Ez a nap mindenről szólt, csak nem 1956-ról – a mai események röviden

2021. október 23. – 18:27

frissítve

Ez a nap mindenről szólt, csak nem 1956-ról – a mai események röviden
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt alternatív Békemenete 2021. október 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Fél év múlva választások lesznek, így az idei megemlékezések alig-alig szóltak a 65 évvel ezelőtti eseményekről. Sokkal több szó volt Gyurcsányról, a baloldalról, Sorosról, Brüsszelről, de még az iszlámról, az LMBTQ-ról, és „a Covid-fasizmusról” is.

  • Szombaton kora délután legalább 2 ezren gyűltek össze a Magyar Kétfarkú Kutya Párt alternatív „békemenetére”. Ahogy a rendes békemeneten, itt is egy hosszú molinót vittek elöl, amin csak emojik voltak, illetve a Nem olyan gáz felirat. Kovács Gergő pártelnök ironikusan a kormánypropagandára utalva azt mondta, október 23. egy nagy közös érzés, amiről minden magyarnak ugyanaz jut az eszébe: Gyurcsány. Szóba hozta a nyári megfigyelési botrányt is: az App Store-ból töltse le mindenki a Pegasust, mostantól elérhető.
  • A Civil Összefogás Fórum (CÖF) békemenetére már délben nagyon sok busz érkezett vidékről, amelyek Budapest belvárosában álltak a lezárt utakon. Jópár egyházi iskola saját buszával hoztak embereket, illetve sok kisbuszon a Magyar Falu program matricája volt látható. Nehéz volt közlekedni a belvárosban még busszal is.
  • Németh Szilárd a csepeli Királyerdei Művelődési Házban megmutatta, miről szól a kormánypropaganda számára az idei október 23. Németh a beszédében néhány lépésben eljutott október 23-tól Gyurcsányig, az iszlámig és a melegekig.
  • A Magyarok Világszövetségének sikerült összehoznia 1956-ot „a Covid-fasizmus” elleni harccal.
  • A Mi Hazánk megemlékezésén a Corvin-közben azzal idézték meg az 1956-os eseményeket, hogy Pongrácz András, aki annak idején lángvágóval vágta el a Sztálin-szobor lábát, most elsütött egy, az 56-os harcok óta máig működő ágyút.
  • Az elvileg civil békemenetre gyülekező tömegben teljesen egyforma Stop Gyurcsány! táblákat lehetett látni. Ezek messziről úgy néztek ki, mintha kézzel írták volna őket, de mint kiderült, mind nyomtatva voltak, és ahogy egyik képünkön látható, egy Fidesz feliratú kabátban álló férfi osztogatta őket.
  • A CÖF békemenete bevallottan nemcsak 1956-ra. hanem a 2006. október 23-i tüntetés elleni agresszív rendőri fellépésre is emlékezett. A menet útvonalát is így alakították ki. A Nemzeti Múzeumnál 2006-os jelenetsorokat vetítettek, az Astoriánál egy korabeli vízágyút is kiállítottak.
  • Nagy volt a tömeg a békemeneten. Amikor az eleje a Deák téren felállított színpadhoz ért, sokan az Astoriánál voltak még.
  • Orbán Viktor rögtön a 2006-os összecsapásokkal kezdte ünnepi beszédét, majd kormánya eredményeit sorolta. Hosszasan foglalkozott az ellenzéki összefogással, amelyet részben próbált karikírozni: „amit a baloldal csinál, inkább szórakoztatóipar, mint politika”. Azt mondta: nem néhány levitézlett baloldali párttól kell tartani, hanem a mögöttük álló nemzetközi hátország szerepe veszélyes, a pénz, a média, a hálózat. Ezt több millió magyar csak együtt győzheti le és szoríthatja ki az országból, és „aki belénk harapott, annak beletört vagy elvásott a foga”. Elemzésünk a beszédről>>>
  • Több ezren gyűltek össze a Hősök terénél a hatpárti ellenzék közös megemlékezésére. Itt Fekete-Győr András az ellenzék megújulásáról, Jakab Péter az elszámoltatásról, Dobrev Klára a sokszínűségről és összefogásról, Karácsony Gergely a szelíd forradalomról beszélt. A beszédek összefoglalója>>>
  • Márki-Zay Péter, ez ellenzéki előválasztást megnyerő közös miniszterelnök-jelölt azt mondta: a magyaroknak 1956-ban is elegük lett, és most is ez a helyzet. Beszélt a kicsik forradalmáról, az elszámoltatásról, és arról, hogy olyan országot szeretne, ahol a meleg fideszesek is felvállalhatják magukat. Szerinte ma belépni a Fideszbe olyan, mint 1989-ben a munkásőrségbe, a választáson pedig csak az a kérdés: Fidesz vagy nem Fidesz.
  • Itt olvashatja vissza az október 23-i történéseket percről percre.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!