Elfogadhatatlannak tartja Novák Katalin kegyelmi döntését Czeizel Barbara elnöki tanácsadó

2024. február 9. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

„Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartom a kegyelmi döntést” – közölte Czeizel Barbara, Novák Katalin köztársasági elnök egyik tanácsadója a Hvg.hu megkeresésére.

Czeizel hozzátette, hogy a kegyelmi ügyről alkotott véleményét, gondolatait és javaslatait is megosztotta a köztársasági elnökkel. „Ez a tanácsadó szerepe. Különösen egy ilyen nagyon kritikus helyzetben, amikor igazán van súlya a véleménynek, felelőssége annak, aki korábban elvállalta ezt a szerepet.” Arra a kérdésre, hogy lemond-e a tanácsadói tisztségéről, nem válaszolt konkrétan. Levelét azzal zárta, hogy várja „az Elnök asszony indoklását, belátását, döntését”.

Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztési Központ intézményvezetője egyike annak a 16 közéleti szereplőnek, akik tanácsadóként segítették Novák Katalin munkáját. Közülük Gundel Takács Gábor és Lackfi János is bejelentette már, hogy lemondanak a tanácsadói tisztségükről. Egy másik elnöki tanácsadó, Tomán Szabina pedig azt posztolta a Facebook-oldalára, hogy #nemleszekcinkos, de a bejegyzéséből nem derült ki pontosan, hogy ő lemond-e.

Múlt pénteken az egész országot felháborította, amikor kiderült, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre elnöki kegyelemben részesült. A fideszes politikusok és a kormányzati média napokig hallgatott és terelt azt remélve, hogy minél kevesebb emberhez jutnak el az ügy részletei. Az ügy hullámai viszont nem csitultak, az ellenzéki pártok a köztársasági elnök lemondását követelik, egy közvélemény-kutató pedig már méri is, hogy az ügy ártott-e Novák Katalin és Varga Judit egykori igazságügyi miniszter népszerűségének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!