Gulyás Gergely szerint talán 700 pedagógus távozhatott a státusztörvény miatt

2023. szeptember 28. – 12:02

frissítve

Gulyás Gergely szerint talán 700 pedagógus távozhatott a státusztörvény miatt
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. szeptember 28-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter csütörtökön.

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter csütörtökön, ezek voltak a fontosabb állítások:

  • Kiegészítő nyugdíjemelésről döntött a kormány. A 210 700 forintos átlagos havi nyugdíjnál a novemberi emelés 6532 forintot jelent, éves szinten pedig 85 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok.
  • A városi csok utódját lakáscserére is lehet majd használni.
  • A kormány szerint már valószínűleg novemberben egy számjegyű lesz az infláció, a jövő év meg a gazdasági növekedés helyreállítás éve lehet.
  • Gulyás Gergely szerint jó döntés volt meghosszabbítani az ukrán gabonaimport tilalmát. Magyarország semmilyen ügyben nem támogatja addig Ukrajnát, amíg nem állítják helyre a magyar nemzetiség nyelvhasználati jogát.
  • Brüsszel súlyos pénzekkel tartozik Magyarországnak, és ha megkapjuk ezeket a forrásokat, komolyabb kiigazítások nélkül is az európai átlagba fog tartozni a költségvetési hiány.
  • A Dunaferrt akarja a kormány megmenteni, ezért módosítják egy kiskapuval a környezetvédelmi bírságokra vonatkozó előírásokat. Ezek a kohászatokra vonatkoznak majd, és az akkumulátorgyárakra nem.
  • A kormány nem vonta vissza a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról szóló törvényjavaslatát, amit tavaly nyáron nyújtott be az Országgyűlésnek. A Fidesz-frakció azonban nem támogatja azt, Gulyás szerint pedig ez talán jobb is a svédeknek, mert ha most kéne szavazni, felettébb kérdéses lenne az eredménye.
  • Péntekig jelezhetik a pedagógusok, ha nem fogadják el a tanárok új jogállásáról szóló státusztörvényt. Gulyás Gergely szerint talán 700 körül lehet a távozó pedagógusok száma.
  • Gulyás többször elismételte, hogy nem elégedetlenek Matolcsy György jegybankelnök munkájával.
  • Bulvárkormányinfót pedig nem akar tartani, így Orbán Viktor ferencvárosi útjairól nem akar nyilatkozni.

Gulyás szerint ne csak tárgyi dolgokban gondolkozzanak a svédek a NATO-csatlakozás kérdésében. Szerinte Magyarországon is lehet a svédekről vitát kiváltó filmet csinálni, a komolyabb probléma az, hogy Svédországban ilyen filmeket az állami iskolákban mutatnak be. Szerinte tiszteletre van szükség, ha egy olyan klubnak akarnak a részesei lenni, amiben a magyarok benne vannak, de ők nem.

Gulyás szerint a jegybank teljesen független, a kormánynak a jegybank döntéseire nincs ráhatása – felelte Gulyás arra a kérdésre, hogy ha Orbán szerint azért kellett átvenni Matolcsy Györgytől a feladatokat, mert nem tudta elvégezni a feladatát, akkor nem kéne-e Matolcsynak lemondania?

Szentkirályi Alexandra – aki Gulyással ellentétben rendkívül aktív a TikTokon – nem tudott bővebb tájékoztatást adni arról, hogy miért reklámozzák kormánytagok a TV2 Sztárban sztár című műsorát a TikTokon. A kormányszóvivő ebben különösebb reklámértéket sem lát.

2016 óta most harmadszor alakították úgy a jogszabályokat, hogy egy Rogán-közeli cég évek óta a csúcson van az IT-piacon. Miért? – kérdezte a Telex Gulyást, mire ő azt mondta, erről az ügyről nem tud semmit.

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI

A pénzügyi intézmények informatikai rendszerének védelméről szóló kormányrendelet 2016-os módosítása szerint az érintett intézményeknek kiberbiztonsági okokból évente tanúsíttatniuk kell a rendszerüket: meg kell bízniuk egy külső céget, amely átvizsgálja a rendszert, és tanúsítja, hogy az megfelel az előírt biztonsági követelményeknek, azaz kellőképpen ellenálló a kiberfenyegetésekkel szemben. Ennek a tanúsítási munkának az elvégzését azonban a rendelet olyan feltételekhez kötötte, amelyeknek csak egyetlen cég, a Rogán Antal kabinetminiszterhez ezer szálon kötődő Hunguard Kft. felelt meg.

