Több ezren tüntettek Budapesten, Orbán zárt körben beszélt Veszprémben

2023. október 23. – 10:41

frissítve

Több ezren tüntettek Budapesten, Orbán zárt körben beszélt Veszprémben
Tüntetők az Oktogonon – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Orbán Viktor idén Veszprémben kordonok mögött, a sajtót kizárva beszélt október 23-án. Az 1956-os forradalom a magyar géniusz felvillanása volt szerinte, és míg Moszkva tragédia volt, addig Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia. A Szovjetuniót javíthatatlannak tartotta, az Európai Unió azonban még megmenthető a jövő júniusi EP-választáson.
  • A Mi Hazánk kivételével egyetlen ellenzéki párt sem szervezett nagyobb utcai megmozdulást. Toroczkai Lászlóék a Corvin közben ágyúztak, és a pártelnök arról beszélt: Orbán rendszere azon az úton halad, amilyen a Kádár-rendszerben is volt, és 1956-ban a magyarok nem úgy jártak, mint Zelenszkij, mert akkor nekik nem segítettek.
  • A Momentum vörös festékkel öntötte le a kordonokat a Karmelitánál, a Jobbik lyukas zászlót feszített ki a Képviselői Irodaházra.
  • Délután több ezren vonultak a Hősök teréről az Oktogonra, ahol Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, az állam ma a nem köz társasága, csak egy részvénytársaság. Bejelentette, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő júniusi önkormányzati választásra, és Budapest köztársaság marad.
  • A Fidesz kommunikációs igazgatója a nap végén így összegzett: a kormánypártok méltósággal ünnepeltek, „baloldal viszont ismét bizonyította, hogy csak balhézni és rongálni tud”.

Október 23. a diaszpóra legnagyobb ünnepe – jelentette ki az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve Novák Katalin vasárnap Ausztráliában. A köztársasági elnök szerint a közös nyelv, a történelem és az ünnepek kötik össze az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokat.

Novák a melbourne-i Magyar Központban rendezett ünnepségen arról is beszélt, hogy a kivívott szabadságért nap mint nap meg kell küzdeni. „Nemcsak lehetőségünk, hanem kötelezettségünk is tenni azért, amiért 1956 ősei küzdöttek, egy szabad és erős magyar nemzetért.”

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a melbourne-i Magyar Központban 2023. október 22-én – Fotó: Sándor-Palota / MTI
Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a melbourne-i Magyar Központban 2023. október 22-én – Fotó: Sándor-Palota / MTI

A köztársasági elnök szerint a magyar a szabadság nyelve, és aki valóban, lényegileg is érti a magyart, az soha nem fog behódolni az elnyomó diktatúráknak.„Magyarország soha nem volt diktatúrák bölcsője, az önkényuralmi rendszerek ott soha nem tudtak mély gyökeret ereszteni.”

Novák vasárnapi beszédéről bővebben ebben a cikkben számoltunk be.

Tavaly, a Fidesz negyedik kétharmados választási győzelme után Orbán Zalaegerszegen beszélt zárt kordonok mögött, míg az ellenzéki pártok jellemzően csak Facebook-videókban, sajtóközleményekben emlékeztek meg a forradalomról. Egyedül a Mi Hazánk tartott politikai rendezvényt, ahol a párt elnöke, Toroczkai László arról beszélt, „egyszerűen a magyar nem tud az ukrán mellé állni”. Az egyetlen nagyobb megmozdulás az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szolidaritási tüntetése volt, ezen több ellenzéki politikus is részt vett.

Nagyjából ugyanez a forgatókönyv idén is.

Egy nagy tüntetés lesz október 23-án, de az nem pártokhoz kötődik. Diákok, tanárok, civilek és a főváros együtt vonul utcára késő délután. A Hősök teréről indulnak fél 5-kor, előbb megállnak a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt, ahonnan tanárokat rúgtak ki a polgári engedetlenség miatt, majd az orosz nagykövetség előtt, hogy az 1956-os vérengzésekről és a mostani háború ukrán áldozatairól emlékezzenek meg. Az utolsó megálló az Andrássy út 60. alatti Terror háza, itt a diktatúra áldozatairól emlékeznek meg. A végállomás az Oktogon lesz este 6-kor, itt többen mondanak majd beszédet. Köztük Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Tanítanék Mozgalom, a diákszervezetek és a civil összefogás képviselői is.

A Mi Hazánk kivételével egyetlen párt sem hívta utcára a szavazóit október 23-án. Toroczkai Lászlóék 15 órától a Corvin közben ágyútűzzel emlékeznek meg az 1956-os forradalomról. A rendezvényen a pártelnök mellett felszólal Pongrátz András '56-os forradalmár, Novák Előd és Grundtner András, a párt főpolgármester-jelöltje is.

Havasi Gábor, a Momentum budafok-tétényi polgármesterjelöltje fáklyást felvonulást hirdetett az ‘56-os hősök emlékére a XXII. kerületben, az eseményen részt vesz Donáth Anna és a párt több országgyűlési képviselője.

Az MSZP október 22-én Kaposváron, Nagy Imre szülőházánál emlékezett meg '56-ról, míg a Demokratikus Koalíció születésnapi bulival hangolt a forradalomra vasárnap. A DK vezetői a városligeti 56-os emlékműnél koszorúznak zárt körben, és itt beszél Gyurcsány Ferenc is.

A Jobbik a II. kerületi Mansfeld Péter parknál tartott megemlékezést 10 órától, míg a többi párt vezetői Facebook-videókban osztják meg gondolataikat a forradalom üzenetéről.

A miniszterelnök idén sem Budapesten mond ünnepi beszédet. Most Veszprémben teszi ezt meg, délután 15 órakor. Bár Orbán Viktornál már tendencia, hogy a nemzeti ünnepeken elkerüli Budapestet, amikor tavaly október 23-án Zalaegerszegen mondott beszédet, akkor még beengedték a sajtót egy regisztráció után. Idén már ez sem lesz: sajtófőnöke, Havasi Bertalan a Telexnek azt írta, a sajtó most nem mehet be, a miniszterelnök beszédét a közmédiában lehet majd nézni.

A Momentum parlamenti frakciójának politikusai, Sebők Éva, Bedő Dávid, Lőcsei Lajos és Tóth Endre vörös festékkel öntötték le a kordonokat a Karmelita előtt október 23-án – közölte az ellenzéki párt a Facebookon.

A Momentum szerint a miniszterelnök elárulta és szembeköpte 1956 hőseinek emlékét azzal, hogy október 23-a előtt pár nappal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel mosolygott és fotózkodott. „…azzal a Vlagyimir Putyinnal, aki beleíratta az orosz tankönyvekbe, hogy ‘56 fasiszta forradalom volt, és akinek a parancsára az orosz katonák újra kárpátaljai magyar katonákat ölnek” – írták posztjukban.

(Momentum Facebook-oldala)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!