Az Index interjút készített Mészárossal, Orbánra nem kérdeztek rá

2021. június 11. – 09:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mészáros Lőrinccel készített interjú jelent meg az Indexen, amelyet tavaly nyáron a Telex szerkesztőségét alkotó újságírók azért hagytak el, mert veszélyben érezték a lap függetlenségét. Az Index azóta a kormánymédiában jelentős befolyással rendelkező Vaszily Miklós érdekeltségébe került, aki Mészáros médiaügyi jobbkeze és üzlettársa is egyben: vezérigazgatóként dolgozott a vállalkozó tulajdonában álló Echo TV-ben, tavaly pedig az ő tőkéjéből alapította meg a Pesti TV mögötti céget.

A főszerkesztő, Fekete-Szalóky Zoltán által készített interjú azzal a felütéssel kezdődik, hogy „az Index elsőként kapott lehetőséget, hogy kérdezze azt a vállalkozót, aki az elmúlt öt évben meghússzorozta vagyonát.

Magyarország leggazdagabb embere állta a sarat, nemcsak vagyonáról, vállalkozásairól beszélt, hanem családjáról is.”

A fenti témák fejtegetése közben nem kellett attól tartania a vagyonát az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta 407 milliárd forintosra növelő üzletembernek, hogy igazán izzasztó kérdéseket kap: a Mészáros gazdagodásával kapcsolatos aggályok két kósza felvetés erejéig kerültek csak elő a beszélgetésben. (A Hunguest Hotels 17,7 milliárdos állami támogatására, illetve arra kérdezett rá az újságíró, hogy egyesek felróják Mészárosnak: politikai hátszéllel jut állami megbízásokhoz.) Ellenben

hosszan beszélgetnek a cégcsoport jövőjéről üzleti szempontból, magánéletről, és kapott egy külön keretes részt a Mészáros-csoport jótékonysági tevékenysége, miközben a vállalkozó Orbán Viktorhoz fűződő viszonyát nem firtatják.

Az élőbeszédben használt nyelvezetre a legkevésbé sem emlékeztető szövegből őszintén szólva nehéz karcos mondatokat kiemelni, de megtudhatjuk például, hogy:

  • Elkötelezett jobboldali kiállása miatt érthető Mészáros számára, hogy az ellenzék az ő csoportján és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt.
  • Az állami munkákból kirívóan sokat elnyerő üzletember szerint az egy balliberális tévhit, hogy a munkákat odaadják a vállalkozóknak.
  • 2008-ban, amikor ellenséges volt velük a politika is igen jelentős üzleti eredményt értek el, tehát a politikai széljárástól függetlenül is „le tudunk komoly teljesítményt tenni az asztalra.”
  • Szerinte 350 forintot kellene érjen egy Opus-részvény, az Opusban pedig ő csak egy a részvényesek között: „Jóllehet a részvények többségével én rendelkezem, befolyásom a napi ügymenetre nincs.”
  • Amikor az ellenzék a Hunguest Hotelst támadja, a magyar munkavállalókat, családtagjaikat, tulajdonképpen az országot bojkottálja.
  • Nincs félnivalója akkor sem, ha a mostani ellenzék kerül kormányra, ugyanis „egy ekkora vállalatot csak transzparensen lehet működtetni”.
  • A pulykapiacon próbálnak terjeszkedni, mert úgy látják, hogy ez az a szegmens, amelyben még nincs konkurencia Magyarországon. Mészároséknak 7500 tejelő tehene van.
  • Megvenné az összes Munkácsy-képet (ez volt az interjú eredeti címe is egyben).
  • Mindig hálás lesz volt feleségének, Beatrixnak az együtt töltött három és fél évtizedért, Várkonyi Andreával pedig nagyon boldogok, egyiküknek sem volt kérdés, hogy össze szeretnék kötni az életüket.

És végezetül álljon itt néhány kérdés az interjúból:

  • Minek tulajdonítja, hogy mégis ilyen negatív kép él az emberek fejében a cégbirodalmáról?
  • A válság után mennyire elképzelhető a Mészáros Csoport regionális terjeszkedése?
  • A hazai vállalkozásai, konkrétan a Mészáros Csoport vállalatai mennyire válságállók?
  • Tervezi-e, hogy a Talentis Agro csoportot újabb agrárcéggel bővíti, miután lezárult a Szarvasi Agrár Zrt. adásvétele, amivel több mint 45 ezer hektárra bővült a tulajdonában álló cégek által használt földterület?
  • Mikorra történhet meg a fúzió? Milyen várakozásai vannak a bankholdingot illetően?
  • Hamarosan kezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság. Egy kérdés erejéig focizzunk! Orbán Viktor 2007-ben a Fejér Megyei Hírlapnak azt mondta: nincs realitása, hogy Felcsúton NB I.-es csapat legyen, és hosszú távon is a saját tehetségekre építő NB II.-es középcsapat kialakítása a cél a Puskás Akadémiánál. A felnőttcsapat költségvetését viszont időközben óriásira növelték, rengeteg légiós érkezett, így idén másodszor érmes az NB I.-ben, és a nemzetközi kupában indul a csapat. Miért változott az eredeti cél?
  • Az elmúlt hónapokban attól hangos a sajtó, hogy Várkonyi Andreával összeházasodnak. Tudják már, mikor és hol lesz az esküvő?

A Telexnél fontosnak tartjuk, hogy egy interjú pontos értelmezéséhez ne kelljen magyarázgatni, hogy az alany és a lap tulajdonosa milyen gazdasági viszonyban állnak egymással, ahogy azt is fontosnak tartjuk, hogy titkolózni se kelljen ilyen ügyekben, mert valami takargatni valónk lenne. A Telexet átláthatóan, elsősorban az olvasóink támogatásából tartjuk fenn, ha tetszik, amit csinálunk, akkor támogasd a működésünket!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!