Orbán Balázs a Libri felvásárlása ellen tiltakozó írókról: Azok balhéznak, akiknek az eladási számai rosszul állnak, és jól jön nekik az ingyenreklám

2023. július 27. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Mandinernek adott interjút Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója, az MCC kuratóriumi elnöke. Orbán az interjúban arról beszélt, azok az írók tiltakoznak elsősorban, akiknek jól jön az ingyenreklám.

„Úgy látom, azok az írók balhéznak most elsősorban, akiknek az eladási számai rosszul állnak, és jól jön nekik az ingyenreklám. Akiknek az eladási számai rendben vannak, még ha nem értenek is egyet a kormány politikájával, nem csapnak extra hírverést, normálisan közelítik meg a kérdést” – fogalmazott.

Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy továbbra is azok a kötetek lesznek a polcokon, amelyek olvasói igényre tarthatnak számot. „Amelyek meg nem, azok nem lesznek a polcon – ez talán változás egyesek szemében” – mondta.

Bár azt nem részletezte, hogy ez pontosan mit jelent, arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a kritikák szerint mostantól Deák Dániel könyvei lesznek a legfelső polcon, azt válaszolta, „ha jók és keresettek, akkor mindenképp”. Orbán egyébként pár napja jelentette be, hogy már kapható a Libriben a „Miért is szavazzunk a libernyákokra? – Átfogó, kimerítő szakmai útmutatókönyv” című, 245 üres oldalból álló könyv, amit az Alapjogokért Központ adott ki.

A Libri felvásárlása ellen hangosan tiltakozott többek között az Egyasszony szerzője, Péterfy-Novák Éva, de Bödőcs Tibor humorista, író sem hagyta szó nélkül a tulajdonosváltást, az ő véleményéről itt írtunk. Azt nem tudni, Bödőcs mennyire van rászorulva az ingyenreklámra, a Forbes összesítése szerint mindenesetre az ő cége megy a legjobban a magyar stand-uposok közül, a Burfa Kft. 2021-ben 118 millió forintos árbevétellel zárt, ami 98 milliós nyereséget jelent.

A Fidesz legfőbb utánpótlásképző bázisa, a brutális mennyiségű közvagyonnal megizmosított MCC júniusban többségi tulajdonossá vált a Libriben. A Libri könyvesboltjaiban már akkor elszaporodtak az MCC Press „genderőrületről” szóló könyvei, amikor az MCC még csak kisebbségi tulajdonos lett. Amikor nemrég többségbe kerültek, az MCC vezetője arról beszélt, nem változtatnak a könyvkínálaton, sem a vezetői körön.

Arról, hogy milyen következményekkel járhat a legnagyobb hazai könyvterjesztő kormányközeli felvásárlása, itt írtunk.

A Libri-csoport a napokban döntött a vállalat igazgatóságának és felügyelőbizottságának összetételéről: az igazgatóság új elnöke Szalay Zoltán, a kiadót megvásárló Mathias Corvinus Collegium főigazgatója lett. A testületbe bekerült Starcz Ákos, a kormányközelbe került Index.hu vezérigazgatója is. Az igazgatóságnak tagja marad Balogh Ákos, a kiadó korábbi többségi tulajdonosa.

A miniszterelnök politikai igazgatójával idén Tusványoson beszéltünk hosszabban. Akkor is hangsúlyozta, hogy az MCC-nek nem politikai, hanem kulturális célja van a Libri felvásárlásával, a Libritől pedig csak annyit kértek, hogy politikai csatározásokban ne vegyen részt, de a törvényeket tartsa be.

A Mandiner interjújában Orbán Balázs a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásról, az orosz agresszió elítéléséről és a szankciókról is beszélt, arról pedig, hogy szerinte a vilniusi NATO-csúcson a közös fotózáson miért csak Orbán Viktorral fogott kezet Joe Biden, azt mondta, szerinte „annyi történt, hogy az amerikai elnök megörült a magyar miniszterelnöknek, akit az európai vezetők közül az egyik legtöbbet lát az amerikai címlapokon”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!