Libri-Bookline: a NER-rel szemben néha a kétharmad is kevés

Legfontosabb

2022. július 06. – 09:26

frissítve

Libri-Bookline: a NER-rel szemben néha a kétharmad is kevés
Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke az MCC Négyzetre emeljük a tehetséget című, az intézet megalakulása alkalmából tartott tanácskozáson, 2021. december 7-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Libri-Bookline Zrt. a magyar könyvpiac meghatározó szereplőjeként (kiadói csoportként és kereskedőként is) rendkívül sikeres évet zárt. Ám a két meghatározó tulajdonos, Balogh Ákos és a cégbe nemrég beszállt Mathias Corvinus Collegium (MCC) két fordulóban sem tudott dűlőre jutni az osztalék mértékéről. Így hosszú évek után először, most a cég nem fizet osztalékot.

A Mathias Corvinus Collegium 5,4 milliárd (adófizetőktől származó) forintért megszerezte a Libri-Bookline Zrt. közel harmadát. Ám a tavaly méretes veszteséget generáló tehetséggondozó egy ekkora befektetés után valamiért mintha nem szeretne osztalékjövedelmet realizálni, hiszen éppen ő ellenezte a többi tulajdonos által támogatott osztalékfizetést.

Mi történik itt? Ebben a kérdésben jelent meg a régi és új tulajdonosok közötti konfliktus? Nem egy irányba tolják a szekeret?

Megkérdeztük az MCC-t az osztalékkal kapcsolatos álláspontjukról. Valentinyi Pál, a tulajdonos képviselője így indokolt:

„Stratégiai döntésünk, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a Libri-Bookline Zrt. kapcsán a felelős gazdálkodói viselkedés az osztalék kifizetése helyett a tartalék képzése lehet. A Librinek fel kell készülnie a következő időszakra: növekvő nyersanyagárak, infláció, gazdasági kihívások állnak előttünk. Az ilyen környezetben is meg kell teremteni a biztos alapot ahhoz, hogy a könyvkiadás és -árusítás, a Libri működése és alkalmazottainak munkahelye kiszámítható maradjon.”

Az érvekkel aligha lehet vitatkozni, a többi tulajdonos valamiért mégis máshogy látta a helyzetet, megpróbáltunk rájönni, miért.

Spéderék helyett MCC

A tőzsdét is megjárt Libri-Bookline sokáig két toplistás milliárdos, Balogh Ákos és Spéder Zoltán közös irányítása alatt állt, de voltak más tulajdonosai is. 2020 végén Spéder és egy hozzá közel álló kisebb tulajdonos kiszállt a cégből, és eladták a részesedésüket.

Nagyon jó árat kaphattak, hiszen ha az MCC által kifizetett összeget elosztjuk a megszerzett részvényszámmal, akkor nagyságrendileg részvényenként 3600 forint jön ki. A Libri-Bookline fő tulajdonosai ezek után jelenleg:

  • Balogh Ákos (az SQ Invest Kft.-n keresztül 67,48 százalékkal); és
  • az MCC (az MCC Liber Invest Kft. cégen és az általa tulajdonolt Axialis Holding Zrt.-n keresztül 30,9 százalékkal).

Utóbbi pakett összesen nagyjából 1,517 millió részvény.

Vétójog

Információink szerint az MCC a spéderes időkből megörökölhette azt a szerződést is, amellyel kisebbségi tulajdonosként vétójoga van bizonyos kérdésekben. Azaz csak háromnegyedes többséggel lehet dönteni olyan lényeges üzletpolitikai kérdésekben, mint az osztalékfizetés, vagy például a cégvásárlások (akvizíciók).

A cégbírósági anyagok és az MCC oldalára feltöltött dokumentumok alapján a következő kép rajzolódik ki:

Az első, 2022. május 25-i közgyűlést az osztalékfizetési napirendi pontnál a részvényesek felfüggesztették, ezért a második, június 22-i, folytatólagos közgyűlésnek kellett volna döntenie a témában.

Ám ez ekkor sem sikerült. Hiába szavazta meg ugyanis a részvényesek közel 69 százaléka a részvényenként 163 forintos osztalék kifizetéséről szóló javaslatot, azt a kisebbségi tulajdonos MCC ellenállása miatt nem sikerült elfogadtatni, hiszen nem jött össze az e napirendi pontban előírt háromnegyedes többség.

Libri-Bookline könyváruház a fővárosi Rákóczi úton – Fotó: Róka László / MTI bizományosi
Libri-Bookline könyváruház a fővárosi Rákóczi úton – Fotó: Róka László / MTI bizományosi

Forrás lett volna rá

Több mint 240 millió forint osztalék az MCC mércéje szerint nem gigantikus összeg, de a többi tulajdonos szerint az osztalék mindenkinek jól jött volna, a Libri részéről pedig bőven „belefért” volna.

A Libri mérlege alapján ugyanis a cég eredménytartaléka 2021. december 31-én 4,76 milliárd forint volt. A tervezett 800 milliós összesített osztalék így csak az eredménytartalék hatodának kifizetését jelentette volna.

Ráadásul, ha kívülről nézzük, ez az összeg már csak azért is jól jött volna az MCC-nek, mert – mint a HVG cikke írja – bár beszámolója alapján az MCC tavaly 11,986 milliárd forint osztalékbevételt ért el, még azzal együtt is 8,752 milliárd forint veszteséget termelt.

Információink szerint a közgyűlésen és a cégvezetővel folytatott többkörös tárgyalások során is az MCC akvizíciós tervekkel és általános tartalékolással indokolta az osztalék visszatartását.

Az alapítvány ugyanakkor nem általában látta ennyire nehéznek a gazdasági helyzetet, hiszen nem volt ellenvetése, amikor a Mol Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. osztalékát kellett megszavazni a két cég közgyűlésén. Előbbitől 24,5 milliárd, az utóbbitól pedig 4,2 milliárd forint áramlik majd be az MCC kasszájába, vagyis a 2022-es gazdálkodás még jóval erősebb, majdnem tripla osztalékbevétellel leírható pozícióból indul.

De akkor mégis miért?

A Libri-Bookline működése egyébként gazdaságilag sikeresnek látszik. 2021-ben csoportszinten a Libri-Bookline Zrt. 28,8 milliárd forint árbevételt ért el (ez 12,5 százalékos növekedés a megelőző évhez képest) és hajszál híján 2 milliárd forint (pontosan, 1,99 milliárd forint) profitot realizált, ami 26,7 százalékos növekedés.

Mi azt hallottuk, hogy egyelőre a 2022-es év is ígéretesnek tűnik, igaz, a könyvpiac jelentős szezonalitást mutat, az év utolsó negyedévben bonyolódik le a forgalom oroszlánrésze, a jó vagy rossz karácsonyi szezon meghatározó.

Annak, hogy az MCC miért ellenzi az osztalékfizetést, ezer és egy oka lehet, mindenesetre akadt, aki a hivatalos magyarázat mellett úgy értékelte nekünk a helyzetet, hogy talán az MCC-nek további részesedésnövelési tervei vannak.

Ha ez igaz, akkor jelzésértékű lehet a részvényeseknek, hogy érdemes eladniuk a saját paketteket, mert az eladáson kívül egyéb jövedelemszerzési mód mostanában nem ígérkezik. De az is lehet, hogy az MCC elégedetlen az eddig elért „kultúrmissziós” eredményekkel.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!