Erről itt írtunk bővebben.

Szijjártó Péter külügyminiszter két hete készpénzért vásárolt egy cipőt, Orbán Viktor kedden reggel a IX. kerületben is készpénzt vitt magával. A kormánynak minden tagja ennyire vonzódik a készpénhez? – tette fel a kérdést a Telex újságírója a miniszternek. Gulyás erre úgy reagált: talán a legtöbb kormánytag többnyire készpénzzel fizet, ő is inkább a készpénzt preferálja, de szokott bankkártyát is használni.

Miért reklámozzák kormánytagok Orbán Viktorral együtt a TV2 Sztárban sztár című műsorát a TikTokon? – kérdezte a Telex Gulyást, aki azt mondta, ő távol tartja magát a TikToktól, de a műsort sem nézi, és reméli, hogy ezekben a szokásaiban nem kell változtatnia az élete hátralévő részében. „Kicsit szomorú is vagyok, hogy erről értesültem”, mondta.

Péntekig jelezhetik a pedagógusok, ha nem fogadják el a tanárok új jogállásáról szóló státusztörvényt. Gulyás Gergely a Telex kérdésére azt válaszolta: lényegesen kevesebben jelezték a felmondásukat, mint ahányan ilyenkor távozni szoktak a közoktatásból.

A miniszter szerint talán 700 körül lehet a távozó pedagógusok száma.

Szerinte a státusztörvény jobb feltételeket biztosít a tanároknak.

A Vajdaságban több magyar lakta településre vezető úton is eltávolítják a latin betűs, tehát magyar feliratokat, mit szól ehhez a kormány? – kérdezte a Telex. Gulyás azt mondta, nem tartja elfogadhatónak, hogy ezek a táblák ne legyenek ott. De erről most a Telextől hallott először.

Mi lesz a munkamegosztás a jövő júniusban megválasztott új polgármesterek és a régiek között, akik még októberig hivatalban maradnak? – hangzott a kérdés. Gulyás szerint egyértelmű a válasz: az újonnan megválasztott polgármesterek megbízatása 2024. október elsejével kezdődik.

A gyermekvédelmi törvény szigorításáról kérdezték a minisztert. Megkérdezték Gulyástól, hogy a törvény szövegében szerepel-e a Pride felvonulások korlátozása vagy a melegek kitiltása a hadseregből, és ezt támogatná-e a kormány. Gulyás ilyen ötleteket nem olvasott, de nincs még szövegtervezet sem, csak javaslatok.

Gulyás szerint államigazgatási eljárás keretében a rendőrség vizsgálja az esztergomi robbantó esetét, hiszen a halálával büntetőjogilag már nem lehet.

Újra szóba került a Dunaferr: Gulyás szerint ha ott leáll a kohászati üzem, akkor „soha az életben újra indulni nem fog”, vagy ha mégis, akkor az 150 milliárd forintba is kerülhetne. Ezért kell megsegíteni törvénymódosítással.

Gulyás szerint ő már beszélt eleget arról, Matolcsy és Varga miről beszélt az egri Közgazdász Vándorgyűlésen, de „ha az a kérdés, hogy elméletileg lehet-e további költségvetési hiánycsökkentést elérni, természetesen sok eszköz van még”, köztük olyanok, amiket sosem fognak használni, mondta a miniszter. Nincs terv, de elvi lehetőség megvan a további lépésekre.

Bulvár kormányinfót nem tartok és a jövőben sem készülök erre – mondta Gulyás Gergely arra a kérdésre válaszolva, hogy mit csinált Orbán Viktor kedden reggel a IX. kerületben egy Közraktár utcai épületnél. A miniszter szerint Orbán magánprogramjai senkire sem tartoznak.

Kell-e a határvadászoknak segítség a déli határon? – kérdezték Gulyást, aki szerint a határvadászok egyelőre ellátják a feladataikat, de ha kell, még több rendőrt vagy katonát tudnak odavezényelni, a jogszabályok ezt engedik.

