Nyilvánosságra hozta Pikó András azt a 96 milliós tanácsadói szerződést, amelynek a létét is tagadta Kocsis Máté

2023. szeptember 27. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvánosságra hozta Pikó András azt a 96 millió forintos tanácsadói szerződést, amely a józsefvárosi polgármester szerint még elődje, Kocsis Máté idején született. A fideszes politikus tagadta a szerződésnek a létét is.

Pikó szerdai posztjában írt arról, hogyan jutott a káptalanfüredi gyerektábor hat pavilonjára szánt 378 millió forintból 96 millió Kocsis Mátéhoz köthető körhöz.

A bejegyzés szerint az akkor még fideszes vezetésű józsefvárosi önkormányzat 378 millió forint állami támogatást adott a Kálomista Gábor vezette Veszprém Handball Team Zrt.-nek a gyerektábor pavilonjainak létrehozására. Eközben a Veszprém Handball Team Zrt. 96 millió forintos tanácsadói szerződést kötött a Park Consulting Kft.-vel.

Ennek a cégnek a képviselője Bíró Szabolcs, aki a megbízási szerződésben kapcsolattartóként van megjelölve. Bíró a Magyar Kézilabda Szövetség beszerzési cégét is vezette, akkor, amikor Kocsis Máté a szövetség elnöke volt. Erről a pozíciójáról a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője idén áprilisban távozott.

A beosztásánál fogva Kocsis bizalmasának mondott Bíró volt egyébként a 2022-es kézilabda-Eb rendezéséért felelős cég első embere is.

„Átfolyik a közpénz az önkormányzaton, majd a Veszprém Handball Team Zrt.-n, és végül megérkezik a Fidesz frakcióvezetőjének bizalmasához” – összegezte a helyzetet Pikó.

„Hogy hat lakópavilon építése milyen tanácsadói és projektmenedzseri teendőket indokolt 96 milliós értékben, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom” – írta a polgármester, jelezve, hogy ellenzéki politikusként ennek a korrupt világnak a felszámolásába fogott az általa vezetett önkormányzat 2019-ben, amikor legyőzte a távozó Kocsis Máté által kijelölt fideszes utódot, Sára Botondot.

A józsefvárosi önkormányzat feljelentést tett a szerződés miatt, ennek nyomán a NAV házkutatást is tartott. „A munkájukat végezték, költségvetési csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt tett feljelentésünk nyomán ugyanis elindult a büntetőeljárás, az ennek lefolytatásához szükséges dokumentumokért és iratokért jöttek” – írta a múlt héten Pikó, akkor még nem publikálva a szerződést. Ekkor jelent meg egy cikk a Magyar Nemzetben Kocsis Mátéval, aki azt állította, nincsen olyan tanácsadói szerződés, amilyenről Pikó beszél. Erre cáfolt rá most a józsefvárosi polgármester.

A Fidesz-frakció: Nem volt kapcsolat

A cikk megjelenése után a Fidesz-frakció sajtóosztálya reagált, közölve, hogy „a józsefvárosi önkormányzat sosem állt szerződéses kapcsolatban a Park Consulting Kft.-vel.”

Igaz, ezt Pikó sem állította, hiszen az általa tett bejegyzés sem az önkormányzat és a Park Consulting közötti szerződésről beszél, hanem arról, hogy a Park Consulting és a Veszprém Handball Team Zrt. között van ilyen szerződés. Ezt mutatja a publikált szerződés is.

A Fidesz-frakció sajtóosztályának közleményének második mondata már valóban a Veszprém Handball Team Zrt. és a Park Consulting Kft. közötti kapcsolatról beszél. Eszerint: „A Veszprémi Handball Zrt. és a Park Consulting Kft. között egyszer történt 12 millió forintos kifizetés, ezt a polgármester is pontosan tudja, így amit állít, nem felel meg a valóságnak.”

A közleményből nem derül ki, hogy ennek az állításnak a fényében hogyan kell értelmezni a Pikó által publikált szerződést.

Józsefváros: A NAV nyomozása indokolt

„Miután Kocsis Máté letagadta a Veszprém Handball Team Zrt. és a Park Consulting közötti tanácsadói szerződés létét, ezt dokumentumokkal cáfolta Pikó András. Ezt követően a Fidesz olyan állításokat tesz, amelyek teljesen irrelevánsak a költségvetési csalás gyanúja kapcsán” – közölte írásos válaszában a Józsefvárosi Önkormányzat sajtófőnöke.

„Soha nem állította Pikó András, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat és a Park Consulting között szerződéses viszony állt volna fent. Azt pedig, hogy két magáncég – a Veszprém Handball Team és a Park Consulting – között milyen elszámolások és kifizetések zajlottak, végképp nem ismeri az Önkormányzat, furcsa, hogy a kormányzó párt igen.

Tény, hogy a 379 millió forint támogatás elszámolására benyújtott számlák kapcsán olyan gyanú merült fel, amely indokolttá tette a feljelentést, és a NAV nyomozóinak megjelenését. Tény, hogy a szerződő felek mind valamilyen bizalmi viszonyban állnak vagy a kormányzó párttal, vagy Kocsis Mátéval, vagy mindkettővel” – írta Békési Zsuzsanna.

Hogy kerül Józsefváros Káptalanfüredre?

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy Káptalanfüreden még Kocsis Máté polgármestersége idején indult meg az üdülő fejlesztése az akkor Simicska Lajos tulajdonában álló veszprémi kézilabdaklubbal közösen. A 3,5 hektáros erdő nagy részét kiirtották, hogy a helyére kézilabdacsarnokot, konferencia-központot építsenek, de a tábort a gyerekek is használhatták volna a nyári időszakban.

A G-nap után viszont megszakadt Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska kapcsolata, az önkormányzatnak vissza kellett fizetnie az igényelt taopénz egy részét. Többször módosítani kellett a projekt tartalmát és átadási határidejét is. A kerület új vezetése 2019 októberében egy félkész beruházást vett át, és Pikó szerint a folyamatos késedelem miatt teljesíthetetlen volt a 2020 év végi határidő.

Később Kocsis Máté azt közölte: bepereli Pikót, amiért a jelenlegi polgármester azt mondta, szerinte Kocsis Máté bosszúja, hogy 2021-ben Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nem járult hozzá a józsefvárosi önkormányzat által kért határidő-módosításhoz. Kocsis döntését a Fővárosi Törvényszék elutasította. A volt polgármester később azt mondta: Józsefváros megkapja az 1,7 milliárdos támogatást a káptalanfüredi tábor fejlesztésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!