüntetési javaslat került, ennek alapján zárt ülésen egyhangú határozattal fogadta el a javaslatot a közgyűlés (tehát Karácsony Gergely Zugló polgármesterként a többiekkel együtt megszavazta V. János és a másik 24 ember kitüntetését).

A Karácsony által elrendelt vizsgálat most arra is választ keres, hogy „az akkori KDNP-s főpolgármester-helyettes által tett kitüntetési javaslat hátterét kellőképpen vizsgálta-e az előterjesztésre jogosult Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága”.

„Amennyiben tudomásuk volt a bicskei gyermekotthon igazgatója ellen a Főpolgármesteri Hivatalban már 2011-ben tett bejelentésről, azokat miért hallgatták el a Fővárosi Közgyűlés tagjai elől” – írták.

Karácsony 2019-es hivatalba lépését követően kezdeményezte az gyermekotthon vezetőjének adott Bárczy-díj visszavonását. A Fővárosi Közgyűlés ezért a 1129/2019. (11.27.) Főv. Kgy. határozatával megfosztotta V. Jánost az elismeréstől. Neve a nyilvántartásból törlésre került.

„Az elindult belső vizsgálat hivatott feltárni annak hátterét, hogy amennyiben az akkor fideszes többségű városvezetés komolyan veszi a hozzá érkező jelzéseket és kivizsgálja a helyzetet, az otthonban lakó gyermekek zaklatása évekkel korábban véget érhetett volna”

– áll a Főpolgármesteri Hivatal válaszában.

A fővárosi kitüntetés ügyét Balog Zoltán református püspök említette meg az egyre terebélyesedő botrányban. Tarlós István, aki a kitüntetés idején volt főpolgármester nem érti, miért volt erre szükség, és hogyan emlékezhet egyáltalán Balog egy ilyen nem túl jelentős fővárosi kitüntetésre.

Balog Zoltán református püspök, egykori emberierőforrás-miniszter a lelkipásztor és presbiter testvéreinek írt, lapunk által ismertetett hétfői körlevelében fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nemcsak a kormány tüntette ki 2016-ban a később pedofília miatt elítélt bicskei gyermekotthon-igazgatót, hanem a fővárosi önkormányzat is, méghozzá Bárczy István-díjjal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!