Búcsúzik Nováktól a KDNP: „Köszönjük Novák Katalin!”

2024. február 14. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

„Missziót választani, hitelesen képviselni és megvalósítani, ez, amit Novák Katalin jelent a magyar családpolitika számára. Vannak érdemek, amelyek elvitathatatlanok és az idő nem koptatja őket” – írta az MTI-ben kiadott közleményében Juhász Hajnalka, a KDNP képviselője. A kisebbik kormánypárt négy nappal azután búcsúzik így Nováktól, hogy az államfő bejelentette lemondását. Juhász Hajnalka azt írja, hogy női közéleti szereplőként mélyen hisz abban, hogy nem lehet egy magyar politikus számára nagyobb siker, minthogy minden vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon.

A KDNP eddig nem reagált Novák Katalin lemondására, a közlemény azután jelent meg, hogy Balog Zoltán kedden bejelentette, marad a református egyház élén. A kegyelmi ügyben Balog felelőssége azért merült fel, mert a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította az elmúlt napokban, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként Balog. Információk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Novák Katalin szombaton délután jelentette be lemondását, miután tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének. A kényszerítésért elítélt K. Endre a pedofil igazgató tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Novák bejelentése után a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből. Erről itt szedtük össze a legfontosabb eseményeket.

Amikor a botrány kitört, és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. Hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé: szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”, sőt a hírek szerint Orbán Viktor is felelősnek tartotta Balogot.

Balog végül kedden, a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában tartott szimpátiaszavazás után bejelentette, nem mond le. Balog az erről szóló videóban azt mondta, a kegyelmi kérvényt nem ő nyújtotta be, de a köztársasági elnök tanácsadójaként „az előzetes vélemények és más információk alapján” egyetértett vele. „Tévedtem és hibáztam” – ismerte el, és elnézést kért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!