Egy pingvines pendrive-ot rántott elő a bíró, Schadl titkárnője szerint ezen vezette a Völnernek csurgatott pénzeket

2023. október 3. – 10:38

Egy pingvines pendrive-ot rántott elő a bíró, Schadl titkárnője szerint ezen vezette a Völnernek csurgatott pénzeket
A pingvin alakú pendrive a bíró kezében 2023. október 3-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A „koronatanúnak” nevezett F. Vivien, Schadl György bizalmasának meghallgatásával folytatódott kedden a végrehajtói kar volt elnökének és az egykori igazságügyi miniszterhelyettes és fideszes exállamtitkár, Völner Pál korrupciós pere a bíróságon.
  • F. Vivien korábban mindent borított az ügyészségnek, ezért nem vádlott, hanem tanú az úgynevezett Schadl-Völner-perben.
  • A tanú szerint milliós összegek mentek Schadl Györgytől Völner Pálnak.
  • Schadl asztali naptárában például ilyen feljegyzések szerepeltek: „Völner 12:30 Kossuth tér”, „Robi”, „Nagy Ádám”, „Trócsányi”, „Jeney”, „Varga Judit”, „2020. március 2. 11:30 Karmelita”, „Varju László”.
  • Völner védője továbbra is nagyon szeretné beidézni tanúként Varga Judit volt igazságügyi minisztert, ennek alátámasztására felolvasta Schadl naplójából azokat a dátumokat, amiken a végrehajtói kar volt elnöke Vargával találkozott.
  • Az elmúlt időszakban újabb autókat, hajót és repülőt is találtak Schadl birtokában, ezért az ügyészség kérvényezte, hogy azokat is foglalják le.

A koronatanúnak nevezett F. Vivien távmeghallgatásával folytatódott a végrehajtói kar volt elnöke, Schadl György és a fideszes volt igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár, Völner Pál korrupciós pere kedden. Völner szokás szerint otthonról jött a bíróságra, míg Schadl Györgyöt bilincsben vezették be, ő ugyanis letartóztatásban van.

F. Vivien Schadl bizalmi embere volt, nagyjából tíz évet dolgozott mellette, és ő volt az, aki „Házipénztár” és „EgyenlegMoncsi” elnevezésű Excel-táblázatokban dokumentált minden pénzmozgást, így a Völner Pál volt államtitkárnak juttatott állítólagos kenőpénzek kifizetését. F. már korábban vádalkut kötött az ügyészséggel, akiknek részletesen vallott Schadl ügyeiről, ezért nem lett belőle vádlott, csak tanú.

Schadl György érkezik a tárgyalásra 2023. október 3-án – Fotó: Huszti István / Telex
Schadl György érkezik a tárgyalásra 2023. október 3-án – Fotó: Huszti István / Telex

A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében.

F. Vivient még a nyári szünet előtt kezdte el meghallgatni a bíróság, eddig úgy vallott, hogy Schadl és Völner gyakran találkozott. Volt, hogy az Igazságügyi Minisztériumban, máskor a végrehajtói kar volt elnökének irodájában, ahol kettesben beszélgettek. Állítása szerint Schadl egyre többet kért a pénzért kinevezett végrehajtók irodáinak osztalékaiból, azokból pedig Völner Pálnak adott tovább. Olyan is volt, hogy F. Vivien fehér jelöletlen borítékba tette a Schadl által meghatározott összeget, ami ment tovább „barátunknak”, Völner Pálnak. A neki csurgatott pénzeket állítása szerint egy pendrive-on lévő külön táblázatban kellett vezetnie. Mindezek mellett szerinte Schadl érinthetetlennek hitte magát.

A pingvines pendrive

Kedden a bíróságon előkerült egy pingvin alakú pendrive is: erről állította korábban F. Vivien, hogy a Völner Pálnak csurgatott pénzeket ezen a pendrive-on lévő külön táblázatban kellett vezetnie. A tanú szerint ezt a táblázatot Schadl kérésére hozta létre, és „amikor Gyuri szólt, hogy viszi a pénzt, akkor azokat ebbe is feljegyeztem (...) Kérte, hogy ne a rendszeres pénzekhez írjam, hanem tegyem külön táblázatba”.

