Megvette a Librit a kormányközeli MCC

2023. június 13. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává – közölte az MCC kedden.

A cégcsoport vezetésének összetétele változatlan marad, a korábbi többségi részvényes SQ Invest tulajdonosa, Balogh Ákos igazgatósági tagként segíti a Libri Csoport további fejlődését – olvasható a közleményben.

„A Mathias Corvinus Collegium mint Közép-Európa legnagyobb tehetséggondozó intézménye és tudásbázisa hisz a magyar könyvpiacban, a könyvek erejében és a kultúrában, így ez a lépés is illeszkedik az MCC sokoldalú tevékenységéhez. A Libri vállalatcsoporttal sikeres éveket tudhatunk magunk mögött, az MCC a korábbi részesedésére is minden értelemben jó befektetésként tekint, így részünkről a leglogikusabb lépés a tulajdoni hányad növelése volt. Elkötelezett, tőkeerős tulajdonosként hosszú távon garantáljuk a magyar könyv jövőjét” – mondta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

Ahogy a Telexen is megírtuk, a NER-es alapítvány három évvel ezelőtt szállt be a Libri-Bookline csoportba, először Spéder Zoltán kisebbségi tulajdonát vették meg, akkori cikkünkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy ez a lépés kultúrharc, vagy az üzletről szól-e. Mivel a Libri-Bookline-hoz tartozik az iparág legnagyobb hazai bolthálózata, az online jelenlétük is nagyon erős, és kiadói oldalon is számos érdekeltséggel bír a csoport, már akkor látszott, hogy a bevásárlás révén országos szinten érzékelhető hatást gyakorolhat majd az MCC mind a terjesztésre, mind arra, milyen könyvek jelennek meg Magyarországon.

Miután tavaly nyáron olvasói jelzést is kaptunk arról, hogy az egyik üzlet „ajánlott” szekciójában feltűnően sok a gendertémát kritikus szemszögből tárgyaló könyv, ebben a cikkben megpróbáltunk utánajárni, tapasztalható-e tendenciózus jobbra tolódás a Libri kínálatában.

Bár a mostani tranzakció részleteiről nincs szó a közleményben, arról már korábban írtunk, hogy az MCC 5,4 milliárd forintért szerezte meg a Libri-Bookline Zrt. közel harmadát. A Fidesz-közeli, közpénzmilliárdokkal megtámogatott Mathias Corvinus Collegiumról itt írtunk még részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!