#nemleszekcinkos – írta ki nagy betűkkel Tomán Szabina elnöki tanácsadó. Mire gondolt?

2024. február 9. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

#nemleszekcinkos

Ez a felirat szerepel nagy betűkkel azon a fekete-fehér portrén, amit Tomán Szabina üzletasszony, Novák Katalin tanácsadói testületének tagja tett ki a Facebook-oldalára péntek délelőtt, alig egy nappal azután, hogy Gundel Takács Gábor és Lackfi János is bejelentette, hogy a kegyelmi döntés miatt kilép a testületből.

A népszerű televíziós műsorvezető és a költő kilépése után feltehetően sokan várják, hogy a köztársaság elnök tanácsadói közül többen hasonló elhatározásra juthatnak a napokban. Tomán Szabina #nemleszekcinkos felütésű bejegyzése nem erről szól. Pontosabban, nehéz megállapítani, hogy erről szól-e, vagy nem.

Tomán ugyanis arról ír, hogy:

Ő a női vállalkozók vagy a női munkavállalók segítésében kompetens, és a köztársasági elnököt is ilyen kérdésekben segítette tanácsadóként.

A pedofília elítélését morális kötelességnek tartja, és szerinte „mindenféle szigorítás, mely arra irányul, hogy ezt a jogszabály szintjén is a legnagyobb bűnné tegyük, fontos”.

„Aki ezen bűncselekmény elkövetőjét segíti, ugyanolyan bűnös. Kegyelem nem járhat” – írja, aztán hirtelen az üzleti döntéseiről kezd el elmélkedni:

„Üzleti döntéseimet mindig kellő körültekintéssel hozom meg, a lehető legtöbb elérhető információ alapján. Ha ez a döntés egy adott személyt is érint, azt felé személyesen jelzem. Ez most sem lesz másként” – de az nem derül ki, hogy ez pontosan mit jelent.

Az elnök tanácsadójának lenni üzleti döntés? Feltehetően nem az, mert – ahogy azt Tomán is írja – a tanácsadásért nem kap pénzt. Ahogy az sem derül ki, hogy most akkor Tomán hozott-e – üzleti vagy bármilyen – döntést. És az sem, hogy most akkor ezt a döntést vagy nem döntést kivel fogja közölni.

Ebből az egészből tehát egyelőre csak annyi lett egyértelmű, hogy Tomán #nemleszekcinkos Szabina az üzleti döntéseit jelezni szokta az érintetteknek.

De olvassuk tovább!

„Sose vettem részt politikai kampányokban egyik oldalon sem. Ezért a mai tüntetésen sem veszek részt. Ehhez a jövőben is tartani fogom magam. Kérem az összes párt vezetőjét, tartsa ezt tiszteletben.”

#nemleszekcinkos – zárja sorait Tomán, ami ezek szerint annyit jelent, nem vesz részt politikai kampányokban. Hogy ezen kívül még mit, azt egyelőre csak Tomán tudhatja.

A bejegyzés kapcsán kerestük Tomán Szabinát, aki cikkünk megjelenése után azt válaszolta, nem találkozott személyesen Novák Katalinnal a kegyelmi döntés nyilvánosságra kerülése óta személyesen.

„Minden döntésemet kellő körültekintéssel hozok meg és ha az valakit személyesen is érint, azt vele közlöm. Nem más formában tudatom vele. Személyes találkozónk időpontja egyeztetés alatt van jelen pillanatban is.”

Az üzletasszony egyébként már csütörtökön is megosztott egy képet, amin feltűnik a nemleszekcinkos hashtag – Szabó Patrícia újságíró pólóján. Akkor Tomán azt írta: „Megnéztem napra pontosan, hol voltam 2020. július 9-én. Szabó Patríciával és még sokakkal tüntettem a Pesti Központi kerületi Bíróság épülete előtt a pedofíliát büntető törvény szigorításáért. Mert úgy éreztem, hogy kétgyermekes édesanyaként nekem kötelességem ott lenni. Álláspontom a témával kapcsolatban azóta sem változott.” A #nemleszekcinkos ennek a – Kaleta Gábor ügye miatti – tiltakozásnak volt a mottója.

Tomán ennek kapcsán a Telexnek azt írta, valóban ott volt a bíróság épülete előtt, amikor „a Kaleta Gábor ügyében meghozott ítéletet nem tartottam elég szigorúnak”.

„Ez akkor egy civil szerveződés volt. A mai tüntetésre ez azonban nem igaz. Politikai kampányokban nem vettem részt korábban sem, és most sem fogok.”

„2020-ban mi nők és édesanyák nem maradtunk némák. A nem vagyok cinkos hashtag használata és a tüntetés szervezése civil kezdeményezés volt. Aki nem szólal meg ezzel kapcsolatban, az cinkos. A közösségi média felületeimen az elmúlt napokban én nem maradtam csendben, és kiálltam a pedofil bűnözők áldozataiért” – írta.

(Cikkünket utólag frissítettük Tomán Szabina reakciójával.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!