Arról is beszélt, ezt a bizonyos pingvines pendrive általában nála volt mindig. A beírt összegek között egy ötmillió forintos bejegyzés is van, erről F. Vivien ezt mondta: „Schadl kérte, írjak fel 5 millió forintot, amit visz Völner Pálnak – nem tudom, itt a név hangzott-e el, vagy a barátunk kifejezés, de egyértelmű volt, hogy ebben a nyilvántartásban kell vezetnem”.

A bíró felolvasta a tanú korábbi írott vallomását is, ebben azt mondta, „amikor nagyobb összeg kellet Gyurinak azért, hogy azt Völner Pálnak vigye”, akkor az ilyen ügyleteket monogrammal kellett jelölni a pénztárban. „A nagyobb összeg alatt a több milliósakat értem”, tisztázta a nagyságrendeket F. Vivien, aki szerint „azért kellet monogrammal beírni, hogy látszódjon, konkrét céllal hozta el Viktor a pénzt, és azt ne kelljen az elszámolásba betenni”. M. Viktor Schadl sofőrje és egyik legfőbb bizalmasa volt, a vádirat szerint például ő vitte a pénzt ide-oda Schadl és a végrehajtók között. M. tagadja a vádakat.

A szangvinikus naptár

Ezután eltöltöttek egy kis időt azzal, hogy Schadl asztali naptárjait vizsgálták, amikben a programjait, ügyleteit vezette. A naptár több lapját kivetítették, de sem Schadl, sem a védők nem tudtak megegyezni abban, kik és hányan írtak bele, és a bíró azt kérdezgette, melyik írásmód kihez tartozik. Pár védő még szakértőt is kirendelne a kérdés eldöntéséhez, Völner pedig közben a vádlottak padján csóválta a fejét. Schadl szerint elméletileg bárki írhatott bele, F. Vivien pedig azt mondta, ez a naptár Schadl irodájában volt, és valóban írhatott bele bármelyik irodai alkalmazott. Az biztos, hogy többek között írt bele ő és M. Viktor is.

A naptárakban például ilyen feljegyzések szerepeltek: „Völner 12:30 Kossuth tér”, „Robi”, „Nagy Ádám”, „Trócsányi”, „Jeney”, „Varga Judit”, „2020. március 2. 11:30 Karmelita”, „Varju László”.

Jeney az Jeney Orsolyára utalhat, a volt helyettes államtitkárra, aki részt vett a végrehajtók vizsgáztatásában, és aki kormányzati pozícióból sokat dolgozott a végrehajtási törvényen is. Jeney aztán 2017 nyarán otthagyta a kormányzatot, és megalakította saját végrehajtói irodáját. Azt is tudni, hogy Rogán Antal kabinetfőnökét Nagy Ádámnak hívják, és a nyomozati iratok szerint Schadl segíthetett neki elintézni a sikeres egyetemi vizsgákat – ez az ügy viszont nem került bele a vádiratba. Trócsányi László pedig az egykori igazságügyi miniszter volt, aki egyébként már elismerte, hogy beszélt Schadl Györggyel, bár szerinte végrehajtási szakkérdésekről.

Azt nem pontosították, ki az a Varju László, de létezik egy ilyen nevű DK-s képviselő, aki a 24.hu-nak elismerte, hogy egyszer találkozott Schadl Györggyel. Szerinte a DK a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tao-költéseire lett volna kíváncsi, a bíróság jogerősen meg is ítélte, hogy ki kell adnia az alapítványnak a számlákat. Az ügyben Varju elmondása szerint Schadlt jelölték ki végrehajtónak, de nem sikerült megismerniük a számlákat, a DK-s politikus szerinte Schadl az időhúzásra játszott.

