Reggel ötmillió bekerült a széfbe, napközben Schadl továbbvitte Völner Pálnak, vallotta az ügy koronatanúja

2023. június 22. – 13:16

Reggel ötmillió bekerült a széfbe, napközben Schadl továbbvitte Völner Pálnak, vallotta az ügy koronatanúja
Völner Pál a 2023. február 28-i tárgyalás szünetében a Fővárosi Törvényszéken – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódott a „koronatanúnak” nevezett F. Vivien meghallgatása a végrehajtói kar volt elnöke, Schadl György és a fideszes volt igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár, Völner Pál korrupciós perében csütörtökön.

F. Vivien Schadl György bizalmi embere volt. Nagyjából tíz évet dolgozott mellette, és ő volt az, aki „Házipénztár” és „EgyenlegMoncsi” elnevezésű Excel-táblázatokban dokumentált minden pénzmozgást, így a Völner Pál volt államtitkárnak juttatott állítólagos kenőpénzek kifizetését is. F. már korábban vádalkut kötött az ügyészséggel, amelynek részletesen vallott Schadl ügyeiről, ezért nem lett belőle vádlott, csak tanú.

A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében.

A csütörtöki tárgyaláson a bíró előbb felolvasta F. Vivien korábban adott írott vallomását, ami megegyezett azzal, amikről kedden beszélt, hogy Schadl György korrupciós pénzeket adott át Völner Pálnak. Ezután a tanú kezébe adtak egy nyomtatott papírt, amiről kiderült, hogy ez a „Házipénztár” nevű Excel-táblázat kinyomtatva, amit annak idején maga F. Vivien hozott létre, de néha mellette Schadl sofőrje és másik bizalmasa, a szintén vádlott M. Viktor írta be a tételeket.

A pénztár nyitóegyenlege 1,8 millió forint volt. Ezután a bírósággal akkurátusan végigmentek minden tételen. Ezekből néhány példa:

  • 2018. január 3. – 3,1 millió forint – dr. – ebből kiderült, a „dr.-ral” mindig Schadl Györgyöt jelölték, és azon a napon én ennyi pénz ment neki.
  • 2018. május 22. – 5 millió forint – vp – „A ”vp„ Völner Pált takarja”, tisztázta a rövidítést a tanú a bíróságnak. F. Vivien szerint Schadl aznap reggel tehetett be ötmilliót a széfbe, amit aztán „később a nap folyamán továbbvitt Völner Pálnak”.
  • 2018. augusztus 13. – 2,5 millió forint – vp – F. Vivien erről a tételről azt mondta, „Schadl Györgynek adtam az összeget, azzal a céllal, hogy Völner Pálnak viszi”.

„Minden olyan esetben, amikor vp felmerül, az nem az én gondolatom vagy sejtésem, hanem Schadl György kijelentése. Ilyenkor elhangzik, hogy Völner, vagy Pali, vagy a barátunk kifejezés”, magyarázta a bíróságnak F. Vivien. Hogy pontosan mikor hány millió csorgott a fideszes exállamtitkár zsebébe, arról itt írtunk tételesen.

A tanú arról nem tud, hogy Schadl Völner Pálon kívül más „hivatalos személynek” adott volna tovább pénzt. De ment pénz még például a végrehajtóknak, akik már korábban beismerték a bíróságnak, hogy pénzért cserébe tették őket pozícióba.

A Pendrive

F. Vivien egy pendrive-ról is beszélt, amin egy külön táblázat volt, „MoncsiElszámolás” névvel (a vádiratban ezzel szemben „EgyenlegMoncsi” elnevezésű táblázatról van szó, tehát a tanú feltehetően rosszul emlékezett rá). Azt nem tudja, miért ez lett a neve, de szerinte ennek nincs is jelentősége. Ezt a táblázatot csak ő maga kezelte, és

„ebben kellett nyilván tartanom a Völner Pálnak juttatott összegeket”, mondta.

F. Vivien szerint ezt a táblázatot Schadl kérésére hozta létre, és „amikor Gyuri szólt, hogy viszi a pénzt, akkor azokat ebbe is feljegyeztem (...) Kérte, hogy ne a rendszeres pénzekhez írjam, hanem tegyem külön táblázatba”.

Mindehhez egyébként hozzátette, hogy soha nem látta személyesen, hogy Schadl pénzt adott volna át Völnernek, de „a legjobb tudomása szerint” úgy tudja, a táblázat a Völner Pálnak kifizetett összegeket jelenti, mert „Schadl György szándékában állt ezeket a kifizetéseket teljesíteni, utána pedig nem jutott el hozzám olyan információ, hogy ezek meghiúsultak volna”.

Schadl György itt annyit közbeszólt, hogy a tanú végig azt állítja most, a vp az Völner Pál, de korábbi vallomásában azt mondta, amikor Völner Pálnak ment pénzeket jegyzett fel, akkor gyurit írt be, nem vp-t. „Én szeretném azt tudni, a vp az kicsoda, vagy inkább micsoda”, summázta Schadl. A bíró ezután rákérdezett erre az ellentmondásra, miért van az, hogy valamire most emlékszik jobban, valamire pedig a nyomozás alatt. F. Vivien úgy felelt, „nem tudok rá magyarázatot adni”. A bíró erre visszakérdezett, befolyásolta-e őt az, hogy több részlet az ügyből már megjelent a sajtóban, F. Vivien azt válaszolta, nem.

F. Vivient kedden kezdte el meghallgatni a bíróság. Akkor arról beszélt, hogy Schadl és Völner gyakran találkozott. Volt, hogy az Igazságügyi Minisztériumban, máskor a végrehajtói kar volt elnökének irodájában, ahol kettesben beszélgettek. Állítása szerint Schadl egyre többet kért a pénzért kinevezett végrehajtók irodáinak osztalékaiból, azokból pedig Völner Pálnak adott tovább. Olyan is volt, hogy F. Vivien fehér jelöletlen borítékba tette a Schadl által meghatározott összeget, ami ment tovább „barátunknak”, Völner Pálnak. Mindezek mellett szerinte Schadl érinthetetlennek hitte magát.

A tanú kihallgatása ezzel viszont még mindig nem ért véget, de most nyári szünet lesz, és a per majd októberben folytatódik. Ekkorra tanúként idézi be a bíróság többek között Süli János volt minisztert, Kovács Pál és Steiner Attila államtitkárokat. Süli János 2017 és 2022 között volt a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter. A nyomozati anyag szerint 2018-ban Völner Pál kereste meg, hogy bemutassa neki Schadl György egy találmányát, egy vízüzemű motort. Schadl a találmányra egymilliárd forint pályázati pénzt akart szerezni, ehhez akarta megszerezni Süli segítségét. Süli és a két államtitkár is élőben tekintette meg Schadl találmányát.

Varga Judit igazságügyi miniszter beidézéséről egyelőre nem volt szó, de ez még később megtörténhet.

A Telex a kezdetektől követi az úgynevezett Schadl–Völner-ügyet, a témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!