Balogh Ákos hiába akart kivenni osztalékot 2022-ben a Libriből, az MCC nem ment bele

2023. június 14. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzügyi nyomás alatt állhatott, ezért dönthetett úgy Balogh Ákos, a Libri korábbi többségi részvényese, hogy eladja részvényeit a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalatának – írja a G7. Ahogy arról beszámoltunk, a tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává.

A cégcsoport vezetésének összetétele változatlan marad, a korábbi többségi részvényes SQ Invest tulajdonosa, Balogh Ákos igazgatósági tagként segíti a Libri Csoport további fejlődését.

Ahogy a Telexen is megírtuk, a NER-es alapítvány három évvel ezelőtt szállt be a Libri-Bookline csoportba, először Spéder Zoltán kisebbségi tulajdonát vették meg. A G7 most azt írja, hogy a többségi tulajdonos Balogh Ákos két éve még nem akarta eladni a részvénycsomagját, mostanra viszont pénzügyi nyomás alá kerülhetett. A lap szerint ezt támasztja alá az osztalékkifizetésről született döntés, ami fontos szempont lehetett az eladásnál az operatív és stratégiai célok közötti véleménykülönbségek mellett.

Balogh már 2022-ben is szeretett volna kivenni osztalékot a cégből, de ehhez kellett az MCC hozzájárulása is, amit viszont nem adott meg a könyvpiaci bizonytalanságokra és megugró költségekre hivatkozva. Baloghot ez hátrányosan érintette, mert másik befektetéséhez kellett volna tőke neki: családja a Corvin Áruház Blaha Lujza téren lévő, felújítás alatt álló épületének tulajdonosa. A lap feltételezése szerint Balogh valamikor májusban dönthetett az eladás mellett. Ezt támaszthatja alá az, hogy a Libri-Bookline Kereskedelmi Zrt. igazgatósága egy idén május 15-i dokumentum szerint azt javasolta, hogy idén se legyen osztalékkifizetés – viszont váratlanul egy május 30-i dokumentum alapján a közgyűlés ezzel ellentétesen döntött, úgy, hogy a korábbi évben tartalékban hagyott összeggel együtt 4,2 milliárd forint osztalékot fizessenek ki a tulajdonosoknak. Ezt az MCC részvényesei is megszavazták. Az osztalékkifizetés napja 2023. június 14. – ez mindössze egy nappal van az MCC bejelentése után.

Arról már korábban írtunk, hogy az MCC 5,4 milliárd forintért szerezte meg a Libri-Bookline Zrt. közel harmadát. A Fidesz-közeli, közpénzmilliárdokkal megtámogatott Mathias Corvinus Collegiumról itt írtunk még részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!