Az Európai Bizottság alelnöke szerint Magyarországon minden és mindenki egy párttól függ

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországnak is fel kell készülnie a a médiaszabadságot védő uniós jogszabály bevezetésére – mondta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Politicónak adott interjúban.

Az Európai Parlament október 3-án megszavazta az álláspontját arról az uniós rendeletről, amellyel az EU a médiaszabadságot védené, a javaslat így egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy jogszabállyá váljon. A Fidesz a tervezetet és a végleges álláspontot is ellenezte.

Az Európai Parlament állásfoglalása szerint az uniós országoknak védeniük kellene a sajtó függetlenségét a kormányzati, politikai, gazdasági, illetve magánjellegű beavatkozással szemben. A testület azt is meg akarja akadályozni, hogy külső nyomást gyakoroljanak az újságírókra, átláthatóbbá tenné a médiacégek tulajdonosi hátterét, valamint felső határt vezetne be a közfinanszírozású hirdetésekre, hogy a sajtó ne váljon függővé az állami hirdetésektől. Létrehoznának egy új független szervet, a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet is. A nyilatkozat részleteiről itt írtunk.

Věra Jourová a Politicónak azt mondta: „Az európai médiaszabadságról szóló törvény fontos figyelmeztető jelzés lesz a tagállamok számára.”

Magyarország kapcsán Jourová azt mondta,

Magyarországon „minden és mindenki egy párttól függ”, és „nincs közmédia, csak állami média”.

„Az egész magyarországi tendencia, amely az információ monopolizálásához vezet, olyasmi, amit nem akarunk, hogy máshol is megtörténjen – mondta Jourová. – Idővel megpróbálhatjuk lépésről lépésre lebontani az ilyen rendszereket.”

Jourová szerint elképzelhető, hogy ha Magyarország nem tartja be a készülő szabályokat, akkor kötelezettségszegési eljárásokkal nézhet szembe, melyek akár pénzbüntetéshez is vezethetnek.

De nem csak Magyarország, Franciaország is a Bizottság célkeresztjébe kerülhet. Az országban ugyanis nemrég őrizetbe vettek egy újságírót, aki kiszivárgott, kompromittáló dokumentumokról számolt be. „A franciaországi ügy is rávilágít, hogy mennyire törékeny az újságírók védelme.” Jourová szerint a francia kormány is egy azok közül, amelyek azzal érvelnek, hogy a szigorú médiatörvény „tönkreteszi az ő csodálatos rendszerüket. Ezt mindig is nagyon-nagyon arrogánsnak találtam.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!