„Trócsányi ügyét” is emlegeti Schadl intézőembere a naplójában

2023. március 3. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Gyurinak szólni, Trócsányi ügye hogy áll!”

– szerepel egy ponton Schadl György asszisztensének naplójában a 24.hu cikke szerint. A megjegyzés Trócsányi László volt igazságügyi miniszterre utalhat, ő azonban azt mondta a lapnak, egy szakmai egyeztetésen felül nem került kapcsolatba a végrehajtói kar letartóztatott elnökével.

A 24.hu által megszerzett nyomozati anyagokból kiderül, hogy M. V., az ügy negyedrendű vádlottja, Schadl bizalmasa, sofőrje – akinek Rogán Antal kabinetfőnökével is volt kapcsolata – gyakran intézte a végrehajtói kar fejének ügyes-bajos dolgait. M. V. naplóbejegyzései közé 2021. novemberének elején, vagyis Schadl letartóztatása előtt néhány nappal került be a fent idézett megjegyzés, amely nem utal részletesebben arra, milyen ügyről van szó. Ellenben a büntetőper előkészítő ülésén kiderült, hogy egy vesztegetéssel vádolt önálló bírósági végrehajtó és Völner Pál is Trócsányi László meghallgatását indítványozta.

A lap megkereste a 2019 óta az Európai Parlamentben politizáló Trócsányit, aki válaszként közölte: „2021-ben egy alkalommal beszéltem a végrehajtói kar elnökével végrehajtási szakkérdésben. Más kapcsolatom nem volt vele, ebből következően kapcsolatot nevezettel nem tartottam.” Azt írta, minisztersége alatt egyedi végrehajtói kinevezéssel nem foglalkozott, ennek szabályait a minisztérium szervezeti és működési rendjének szabályzata tartalmazta. A volt miniszter szikáran azt is kommentálta, hogy tanúként meghallgatná pár érintett: „egy büntető eljárásban az érintettnek jogában áll tanú beidézésére javaslatot tenni, amelynek teljesítéséről a bíróság dönt.”

Májusban, a tárgyalási szakasz kezdetekor derülhet ki, hogy Trócsányit és a Völner Pál által szintén meghallgatni kívánt Varga Juditot, Süli Jánost és egy sor államtitkárt beidézi-e a bíróság.

A nemrég kezdődött tárgyaláson nem vallotta magát bűnösnek Schadl György, ahogy előtte a szintén vádlottak padján ülő társa, a fideszes exállamtitkár Völner Pál sem. Mindkettejüket azzal vádolják, hogy maffiaszerű rendszert építettek ki a végrehajtók kinevezésében, a saját embereiket ültették be a jobb körzetekbe, majd cserébe visszaszedték tőlük a bevételük egy részét sikerdíj gyanánt. A vádirat szerint Schadl közel egymilliárd forintra tett szert így, Völner Pál pedig összesen legalább 83 millió forintot kapott kézhez korrupciós szolgáltatásaiért. Az ügy nyomozati anyagát a Telex is megszerezte, az érdekes részletekről külön cikkekben számolunk be:

Az utóbbi évek legsúlyosabb korrupciós botrányáról szóló összes cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!