Pont a legfontosabb három hónap maradt ki a lélegeztetőgépeket beszerző cég mérlegéből

2024. január 18. – 07:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Judo Szövetség elnökének érdekeltségében álló cégnek hatalmas nyereséget hozott az állami lélegeztetőgép-megrendelés. A rengeteg megmaradt gépre kapott előleggel a cég nem tud rendesen elszámolni, most pedig kiderült: a cég mérlegéből épp a legizgalmasabb három hónap számai hiányoznak – írja a 24.hu.

A könyvvizsgáló cég 2022 februárjában azt írta a TMT Technics Kft. közbenső mérlegéhez: nincs elegendő pénzügyi fedezete a kötelezettségek megfizetésére, azaz a cég nem tudja kiegyenlíteni tartozásait. Szokatlan lehetett ez azután, hogy a TMT 2020-ban az állami megrendeléseknek hála 18,5 milliárd forint árbevételt mutatott ki, a 2,8 milliárd forint adózott eredményből pedig a tulajdonosok ki is vettek 863 millió osztalékelőleget.

Bár a cég bedőléséről nem érkezett hír, nemrég mutattuk be, hogy a TMT által rendelt gépekből még bőven van: 749 darab, eredetileg tízmilliós darabáron rendelt, sosem használt lélegeztetőgépet hirdet eladásra egy végrehajtó. A kikiáltási ár 973 millió forint, ez darabonként 1,3 milliót jelent, de ha nem lesz érdeklődő a februári határnapig, akár 13 ezer forintért is lehet vinni a készülékek darabját.

A 24.hu felidézte, hogy 2020-ban a veszélyhelyzet kihirdetése után (március közepe) alig két héttel már szerződéssel megpecsételt állami megrendelésekről, sőt folyamatosan érkező szállítmányokról volt szó.

A TMT mérlegeiből viszont csak annyi látszik, hogy ezelőtt tíz-, de legfeljebb százmilliós tételekkel számoltak el.

Azt azonban pont nem lehet tudni, hogy a szerződések megkötése előtt mi történt az érintett cégben: 2020 első három hónapjában nem adtak le mérleget, csak a 2020. április és december közötti időszakról számoltak be.

Éppen ebben az időszakban lett a cégnek a 18,5 milliárdos árbevétele. Ami a beszámolókban feltűnő, hogy a 2020-as beszámolóban az „előző üzleti év adatai” oszlopban már nem a 2019. december végi néhány tízmilliós számok vannak, hanem milliárdok. A járvány első évének hatalmas bevétele után, 2021-ben már csak 169 millió forint volt a cég forgalma, 2022-ben pedig már egyetlen forint bevételt sem könyveltek el.

A 24.hu kérdéseire egy könyvelő elmondta: ha egy cég három hónapról nem ad le mérleget, akkor a NAV-nak felszólítást kellene küldenie, vizsgálni az ilyen esetet, és ha kell, büntetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!