Péterfy-Novák Éva nem jelenteti meg tovább a könyveit a Librinél

2023. június 14. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

„A Libri Kiadónál a jövőben nem kívánom megjelentetni a könyveimet” – írta hivatalos Facebook-oldalán Péterfy-Novák Éva író a Libri-üggyel kapcsolatban.

Az Egyasszony írója megköszönte, hogy eddig megjelenhettek a könyvei a Libri Könyvkiadónál, de egy másik posztjában úgy írt az MCC-s felvásárlásról, hogy az szerinte lényegében azt jelenti, hogy „a NER előbb-utóbb átveszi az irányítást” a kiadó fölött. A felvásárlás kommunikációjáról pedig ezt írta:

„Ahogyan azt kell, a könyvhét után hozták nyilvánosságra. Hogy azért a könyvheti bevétel még meglegyen.”

A Libri tulajdonosváltását Bödőcs Tibor humorista, író sem hagyta szó nélkül, az ő véleményéről itt írtunk. Bödőcs egyébként a Libri Csoporthoz tartozó Helikon Kiadónál marad egyelőre, és várhatóan szeptemberben adja ki új könyvét.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) kedden közölte, hogy leányvállalata a Libri Csoport többségi tulajdonosa lett, amivel a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac legnagyobb szereplőjévé vált.

Az MCC eddig is résztulajdonos volt a kiadóban, de az érintettek tagadták, hogy ennek bármilyen hatása lenne a boltok kínálatára. Tavaly nyáron ugyanakkor olvasói jelzéseket kaptunk arról, hogy az egyik üzlet „ajánlott” szekciójában feltűnően sok a gendertémát kritikus szemszögből tárgyaló könyv, ebben a cikkben megpróbáltunk utánajárni, mennyiben tapasztalható tendenciózus jobbra tolódás.

A G7 gazdasági magazin információi alapján pénzügyi nyomás alatt állhatott, ezért dönthetett úgy Balogh Ákos, a Libri korábbi többségi részvényese, hogy eladja részvényeit az MCC leányvállalatának. A lap úgy tudja, Balogh hiába akart kivenni osztalékot a Libriből, az MCC nem ment ebbe bele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!