Csák helyettese L. Simon kirúgásáról: Szó sincsen ebben az ügyben homofóbiáról, a gyermekvédelemről szól

2023. november 6. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

„A gyermekeink védelme a legfontosabb, és ezért mindent meg is teszünk. (…) A törvényeket minden magyar állampolgárnak be kell tartania. Szó sincsen ebben az ügyben homofóbiáról, tisztelt képviselő úr. Gyermekvédelemről van szó, és a gyermekvédelmi törvény betartásáról” – reagált Ungár Péter napirend előtti felszólalására Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára hétfő délután a parlamentben. Az LMP frakcióvezetője L. Simon László azonnali menesztéséről kérdezte az államtitkárt.

Vitályos Eszter szerint a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzetközi Sajtófotó Kiállításán voltak olyan képek, amelyek a 2021-ben elfogadott, gyermekvédelminek nevezett törvény passzusaiba ütköztek. A fenntartó minisztérium vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, és megírta a Magyar Nemzeti Múzeum vezetésének, hogy tartsa be a törvényeket: csak 18 éven felülieket engedjen be.

„Ennyi történt, kedves képviselő úr” – fogalmazott az államtitkár, aki szerint L. Simon László azonnali menesztéséhez az vezetett, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum vezetősége nem tudta maradéktalanul betartani a törvényt. „Nem homofóbiáról van szó, hanem gyermekvédelemről, a gyermekvédelmi törvénynek való megfelelésről.”

Ungár Péter arról beszélt Vitályos előtt a napirend előtti felszólalásában, hogy minden múzeumba járó emberrel előfordult már olyan, hogy nem tetszett neki egy kiállítás. Ha Dúró Dóra nem csapott volna balhét a homoszexuális embereket ábrázoló képek miatt, valószínűleg nem is fogalkozott volna a kiállítással a Fidesz.

„Arról volt szó, hogy önök nem engedhetik meg maguknak, hogy a homofóbia vámszedői, a Mi Hazánk Mozgalom a homofób szavazókat önöktől elvegyék”

– jelentette ki az LMP társelnöke, aki szerint 40 ezer homofób szavazó miatt menesztették L. Simon Lászlót.

Mint megjegyezte, a kiállításon bemutatott fotók elérhetőek az interneten is. „Aki azt gondolja, hogy valaminek az ábrázolása ugyanaz, mint valaminek a támogatása, és ilyen szexuális tartalmú kérdésekben így van, az ne kapcsolja be a köztévét, mert nyári hónapokban a köztévében semmi más nem folyik, mint a különböző nyugat-európai Pride-okat mutatják be, úgy hogy nem tudják, hány 18 éven aluli fogja megnézni azokat a műsorokat, és mégsincs levéve a köztévé igazgatója.”

Ungár arról is beszélt, hogy a Fidesz kulturális többségben van tizenhárom éve, és hogy mennyire nem fontos nekik a kultúra, jól jelzi, hogy „a kulutrális miniszter stresszhelyzetben nem tud egy kortárs írót vagy művészt mondani.”

„Felháborító abszurdum, hogy egy közgyűjteményi kiállításról kell beszélni az Országgyűlés plenáris ülésén, mert önök nem bíznak annyira a magyar művészeti életben, hogy azt a komplex kérdést, hogy a szexualitást hogy lehet ábrázolni, lefolytassa a szabad magyar művészet” – fogalmazott az LMP képviselője.

Ungár szerint a Fidesz egyetlenegy dolgot akart csak elérni: megmutatni a magyarok többségének, hogy vannak olyan emberek, akiknek az ábrázolása önmagában probléma.

„Ezek az emberek Magyarország részei, itt élnek mindannyiunk között, és semmilyen módon nem jelent problémát az, ha egy kiállításon ábrázolnak egy homoszexuális embert”

– fogalmazott a képviselő, és L. Simon menesztését szégyenteljesnek és végtelen kártékonynak nevezte.

A Mi Hazánk Mozgalom fellépése után Csák János kulturális és innovációs miniszter arra kötelezte a Magyar Nemzeti Múzeum vezetését, hogy csak 18 éven felülieket engedjen be a Nemzetközi Fotókiállításra. A történet vége pedig az lett, hogy Csák hétfőn azonnali hatállyal menesztette L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum éléről. A múzeum főigazgatója a döntést tudomásul vette, de nem fogadta el. „A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg” – írta közleményében L. Simon, és határozottan visszautasítta, hogy „gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!