L. Simon menesztése után a köztévé vezetőinek állásáért aggódott az LMP, az MTI letiltotta a közleményt

2023. november 7. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Visszautasította az MTI az LMP közleményét, amelyben a párt L. Simon László menesztésére reagált.

„A mai naptól tudjuk, hogy ez a jelenlegi hatalom szemében bűnnek számít, ennek fényében őszintén aggódunk a köztévé vezetőinek állásáért, akik az elmúlt években messze a legtöbb időt szentelték a »homoszexuális életmód ábrázolásának«.” Ezt a mondatot húzta alá a távirati iroda sajtószolgálata abban a levélben, amelyben közel egy nappal a beküldés után visszautasította a közlemény közzétételét.

Az MTI sajtószolgálata szerint a kiemelt mondat sérti a közmédia jó hírét. Az elutasító levelükben a szabályzatnak arra a pontjára hivatkoztak amely előírja, hogy az MTI-n közölni kívánt közlemény „nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója, a közszolgálati médiaszolgáltató, a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap, vagy a közszolgálati médiaszolgáltatásnak törvényben meghatározott más szervezetei ellen”.

Az LMP közleményében az is szerepelt, hogy L. Simon menesztésével Csák János nem egy múzeumigazgatót rúgott ki, hanem gyakorlatilag a kultúrára mondott nemet. „Csák János mostantól hivatalosan is a kultúra felszámolásáért, és nem a kultúráért felelős miniszter, egy végtelenül korlátolt hatalom egyszerű verőembere. Ha lemondásra szólítanánk fel, azzal közvetett módon csak azt ismernénk el, hogy egy politikai értelemben létező, önálló gondolatokkal bíró szereplő, ezért ezt a szívességet nem tesszük meg neki.”

Ungár Péter, az LMP társelnöke hétfőn a parlamentben is szóba hozta L. Simon kirúgását. Szerinte azért döntött így a kormány, mert a Fidesz félti a homofób szavazóit a Mi Hazánk Mozgalomtól. „Aki azt gondolja, hogy valaminek az ábrázolása ugyanaz, mint valaminek a támogatása, és ilyen szexuális tartalmú kérdésekben így van, az ne kapcsolja be a köztévét, mert nyári hónapokban a köztévében semmi más nem folyik, mint a különböző nyugat-európai Pride-okat mutatják be, úgy hogy nem tudják, hány 18 éven aluli fogja megnézni azokat a műsorokat, és mégsincs levéve a köztévé igazgatója” – fogalmazott Ungár.

„Szó sincsen ebben az ügyben homofóbiáról, tisztelt képviselő úr. Gyermekvédelemről van szó, és a gyermekvédelmi törvény betartásáról”

– reagált az LMP-s képviselő felszólalására Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára.

Csák János hétfőn azonnali hatállyal menesztette L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. A döntést azzal indokolta a múzeumot fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium, hogy L. Simon „olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”.

A főigazgató menesztése hátterében az LMBTQ-propagandával megvádolt World Press Photo kiállítás körüli ügy állhat, amit a Mi Hazánk országgyűlési képviselője robbantott ki múlt héten. Dúró Dóra törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák Jánostól a kiállításon bemutatott három szociofotó miatt, amelyek egy melegeknek fenntartott Fülöp-szigeteki idősotthont dokumentált. A miniszter szerint is törvényt sértett a Nemzeti Múzeum, és a családok védelméről szóló törvény értelmében arra kérte L. Simon László, hogy szigorítson a belépésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be.

A főigazgató erre azt reagálta, hogy „a Nemzeti Múzeum jogszerűen nem tudja végrehajtani Csák János felszólítását, ugyanis senki személyi igazolványát nem kérhetik el”, és megköszönte Dúrónak a hírverést, a múzeum előtt ugyanis napokig kígyóztak a sorok, annyian voltak kíváncsiak a 18-as karikát kapó kiállításra.

„A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg”

reagált a menesztésére L. Simon hétfőn. Dúró Dóra köszönetet mondott Csáknak a parlamentben, míg Csák arról beszélt: L. Simon kiváló értelmiségi és borász, de alkalmatlan vezető.

Nem ez az első eset egyébként, hogy az MTI nem hozza le ellenzéki pártok közleményeit, a DK emiatt perelte is a távirati irodát, és meg is állapították, hogy a médiaszolgáltató szerződést szegett a közlést megtagadásával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!