A reptér eladásáról szóló tárgyalásokról kérdezték a minisztert, aki szerint fogadhatnak arra, hogy lesz kézfogás az ügyben. Még nem történt meg a megállapodás, egy vitás kérdés van, ami nem a kormányon múlik – mondta Gulyás. A vételárat nem árulta el, de jól állnak a tárgyalások.

Gulyásnak nincs arról információja, hogy a hírek szerint úgy oldotta meg a MÁV a győri vonal felújítását, hogy a Budapest–Belgrád építéséről vittek át hozzá mindent. „Hogy munkaszervezéssel mit lehetett megoldani, mit nem, azt nem tudom, de ez túl is mutat a kormány hatáskörén”, mondta.

Gulyás szerint a kormány a hetekben el fog fogadni egy új koncepciót a vasutak fejlesztéséről, ez majd megold mindent. De persze az uniós pénzeken múlik ez is, mondta.

Gulyás szerint a jegybank nem tudott megbirkózni feladatával, hogy elég gyorsan csökkentse az inflációt, ezért átvették az infláció kezelésének feladatát az MNB-től. Tavaly decemberben is elmondta a miniszterelnök, hogy a cél az egy számjegyű infláció, Gulyás megismételte, hogy ez már novemberre reális cél. Feltették Gulyásnak a kérdést, hogy a kormány elégedetlen-e Matolcsy György munkájával, és lemondásra szólítja-e fel a jegybankelnököt. Gulyás erre azt mondta: nem elégedetlenek a jegybankelnök munkájával. A jegybanki adósság átvállalásáról az Európai Központi Bankkal kell egyeztetni.

Gulyás szerint a GDP-hez viszonyított adósság amiatt tud mérséklődni már idén is, mert az adósság jelentős része forintban áll fenn, nem devizában. A miniszter szerint a magyar államadósság egynegyede áll külföldi kézben, a nagy része magyarban. A helyzetet ő nem látja drámainak, ha jönne az uniós pénz, a hiányt jelentősen mérsékelné.

Nem gondolja Gulyás, hogy a kormány másként ítélné meg a magyarországi demokrácia állapotát kritizáló svéd oktatófilmet és az 1956-osokat lefasisztázó orosz tankönyveket. Úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartják, ha valaki az 1956-os forradalmat ellenforradalomnak minősíti. Az ellenzéknek pedig azt üzente: furcsának tartja, ha valaki Horn Gyulának emel szobrot, a volt szocialista miniszterelnök ugyanis élete végéig ellenforradalomként emlegette 1956-ot.

Azt is mondta Gulyás a 24.hu kérdésére, hogy a Megafon nem kap közpénzt. Az uniós szabályok szerint éles határt kell húzni szerinte a pártok és civil szervezetek között. A pártok nem kaphatnak külföldről támogatást, a civil szervezetek igen. A magyar kormány megpróbált fellépni a külföldről finanszírozott Soros-szervezetekkel szemben, de az Európai Bíróság ezt nem engedte.

A svédek NATO-csatlakozásával a NATO erősebb lenne vagy gyengébb? – kérdezték Gulyást, aki szerint ez egy komoly vita. A miniszter nem érzi, hogy a tagállamokat fenyegető veszélyek csökkennének a svédek csatlakozásával, hiszen azok ma is „igen csekélyek”.

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az oroszokon kívül kinek áll érdekében, hogy a svédek ne csatlakozzanak? – kérdezték a minisztert, mire ő azt felelte, „nincs ruszofóbiája, hogy mindent orosz szempontból vizsgáljon”, ő a józan ész szempontjából vizsgál mindent. Gulyás szerint inkább az a kérdés, hogy a svédek akarnak-e csatlakozni a NATO-hoz.

Semmilyen megszorítás nem lesz jövőre, mondta Gulyás Gergely. Brüsszel súlyos pénzekkel tartozik szerinte Magyarországnak, és ha megkapjuk ezeket a forrásokat, komolyabb kiigazítások nélkül is az európai átlagba fog tartozni a költségvetési hiány.

