Dúró Dóra megköszönte Csák Jánosnak, hogy menesztette L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeum éléről

2023. november 6. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselői esküjéből fakadó kötelezettségének érezte Dúró Dóra, hogy fellépjen a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, a homoszexualitást ábrázoló képek szerinte megsértették a gyermekvédelminek nevezett törvényt. A Mi Hazánk Mozgalom fellépése után Csák János kulturális és innovációs miniszter arra kötelezte a Magyar Nemzeti Múzeum vezetését, hogy csak 18 éven felülieket engedjen be a fotókiálltásra. A történet vége pedig az lett, hogy Csák hétfőn azonnali hatállyal menesztette L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját.

„Tudom jól azt is, hogy ez az egy kiállítás önmagában kis mértékben tudja csak megváltoztatni az emberek gondolkodását. Attól még a kis mértékben rontó kiállítások ellen is fel kell lépni” – fogalmazott a Mi Hazánk képviselője napirend előtti felszólalásában hétfő délután a parlamentben.

Dúró Dóra köszönetet mondott Csák Jánosnak, hogy L. Simon László menesztésével meghozta „az egyetlen döntést, amely az intézmény tekintélyét helyre tudta állítani”.

Azt ígérte, hogy más hasonló kiállítások ellen is fel fog lépni a jövőben, mert meg szeretné óvni a magyar fiatalokat mindazzal szemben, amit a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása képvisel.

A Mi Hazánk Mozgalom képviselője szerint azzal nincs probléma, ha valaki homoszexuális embereket fényképez. „Egészen nyugodtan tegye ezt bárki! De az, hogy ezt egy olyan intézményben állítják ki, és teszik normává, amely mögött a magyar állam áll, ez felháborító, és ez az, ami a törvénnyel ellentétes.”

Arról is beszélt a Mi Hazánk képviselője, hogy a fotókiállításon történelemhamisítás zajlik: a világ legnagyobb problémái közé sorolták 2022-ben az LMBTQ-kisebbséggel szembeni erőszakot. „Ez az, ami propaganda, ez az, ami értékválasztás” – jegyezte meg Dúró. A kiállítás az LMBTQ-propaganda mellett az abortuszpártiság mellett is állást foglalt a képviselő szerint, amikor a világ legnagyobb problémái közé rakták az abortuszt korlátozó amerikai törvényt.

Azt is mondta Dúró, hogy nem mindegy, hogy az ember ezeket a képeket az interneten nézegeti, vagy a Nemzeti Múzeumban. „Ha rajtam múlna, a fiatalok nem nézegethetnének ilyen képet az interneten sem, és a közösségi médiában sem. Óvok mindenkit attól, hogy a gyerekeit erre nevelje.”

A kormány nevében Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt, aki röviden megismételte azt, amit pár perccel korábban Ungár Péternek is mondott. „A gyermekeink védelme a legfontosabb, és a törvények betartása minden magyar állampolgár számára kötelező” – fogalmazott, és arról is beszélt, hogy L. Simon László menesztésekor szó sincs homofóbiáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!