Bödőcs Tibor: Megírhatjuk végre Böjte Csaba testvérrel a Káma Szútra, ahogy mi látjuk című művet?

2023. június 14. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

Bödőcs Tibor hosszú posztban reagált szerdán reggel arra, hogy a kormányközeli MCC lett a Libri Csoport többségi tulajdonosa. Több kérdést is feltesz, köztük például ezeket:

„Megírhatjuk végre Böjte Csaba testvérrel a Káma Szútra, ahogy mi látjuk című művet? Kiadhatják a Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon? Publikálhatóvá válik a 77 szankciócsúfoló, ősi, szittya népdal és brüsszelűző, türk csujogató? Elemezhetjük Goebbels prózáját az MTVA híradójának fényében? Megszülethetnek a tanulmányok Petőfi haláláról, akit NATO katonák lőttek le Bahmutnál, mint tudjuk?”

– írta a humorista, író, akinek könyveit a Libri Csoporthoz tartozó Helikon Kiadó adja ki. Bödőcs a posztjában azt is írja, M. Nagy Miklós igazgató-szerkesztőjét nem fogja cserben hagyni, „de tényleg jó lenne, ha elmondanák: Origó, Index vagy ATV lesz a Libriből középhosszúrövid távon? Szinte mindegy, de jó lenne tudni, az ember kíváncsi, olvasó állat.” Bödőcs azt is írja, hogy új könyve szeptemberben jelenik meg Prímszámok hóesésben címmel.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata lett a Libri Csoport többségi tulajdonosa, amivel a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac legnagyobb szereplőjévé vált. Az MCC eddig is résztulajdonos volt a kiadóban, de az érintettek tagadták, hogy ennek bármilyen hatása lenne a boltok kínálatára. Tavaly nyáron ugyanakkor olvasói jelzéseket kaptunk arról, hogy az egyik üzlet „ajánlott” szekciójában feltűnően sok a gendertémát kritikus szemszögből tárgyaló könyv, ebben a cikkben megpróbáltunk utánajárni, mennyiben tapasztalható tendenciózus jobbra tolódás.

A G7 gazdasági magazin információi alapján pénzügyi nyomás alatt állhatott, ezért dönthetett úgy Balogh Ákos, a Libri korábbi többségi részvényese, hogy eladja részvényeit az MCC leányvállalatának. A lap úgy tudja, Balogh hiába akart kivenni osztalékot a Libriből, az MCC nem ment ebbe bele.

A Forbes legfrissebb összesítése szerint Bödőcs Tibor cége megy a legjobban a magyar stand-uposok közül, a Burfa Kft. 2021-ben 118 millió forintos árbevétellel zárt, ami 98 milliós nyereséget jelent. A beszámoló alapján Bödőcs a cég eredménytartalékában hagyta a nyereséget. Kőhalmi Zoltán cége, a Kőhalmi és Kőhalmi Kft. 2021-ben 46 milliós árbevétellel zárt, ebből 22 millió a profit, Kiss Ádám cége pedig 2021-ben 42 milliós bevételével és 22 milliós profittal zárta az évet.

Az üzleti magazin összesítése szerint viszont ebből a mezőnyből láthatóan kiemelkednek az Orbán Viktorral és a Fidesszel nyíltan szimpatizáló humoristák, mint például Fábry Sándor és Nacsa Olivér. Fábry cége az évek óta százmillió forint feletti árbevételű Bohumil, amiből a humorista 2022-ben 98 millió forintot, 2021-ben 78 milliót, előtte évben pedig 90 millió forintot vett fel.

Jelentős megrendeléseket kap a közmédiától Nacsa Olivér cége, az NN Film & Media Kft. is, ami tavaly 125 millió forintos, tavalyelőtt pedig 112,8 millió forintos árbevétellel futott, írja a Forbes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!