444: Figyeljenek oda rá, itt nem hibázhatnak – így irányította Schadl az egyetemi vizsgákat

2022. január 26. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

A második Orbán-kormány 2015-ben felállított egy új rendszert, ami tíz- vagy százmilliós éves profithoz segíti hozzá a végrehajtókat. A végrehajtási törvényt kidolgozó Jeney Orsolya átült egy végrehajtói irodába, amelynek székhelye Schadl György irodaházában van. Az azóta letartóztatott elnökkel folytatott beszélgetéseit rögzítették, de Jeney nem emlékszik azokra, ez derül ki a 444 Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagát feldolgozó hatodik nagy anyagából.

A második Orbán-kormány fellépett a végrehajtók ellen, akik a 2010-es évek első felében két dolog miatt szerepeltek a sajtóban. Az egyik a devizahitelesek ügye volt, ahol a végrehajtók nem épp a legelőnyösebb színben tűntek fel, és közutálat övezte őket. Voltak, akik ellen sikkasztás miatt indult eljárás. A másik téma a luxusutazások: a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) elnöksége több tízmillió forintba kerülő belföldi közgyűléseket tartott ötcsillagos hotelekben, de sorban szervezték a külföldi szakmai utakat is, ahová a végrehajtók a kamara költségén vihették hozzátartozóikat Dél-Afrikába, Párizsba. 2012-ben 12 ilyen külföldi utat állt a szervezet.

Egy idő után már a kormány is lépett, a minisztérium előbb arról beszélt, hogy a végrehajtók tisztességtelen és kevéssé átlátható módszereket alkalmaznak, majd 2014-ben egy miniszteri biztost is kineveztek, hogy nézze át a kamara működését.

Szekér Judit miniszteri biztos már előre közölte, hogy a cégadatok alapján még a kamara tisztségviselői között is vannak olyanok, akik összeférhetetlen módon vezetői vagy tulajdonosai gazdasági társaságoknak, és hogy a kamara vezetése a jövőben nem hozhat döntéseket az ő hozzájárulása nélkül. Miután pénzügyi visszaélés és korrupció gyanújával tettek ellenük feljelentést, 2015 tavaszán le is mondott az elnökség. A kamarát megszüntették, helyébe a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar került.

Így nyílt meg az út Schadl György előtt, akit 2015 októberében választottak meg a kar első elnökének. Völner Pált nevezték ki a végrehajtókat felügyelő igazságügyi államtitkár, Répássy Róbert helyére, ekkor távozott helyettese, Jeney Orsolya, aki kormányzati pozícióból sokat dolgozott végrehajtási törvényen is, és a 2015-ös tavaszi reform idején is kulcspozícióban volt.

A politikában és a minisztériumban hosszú évekig vezető beosztásban dolgozó Jeney Orsolya aztán 2017 nyarán otthagyta a kormányzatot, és megalakította saját végrehajtói irodáját. Egy 2018-as interjújában azt mondta:

„Elsősorban nem anyagi megfontolásból lettem végrehajtó. Pénzt máshol is lehet keresni, sosem képzeltem azt, hogy végrehajtóként munkába állva beköszönt a Kánaán.”

Végrehajtói irodája ennek ellenére 100 millió feletti forgalomból 2019-ben 33 millió, 2020-ban 44 millió profitot termelt.

Jeney a Városmajor utcában bérel irodát, a ház tulajdonosa egy cégen keresztül Schadl György, akinek ez a bejelentett lakcíme is. Itt székel az az M. Eszter bírósági végrehajtó is, aki a gyanú szerint tízmilliókat adott át Schadl Györgynek a kinevezése érdekében, vallomása szerint neki Jeney ajánlotta ezt az irodát.

Schadl és Jeney régebb óta ismerősök, együtt voltak óraadók a Pécsi Tudományegyetem és a Végrehajtói Kamara közös szakképzésén, ahol most vizsgálat indult, mert Rogán Antal kabinetfőnöke vizsga nélkül kapott érdemjegyet. Egy oktató elismerte a hibáját, de más közreműködők tevékenységét is vizsgálják.

A 444 cikksorozatában több olyan vizsgázóról is írt, akiket befolyásos emberek kedvéért segített át Schadl György a vizsgáin. Ehhez persze olyan vizsgáztatók kellenek, akik hajlandók teljesíteni az ilyen kéréseket. A lehallgatott telefonbeszélgetések alapján jó pár ilyen ember akadt, köztük egyetemi oktató, minisztériumi alkalmazott és végrehajtó is.

Az egyik vizsgázó, B. érdekében a kormányzaton belül többen is megmozdultak, Schadl szerint még a Miniszterelnöki Kabinetirodából is elhívták miatta Völnert és őt is. Ez az eset pont egy Schadl és Jeney közötti 2021. júliusi telefonbeszélgetésből derült ki.

„Schadl megkéri Jeneyt, hogy figyeljenek oda rá, legyenek szívesek, mert itt nem hibázhatnak. Jeney mindenképpen szólni fog Dettinek.”

Detti, azaz Martonovics Bernadett, az IM vezető kormányfőtanácsosa volt a vizsgabizottság elnöke, amelyik június 15-én átengedte a Schadl által pártfogolt, de katasztrofálisan teljesítő vizsgázót, és amiért ő így méltatlankodott Schadlnak:

„Annyira gáz volt. Mindenki puffogott. Próbáltak blődebbnél blődebb kérdéseket feltenni.”


Martonovics Bernadett a kérdéses vizsga ügyében nem reagált a 444 megkeresésére. A lap kereste Jeney Orsolyát is, aki azt mondta, nem tud róla, hogy szerepelne a nyomozati anyagban. A vizsgával kapcsolatos egyeztetéséről pedig annyit mondott:

„Fogalmam sincs, kiről van szó, ne haragudjon, köszönöm szépen, egy megbeszélésről jöttem ki, és oda vissza is mennék. Nem tudom. Azt sem tudom, ki ez. Köszönöm, viszonthallásra!”

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!