„Csák János a Mi Hazánk udvari bohóca lett” – így reagál az ellenzék L. Simon kirúgására

2023. november 6. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délelőtt Csák János kulturális és innovációs miniszter kirúgta L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatói pozíciójából. Az ok: L. Simon szerinte nem tett eleget a gyermekvédelminek és homofóbnak is nevezett törvény betartatásáért, amely tiltja a homoszexualitás népszerűsítését fiataloknak.

Megkérdeztük az ellenzéki pártokat, az ügyről és a következő válaszokat kaptuk. Ungár Péter szerint:

„Sok munka áll még […] Csák miniszter előtt, de talán érdemesebb lett volna a nulladik ponton nem bolondot csinálnia magából, mert ha valaki egyszer felölti a bohócjelmezt, akkor azt már soha nem tudja levenni. Csák János pedig miniszteri pályafutása alatt annyit ért el, hogy a Mi Hazánk udvari bohóca lett.”

Ungár itt egyébként arra utalt, hogy szerinte ha Csák következetes akarna lenni, akkor minden a homoszexualitást bemutató fotót és hírt korhatárossá kéne tennie, ami nagy munka lenne.

Az LMP ezen kívül azt írta:

„Csák János ezen döntésével nem egy múzeumigazgatót rúgott ki, hanem gyakorlatilag a kultúrára mondott nemet. Csák János mostantól hivatalosan is a kultúra felszámolásáért, és nem a kultúráért felelős miniszter, egy végtelenül korlátolt hatalom egyszerű verőembere.”

A Kutyapárt kérdésünkre azt írta:

„Gratulálunk a Mi Hazánknak, hogy Dúró Dóra már nem csak mesekönyveket, hanem a Kormány segítségével múzeumigazgatókat is darál. Ugyanakkor kívánjuk, hogy a továbbiakban is ez maradjon a párt legnagyobb eredménye. Persze nem szeretnénk lemaradni a politikai versenyben: terveink szerint Kovács Gergő társelnökünk holnap sikertelenül próbál meg kirúgatni valahol egy könyvtáros segédgyakornokot.”

A Momentumos Szabó Szabolcs Facebook-oldalán azt írta:

„1) L. Simon megszavazza a törvényt, megbánást utána sem mutat 2) L. Simont kinevezik múzeumigazgatónak 3) egy szélsőjobber neki esik L. Simonnak, amiért a saját hülye törvényét nem tartja be 4) a miniszter utasítja, de nem tartja be 5) L. Simont kirúgják. Konklúzió: kínos ez az egész történet, és gazember minden egyes szereplője! Sajnálni L. Simont sem lehet, sajnálni az országot kell!”

A Demokratikus Koalíció szerint:

„A homofób, kirekesztő törvényt megalkotó Fidesz természetes szövetségesre lelt a szélsőjobboldalban. Láthatóan sem az emberek megélhetése, sem az ország általános állapota nem érdekli őket, ha az Európa-rekorder orbáni infláció és az EU második legalacsonyabb magyar fizetései mellett is a gyűlöletkeltéssel vannak elfoglalva. Éppen ez a politika juttatta ekkora bajba Magyarországot, a változást pedig csak a szociáldemokraták tudják elhozni.”

A Magyar Szocialista Párt nem válaszolt megkeresésünkre, de felhívták a figyelmünket Hiller István parlamenti felszlólalására. Hiller a parlamentben arról kérdezte Csák Jánost, hogy vajon tényleg L. Simon viselkedésével volt baja, vagy csak gesztust akart gyakorolni a Mi Hazánk szavazóinak.

A Párbeszéd szerint:

„Körbeért az aczéli három T-t (tiltott, tűrt, támogatott) is messze alulmúló, kirekesztő kultúrpolitika: a menesztett főigazgató képviselőként megszavazta, a szélsőjobbos politikus követelte, a miniszter pedig végrehajtatta a minden ízében aljas homofóbtörvényt. Ez mindannyiunk közös szégyene, a Fidesz–Mi Hazánk-gyűlöletkoalíció produktuma, amely nemcsak az LMBTQ-emberekre, hanem minden magyar emberre nézve egyaránt sértő.”

Hétfő délután nagyrészt ugyanerről a kérdésről vitatkoztak a parlamentben, az ottani közvetítésünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!