Meggondolta magát a Videoton Holding társ-vezérigazgatója, szerinte el kellene köteleződni az euró mellett

2023. szeptember 27. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

„Hosszú ideig nem szorgalmaztam, hogy Magyarország csatlakozzon az eurózónához, mert a gazdaság fejlettségéhez képest korainak tartottam ezt a lépést. Most azonban változott az álláspontom, és úgy látom, hogy mielőbb deklarálni kell a csatlakozási szándékunkat” – mondta a Portfoliónak Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója.

Sinkó, aki egyébként az Óbudai Egyetem kuratóriumának tagja, a lapnak azt mondta, most úgy érzi, a gazdasági kondíciók nem javulnak, sőt, így szerinte nincs más választás, mint az „eurózónához való csatlakozási folyamat ütemtervének kimondása és kialakítása”. A társ-vezérigazgató szerint nem pusztán gazdasági jelentősége lenne az euró melletti elköteleződésnek, az üzenete sokkal inkább politikai lenne.

„Nagyon eltávolodtunk az európai értékektől, ezért világos elköteleződésre lenne szükség ahhoz, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy Magyarország továbbra is Európához kíván tartozni” – mondta Sinkó, majd azzal folytatta, hogy „amíg a régiós országoknak az orosz–ukrán háború az Európa-pártiság kinyilvánítását és megerősítését hozta el, addig hazánk számára sajnos éppen az ellenkező folyamatokat erősítette fel”.

Sinkó úgy gondolja, hogy ilyen messze „a rendszerváltás óta nem voltunk Európától, mint most, mind politikailag, mind gazdaságilag”, és úgy véli, Európában azok az országok lehetnek sikeresek, amelyeknek stabil helyük van az EU-ban. A pénzre pedig onnan igenis szükség lenne, „mert nélkülük nagyon gyengén teljesít a magyar gazdaság”.

A Videoton Holding társ-vezérigazgatója helyesnek tartja azt is, hogy Európa védővámokkal lép fel Kína ellen. „Ezeket már sokkal korábban meg lehetett volna lépni, hogy védjük a piacainkat a mesterségesen olcsó kínai termékektől” – mondta Sinkó Ottó. Szóba került a Magyarországot érintő kínai akkugyártás is, amire azt mondta, hogy konzekvensen és nagyon szigorúan be kellene tartani a környezetvédelmi szabályokat. „Sajnos azonban aggályos számomra, hogy ezek kellőképpen ki lesznek-e kényszerítve” – vélekedett.

Az euró bevezetéséről Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta 2022-ben, hogy amíg az ország fejlettsége nem ér el egy bizonyos szintet, addig csak rosszat tenne, Nagy Márton pedig azt, hogy az euró bevezetése rövid- és középtávon nem kérdés, hosszú távon meg ki tudja.

A kérdés néhány éve még szakmai körökben is igen megosztó volt, erről részletesen írtunk cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!