Libri-Bookline: a NER-rel szemben néha a kétharmad is kevés

Legfontosabb

2022. július 6. – 09:26

frissítve

Libri-Bookline: a NER-rel szemben néha a kétharmad is kevés
Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke az MCC Négyzetre emeljük a tehetséget című, az intézet megalakulása alkalmából tartott tanácskozáson, 2021. december 7-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Libri-Bookline Zrt. a magyar könyvpiac meghatározó szereplőjeként (kiadói csoportként és kereskedőként is) rendkívül sikeres évet zárt. Ám a két meghatározó tulajdonos, Balogh Ákos és a cégbe nemrég beszállt Mathias Corvinus Collegium (MCC) két fordulóban sem tudott dűlőre jutni az osztalék mértékéről. Így hosszú évek után először, most a cég nem fizet osztalékot.

A Mathias Corvinus Collegium 5,4 milliárd (adófizetőktől származó) forintért megszerezte a Libri-Bookline Zrt. közel harmadát. Ám a tavaly méretes veszteséget generáló tehetséggondozó egy ekkora befektetés után valamiért mintha nem szeretne osztalékjövedelmet realizálni, hiszen éppen ő ellenezte a többi tulajdonos által támogatott osztalékfizetést.

Mi történik itt? Ebben a kérdésben jelent meg a régi és új tulajdonosok közötti konfliktus? Nem egy irányba tolják a szekeret?

Megkérdeztük az MCC-t az osztalékkal kapcsolatos álláspontjukról. Valentinyi Pál, a tulajdonos képviselője így indokolt:

„Stratégiai döntésünk, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a Libri-Bookline Zrt. kapcsán a felelős gazdálkodói viselkedés az osztalék kifizetése helyett a tartalék képzése lehet. A Librinek fel kell készülnie a következő időszakra: növekvő nyersanyagárak, infláció, gazdasági kihívások állnak előttünk. Az ilyen környezetben is meg kell teremteni a biztos alapot ahhoz, hogy a könyvkiadás és -árusítás, a Libri működése és alkalmazottainak munkahelye kiszámítható maradjon.”

Az érvekkel aligha lehet vitatkozni, a többi tulajdonos valamiért mégis máshogy látta a helyzetet, megpróbáltunk rájönni, miért.

Spéderék helyett MCC

A tőzsdét is megjárt Libri-Bookline sokáig két toplistás milliárdos, Balogh Ákos és Spéder Zoltán közös irányítása alatt állt, de voltak más tulajdonosai is. 2020 végén Spéder és egy hozzá közel álló kisebb tulajdonos kiszállt a cégből, és eladták a részesedésüket.

Nagyon jó árat kaphattak, hiszen ha az MCC által kifizetett összeget elosztjuk a megszerzett részvényszámmal, akkor nagyságrendileg részvényenként 3600 forint jön ki. A Libri-Bookline fő tulajdonosai ezek után jelenleg:

  • Balogh Ákos (az SQ Invest Kft.-n keresztül 67,48 százalékkal); és
  • az MCC (az MCC Liber Invest Kft. cégen és az általa tulajdonolt Axialis Holding Zrt.-n keresztül 30,9 százalékkal).

Utóbbi pakett összesen nagyjából 1,517 millió részvény.

Vétójog

Információink szerint az MCC a spéderes időkből megörökölhette azt a szerződést is, amellyel kisebbségi tulajdonosként vétójoga van bizonyos kérdésekben. Azaz csak háromnegyedes többséggel lehet dönteni olyan lényeges üzletpolitikai kérdésekben, mint az osztalékfizetés, vagy például a cégvásárlások (akvizíciók).

A cégbírósági anyagok és az MCC oldalára feltöltött dokumentumok alapján a következő kép rajzolódik ki:

Az első, 2022. május 25-i közgyűlést az osztalékfizetési napirendi pontnál a részvényesek felfüggesztették, ezért a második, június 22-i, folytatólagos közgyűlésnek kellett volna döntenie a témában.

Ám ez ekkor sem sikerült. Hiába szavazta meg ugyanis a részvényesek közel 69 százaléka a részvényenként 163 forintos osztalék kifizetéséről szóló javaslatot, azt a kisebbségi tulajdonos MCC ellenállása miatt nem sikerült elfogadtatni, hiszen nem jött össze az e napirendi pontban előírt háromnegyedes többség.

Libri-Bookline könyváruház a fővárosi Rákóczi úton – Fotó: Róka László / MTI bizományosi
Libri-Bookline könyváruház a fővárosi Rákóczi úton – Fotó: Róka László / MTI bizományosi

Forrás lett volna rá

Több mint 240 millió forint osztalék az MCC mércéje szerint nem gigantikus összeg, de a többi tulajdonos szerint az osztalék mindenkinek jól jött volna, a Libri részéről pedig bőven „belefért” volna.

A Libri mérlege alapján ugyanis a cég eredménytartaléka 2021. december 31-én 4,76 milliárd forint volt. A tervezett 800 milliós összesített osztalék így csak az eredménytartalék hatodának kifizetését jelentette volna.

Ráadásul, ha kívülről nézzük, ez az összeg már csak azért is jól jött volna az MCC-nek, mert – mint a HVG cikke írja – bár beszámolója alapján az MCC tavaly 11,986 milliárd forint osztalékbevételt ért el, még azzal együtt is 8,752 milliárd forint veszteséget termelt.

Információink szerint a közgyűlésen és a cégvezetővel folytatott többkörös tárgyalások során is az MCC akvizíciós tervekkel és általános tartalékolással indokolta az osztalék visszatartását.

Az alapítvány ugyanakkor nem általában látta ennyire nehéznek a gazdasági helyzetet, hiszen nem volt ellenvetése, amikor a Mol Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. osztalékát kellett megszavazni a két cég közgyűlésén. Előbbitől 24,5 milliárd, az utóbbitól pedig 4,2 milliárd forint áramlik majd be az MCC kasszájába, vagyis a 2022-es gazdálkodás még jóval erősebb, majdnem tripla osztalékbevétellel leírható pozícióból indul.

De akkor mégis miért?

A Libri-Bookline működése egyébként gazdaságilag sikeresnek látszik. 2021-ben csoportszinten a Libri-Bookline Zrt. 28,8 milliárd forint árbevételt ért el (ez 12,5 százalékos növekedés a megelőző évhez képest) és hajszál híján 2 milliárd forint (pontosan, 1,99 milliárd forint) profitot realizált, ami 26,7 százalékos növekedés.

Mi azt hallottuk, hogy egyelőre a 2022-es év is ígéretesnek tűnik, igaz, a könyvpiac jelentős szezonalitást mutat, az év utolsó negyedévben bonyolódik le a forgalom oroszlánrésze, a jó vagy rossz karácsonyi szezon meghatározó.

Annak, hogy az MCC miért ellenzi az osztalékfizetést, ezer és egy oka lehet, mindenesetre akadt, aki a hivatalos magyarázat mellett úgy értékelte nekünk a helyzetet, hogy talán az MCC-nek további részesedésnövelési tervei vannak.

Ha ez igaz, akkor jelzésértékű lehet a részvényeseknek, hogy érdemes eladniuk a saját paketteket, mert az eladáson kívül egyéb jövedelemszerzési mód mostanában nem ígérkezik. De az is lehet, hogy az MCC elégedetlen az eddig elért „kultúrmissziós” eredményekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!