A tavalyi népszámlálás napokban nyilvánosságra hozott eredménye szerint húsz év alatt megfeleződött a katolikusok száma Magyarországon.

Gulyás szerint a népszámlálásban a magyarok 60 százaléka adott választ a vallásosságáról. Akik válaszoltak, hívőnek és felekezethez tartozónak vallották magukat. Közel 3 millió katolikus van továbbra is az országban, mondta a miniszter. Az egyházak közszolgáltatásait pedig nem hívők is igénybe veszik. Az egyház jobb minőségű szociális ellátást tud nyújtani, mint az állam, tette hozzá.

119 konténer tanterem van Rétvári Bence szerint most az országban, Gulyás erről azt mondta, nem akarja, nem is tudja felsorolni, hol vannak ezek pontosan az országban. A miniszter szerint bár rosszul hangzik, hogy konténeriskola, de látott ő már rosszabb állapotban lévő rendes iskolaépületet is ezeknél. Új iskolák építésére azért szükség van, mondta.

A kormány nem vonta vissza a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról szóló törvényjavaslatát, amit tavaly nyáron nyújtott be az Országgyűlésnek. A Fidesz-frakció azonban nem támogatja azt. „Talán jobb is így a svédeknek. Ha most kéne szavazni, felettébb kérdéses lenne az eredménye” – mondta erről Gulyás Gergely.

Gulyás „tévesnek” tartja Sinkó Ottó véleményét arról, hogy el kellene köteleződni az euró mellett. A Videoton Holding társ-vezérigazgatója azt mondta: „Nagyon eltávolodtunk az európai értékektől, ezért világos elköteleződésre lenne szükség ahhoz, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy Magyarország továbbra is Európához kíván tartozni”.

Gulyás szerint a kormánynak csak az a terve, hogy minél előbb elérjék az unió átlag gazdasági erejének 90 százalékát.

Ahhoz, hogy valakivel egy szövetségben legyünk, alapvető tiszteletre és minimális bizalomra van szükség – mondta Gulyás Gergely a svédek NATO-csatlakozásáról. A magyar Országgyűlés több mint 14 hónapja nem döntött a javaslatról, és Kocsis Máté szerint idén ősszel nem is fognak. A svédek mindent megtettek, hogy a tiszteletet és bizalmat a két ország között lerombolják – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Arról is beszélt egy következő kérdésre, hogy idén is emelte a kormány a pedagógusok bérét, és jövőre is fogja a központi költségvetésből. Megerősítette:

ha nem érkeznek meg a befagyasztott uniós források, akkor is megemelik a pedagógusok bérét, csak lassabb ütemben lesz rá képes a magyar kormány.

A szélenergia ügyéről is tárgyal a kormány Brüsszellel, de ahhoz ragaszkodik a magyar fél, hogy a helyi közösség jóváhagyása nélkül ne lehessen a lakott területtől 1 kilométeren belül szélerőművet építeni.

A NAV nyomozást indított el a VIII. kerületben egy 96 milliós tanácsadói szerződés miatt, amit még Kocsis Máté polgármesteri ideje alatt írtak alá.

Pikó András többszörös jogsértést követett el Gulyás szerint: valótlant állított és valós tényt hamis színben tüntetett fel. Az igazság az, hogy a józsefvárosi önkormányzat Káptalanfüreden felújított volna egy gyermektábort, ami 3,2 milliárd forintba került volna. Az első ütem megvalósult Kocsis Máté és Sára Botond polgármesteri ideje alatt, a második ütemet azonban nem valósította meg a kerület Pikó András vezetésével, sőt, hagyták lepusztulni a tábort.

Az ellenzéki polgármester hazugságokat terjeszt a miniszter szerint. A 96 milliós tanácsadói keretből összesen 12 milliót fizettek ki, és két magáncég közötti szerződésről van szó, amihez semmi köze a polgármesternek Gulyás szerint.

A bíróság jogvédelmet adott a fővárosnak, amíg tart a szolidaritási hozzájárulás miatt az állam ellen indított pere, nem emelhetnek le pénzt a számlájukról. Gulyás erről azt mondta, az Államkincstár úgyis fellebez majd a bíróság döntése ellen, és majd eldől a kérdés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!