Kiment a divatból az október 23-i utcai pártrendezvény műfaja, egyedül a Mi Hazánknak lesz megemlékezése

Legfontosabb

2023. október 18. – 05:12

Kiment a divatból az október 23-i utcai pártrendezvény műfaja, egyedül a Mi Hazánknak lesz megemlékezése
Szimpatizánsok várakoznak a Mi Hazánk Mozgalom megemlékezésére 2022. október 23-án a Corvin közben – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Idén ismét kampányra készülődnek a pártok, 2024. június 9-én egy napon lesz az EP- és önkormányzati választás. A pártpolitikai rendezvények műfaja azonban, úgy tűnik, kiment a divatból. A Mi Hazánk Mozgalom kivételével most egyetlen párt sem szervez nagyobb eseményt október 23-ra. Orbán Viktor zárt körben beszél Veszprémben, és az ellenzéki pártok többsége sem szervez semmilyen utcai megmozdulást. Egy nagy tüntetés lesz, de az nem a pártokhoz kötődik.

„Ez a nap mindenről szólt, csak nem 1956-ról” – írtuk két éve, amikor október 23-án a Fidesz Békemenettel és Orbán-beszéddel, míg a hatpárti ellenzéki összefogás Márki-Zay Péter előválasztási győzelme után egy közös rendezvénnyel hangolt a 2022-es országgyűlési választás kampányára.

Tavaly, a Fidesz negyedik kétharmados választási győzelme után Orbán Zalaegerszegen már zárt kordonok mögött beszélt, míg az ellenzéki pártok jellemzően csak Facebook-videókban, sajtóközleményekben emlékeztek meg a forradalomról. Az egyetlen nagyobb megmozdulás az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szolidaritási tüntetése volt, ezen több ellenzéki politikus is részt vett.

Most ismét előttünk van egy választás, de úgy látszik, a pártok egyelőre tartalékolják erőiket. Nem lesz idén Békemenet, Orbán Viktor a sajtó kizárásával tart beszédet Veszprémben. A pártok közül egyedül a Mi Hazánk szervez utcai rendezvényt. Toroczkai Lászlóék a Corvin közben ágyútűzzel emlékeznek meg az 1956-os forradalomról. A fővárosban ezenkívül egy nagyobb utcai megmozdulás várható október 23-án, ami viszont nem pártokhoz kötődik. A Tanítanék Mozgalom, a Fővárosi Önkormányzat és több mint egy tucatnyi oktatási civil szervezet hirdetett tüntetést az Oktogonra.

A Demokratikus Koalíció vezetői a városligeti 56-os emlékműnél koszorúznak zárt körben, és itt beszél majd Gyurcsány Ferenc is. „A DK helyi szervezetei, polgármesterei és önkormányzati képviselői pedig szokásaink szerint koszorúzással emlékeznek országszerte az ’56-os forradalom áldozataira” – válaszolta a párt sajtóirodája a Telex kérdésére. Este aztán a DK politikusai is csatlakoznak a civil szervezetek oktatási tüntetéséhez.

A DK egy nappal korábban, október 22-én ünnepli a 12. születésnapját, amire Gyurcsány Ferenc „egy különleges bejelentéssel” készül.

„Létrehozunk egy közösséget, ahol minden tetted a kormányváltásért jutalmat ér” – csupán ennyit árult el a titokzatos bejelentésről a DK elnöke.

Nem tart központi rendezvényt október 23-án a Momentum sem. „Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője videóban fogja megosztani gondolatait az 1956-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban” – válaszolta a párt sajtóosztálya. Azt írták, a párt politikusai és tagjai helyi közösségeikben, lakhelyükön fognak megemlékezni és koszorúzni, a párt vezetői politikusai közül pedig többen is részt vesznek az esti tüntetésen. Havasi Gábor, a Momentum budafok-tétényi polgármesterjelöltje fáklyást felvonulást szervez az ‘56-os hősök emlékére a XXII. kerületben, más meghirdetett rendezvényük nincs.

Az LMP szabadságharcra készül, csak épp nem október 23-án. Azt írták a Telexnek, hogy a párt október 26-án

„a Nem leszünk akkugyarmat! című konferencián vívja meg újra szabadságharcát a kormány akkumulátorgyarmatosító terve ellen”.

Az 1956-os forradalom emléknapján az LMP társelnökei, Schmuck Erzsébet és Ungár Péter a Facebook-oldalon üzennek majd.

„Hagyományainkhoz híven az MSZP október 22-én Kaposváron emlékezik meg '56-ról. 17 órakor Nagy Imre szülőházánál koszorúzunk, majd ezt követően megtartjuk szokásos fáklyás felvonulásunkat” – fogalmaztak az MSZP-től. A szocialisták rendezvényén a párt két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, valamint Hiller István választmányi elnök és Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes is beszédet mond.

„A Párbeszéd–Zöldek a 4 éve megválasztott főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel ünnepel, így a Budapesttel, civil és szakszervezetekkel közös eseményen veszünk részt” – válaszolták a párttól, míg a Jobbik későbbre ígért pontosabb információkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!