A kormány bonyolítaná a szakszervezeti tagdíjak befizetését a közszférában

2023. augusztus 9. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Egy törvénymódosítás tervezete szerint a kormány a jövőben bonyolultabbá tenné a szakszervezeti díjak befizetését a közszférában dolgozók számára. Szakszervezeti vezetők szerint ezzel az érdekvédő csoportok „megfojtására” játszhat a kormány – írja a Népszava.

A napokban társadalmi véleményezésre bocsátott rendelettervezetet az érdekképviseleti tagdíjfizetés szabályait írná át a közszférában. Eddig a munkáltató dolgozói kérésre levonta a bérből a szakszervezeti tagdíjat, és ingyenesen elutalta azt a megjelölt szakszervezetnek. A jövőben erre nem lenne lehetőség, a dolgozóknak tehát maguknak kellene gondoskodniuk a tagdíj rendszeres befizetéséről, és az utalási költség is őket terhelné. A módosítás csak az egészségügyben, közigazgatásban, oktatásban, honvédségnél dolgozókra vonatkozik, a versenyszférát nem érinti. Az indoklás szerint a módosításnak az a célja, hogy csökkentsék az adminisztratív terheket.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné a Népszavának azt mondta, a törvénymódosítás „a hatalom arrogáns, kicsinyes bosszúja”.

Boros szerint már az indoklás is sántít, van olyan terület is, ahol épp a módosítás miatt válna bonyolultabbá az adminisztráció, és eddig sem jelentett pluszfeladatot a tagdíjátutalás. Szerinte mivel a versenyszférát nem érinti a módosítási terv, az ötlet esélyegyenlőségi problémákat is felvet.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta, tagjaik 90 százaléka eddig a munkáltatón keresztül utalta nekik a tagdíjat, a módosítás tagdíjvesztéssel és tagvesztéssel is járhat.

A PSZ a törvénytervezet visszavonását felveszi a sztrájkkövetelések közé, illetve, mivel az csak a közszféra szakszervezeteire vonatkozik, az Alkotmánybíróságon is megtámadja majd annak diszkriminatív jellege miatt.

A PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös közleményben is tiltakozott a tervezet ellen, ami szerintük valójában semmi másra nem irányul, mint a közszférában működő szakszervezetek megfojtására.

Soós Adriánna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is hátrányosnak, diszkriminatívnak és szakszervezet-ellenes intézkedésnek minősítette a tervezetet. Hozzátette viszont, hogy az intézkedésnek lehet egy pozitív oldala is: csökkentheti a félelmet attól, mi lesz, ha kiderül, hogy valaki szakszervezeti tag.

Soós Adriánna a Népszavának azt mondta, most is vannak olyan tagjaik, akik egyénileg utalják a tagdíjat, mert attól félnek, hogy a szakszervezeti tagságukból hátrányuk származik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!