Globális újítás lehetett a pénteki tüntetés a Hősök terén

2024. február 17. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

Világszinten is történelmi, egyedi lehetett a pénteki, Hősök terén Odakint most szörnyek járnak címmel meghirdetett tüntetés, mondta a Qubitnak Mikecz Dániel politológus, mozgalomkutató, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. A kutató szerint ugyanis nincs nemzetközi példa, előkép arra, hogy a közösségi média tartalomgyártói offline tüntetést szervezve demonstráljanak egy közpolitikai esemény miatt.

Mikecz szerint a közösségi média legismertebb alakjai általában a társadalmi ügyek mellé állva sem hagyják ott az online teret, leginkább az úgynevezett clicktivismként emlegetett internetes aktivitásra szoktak csak buzdítani – ez például az, amikor egy ügy mellett kiállva valaki felcímkézi vagy ideiglenesen lecseréli a profilképét. A pénteki, a szervezők szerint legalább 50 ezer embert megmozgató tüntetéssel viszont nemzetközi példát állítottak.

Mikecz hozzáteszi, hogy a tüntetést szervező Pottyondy Edina, Osváth Zsolt, a Nemakarokbeleszólni, a Jólvanezígy és a Fókuszcsoport influenszerei „közéleti tőkéjét nem a kihalófélben lévő hagyományos értelmiség konszenzuson alapuló szakmai tekintély adja, de nem is a nehezen megfogható tudományos vagy művészeti eredmények”, hanem a YouTube-on, Facebookon, TikTokon és Instagramon levő követőik száma.

A tüntetésről szóló beszámolónkat itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!