Schadl egyébként a keddi tárgyaláson rendre közbeszólt, hogy a programoknál nem az ő kézírása van, a védője pedig azt kérdezte tőle, hogy ezek a találkozók egyáltalán megtörténtek-e? A végrehajtói kar volt elnöke azt felelte, „kissé szangvinikus volt a naptárvezetése”, de ha nem is jött létre valami program, esetleg áttették másik időpontra, nem húzott ki semmit a naptárából.

Nem érdekelte, ki az a Völner

Völner Pál védője, Papp Gábor arról kérdezte a tanút, hogy van-e arról konkrét tudomása, hogy Völner korrupciós pénzt kapott volna, mire F. Vivien azt felelte, nincs. Arról sem tud, hogy Völner bármilyen kötelezettségét megszegte volna, vagy bármilyen szabálytalanságot elkövetett volna a működése alatt. Schadl vízi találmányáról pedig azt mondta, azt „semmilyen összefüggésbe nem tudja hozni Völner Pállal”, ahogy a Mátrix iskola engedélyeztetését sem. De utána hozzátette, hogy Schadlt és Völnert ő csak a végrehajtással kapcsolatos korrupciógyanús ügyekben tudja összekapcsolni.

 Völner Pál a tárgyaláson 2023. október 3-án – Fotó: Huszti István / Telex
Völner Pál a tárgyaláson 2023. október 3-án – Fotó: Huszti István / Telex

F. Vivien azt is mondta, sokat nem tudott Völner Pálról a feltételezett bűncselekmények idején, de még most sem: „Annyit tudok róla, hogy Schadlval sokszor találkozott, illetve a végrehajtói konferencián részt vett (...) A minisztériumi államtitkár információval megelégedtem, ennél jobban nem is érdekelt”. Völner védője szerint az nem túl életszerű, hogy Schadl titkáraként és bizalmasaként utána sem néz annak két kattintással az interneten, kinek kéne tovább adnia Schadltól a pénzeket. „Nem tudom, mit változtatott volna a helyzeten, ha tudom a születési idejét” – szólt vissza a tanú.

Még mindig nagyon akarják Varga Juditot

Völner Pál védője, Papp Gábor kedden is elismételte az aggályait: egyrészt nem érti, hogy a nyomozati szakaszban miért nem hallgatták meg Vízkelety Mariann egykori államtitkárt, akire Völner mutogat, mert szerinte Vízkelety írta alá a végrehajtók kinevezéseit. Vízkelety bírósági meghallgatása egyébként tervben van.

Papp emellett még mindig nagyon be akarja idézni tanúként az azóta már lemondott igazságügyi minisztert, Varga Juditot, aki Völner vallomásában és a nyomozati iratokban is kiemelt szerepet kapott. Papp felolvasott néhány dátumot Schadl naplójából, köztük 2020 májusából és 2021 júliusából, amikor a végrehajtói kar volt elnöke találkozott Varga Judittal. Felolvasott egy olyan bejegyzést is Schadl naplójából, amiben a Karmelita szó szerepel.

Valóban volt hármas találkozó is volt „a jó miniszter asszonnyal”, Völner és Schadl között, és a nyomozati anyagok szerint a végrehajtói kinevezésekről beszéltek. Varga Judit a Telexnek erről korábban azt mondta, a mindenkori igazságügyi miniszter kötelessége, hogy a hivatásrendek vezetőivel találkozzon, és legfeljebb egy-két ilyen találkozóra emlékezett Schadl Györggyel, de minden esetben ott volt a kabinetfőnöke is, és ezek mindig szakmai egyeztetések voltak.

Kedden az is kiderült, hogy az elmúlt hónapokban újabb autókat, hajót és repülőt is találtak Schadl birtokában, ezért az ügyészség kérvényezte, hogy azokat is foglalják le. Az eljárásban ugyanis már korábban lefoglalták a Schadl házaspár több milliárd forintnyi közös vagyonát, a bankszámláikat zárolták, az ingatlanokat pedig zár alá vették.

A Telex a kezdetektől követi az úgynevezett Schadl–Völner-ügyet, a témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!