A megafonos Deák Dániel egy azóta törölt mémvideó miatt zördült össze a TheVR-ral

2024. február 20. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul kellemetlen helyzetbe kormányozta magát kedden a Megafon egyik élharcosa, Deák Dániel, akinek azután kellett magyarázkodnia, hogy kontextusából kiragadva használta fel a magyar internet egyik legnépszerűbb tartalomgyártója, a TheVR egyik videójának részletét. Deák a TheVR felszólítása után ragaszkodott ahhoz, hogy jogilag rendben van a dolog, de végül némi egyeztetés után leszedte a videót.

A sztori kedden kezdődött, amikor a TheVR két alapító tagja, Komzsik „Jani” János és Fábián „Pisti” István a csatorna reggeli műsorában élőben szembesült azzal, hogy egy lejárató videóhoz használták fel egy korábbi adásuk részleteit. A Telex kérdésére a TheVR azt írta, hogy konkrétan ebből az adásból használtak fel két részletet, ahol a helyzetet teljesen elbagatellizálva fejtegették, hogy egész pontosan ki „belpesti”. Mint írták, ezzel az volt a legnagyobb bajuk, hogy senki nem kérdezte meg őket, hogy felhasználhatják-e bármilyen videós anyagban a tartalmukat.

Hasonlóan fontos volt az is, hogy hiába igyekeznek politikamentesen tartani a műsoraikat, mint írták, „pont egy propaganda/lejárató videóhoz használták fel teljesen jogtalanul a reggeli műsoruk részletét”. Azt egyébként korábban is számtalanszor leszögezték már, hogy nem akarnak belefolyni a politikába, és kedd reggel is bő fél órát beszéltek róla. Mint írták, a Facebookon jelentették a videót, mint jogsértő tartalom, és 24 órát adtak Deák Dánielnek, hogy letörölje a videót, mielőtt megtennék a szükséges jogi lépéseket.

Deák ugyanakkor arra hivatkozott válaszában, hogy szerinte ez egy mémvideó, amihez bármilyen anyagot felhasználhat, és állította, hogy „a mémeknek ez a sajátja, az abban megjelenők 90 százaléka biztosan nem akar benne lenni”. Azt is megírta nekik, hogy „sajnálja, hogy nem nevetnek a vicces videóin”. A párbeszéd egyébként a levelezéssel párhuzamosan az X-en (korábban Twitter) is zajlott, ahol Deák többek közt azzal védekezett, hogy róla is készülnek mémek, mégsem hisztizik miatta. Lazán kapcsolódik, hogy Deák tavaly kihívta a rendőrséget, miután

egy kommentben azt írták neki, hogy csőbombát helyeztek a házába, melynek hatástalanításához „még mélyebbre fel kell nyúlnia Orbán seggébe, és kiszednie az ott elrejtett geoládát”.

Deák a 24 órát végül így sem várta meg, TheVR Jani délutáni posztja alapján sikerült rendezni az ügyet, a videó pedig el is tűnt mindenhonnan. A megafonos influenszer ezt a döntést is megmagyarázta az X-en írt kommentjeiben, szerinte ugyan jogilag megállt volna a videó, de a TheVR-ral való egyeztetései nyomán úgy döntött, hogy inkább leszedi. Több válaszban írt arról is, hogy a Megafonba nem megy állami forrás, ez azért is merülhetett fel, mert korábban bemutattuk, hogy a szervezet környékén felbukkanhatnak milliárdos nagyságrendű közpénzek. A Megafon ennek megcáfolására három pert is indított, a Telex mindhármat megnyerte.

Az jó kérdés, hogy a Varga Judit és Novák Katalin lemondása óta 45 millió forintot elhirdető, több milliárd forintnyi beazonosíthatatlan forrásbólműködő, a kormány üzeneteit harsogó Megafon prominens tagjaként mennyire tekinthetőek a klasszikus értelemben vett mémeknek Deák Dániel tartalmai. Az egész helyzet egyébként azért is furcsa, mert pár napja online tartalomgyártók globálisan is egyedi módon offline tüntetést szerveztek a kegyelmi botrány nyomán, Deák Dániel pedig pont az ország egyik legértékesebb, alapvetően apolitikus influenszerpárosába állt bele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!