Az orosz állami hírügynökség a Pesti Srácoknál érdeklődött a magyar médiahelyzetről

2023. július 7. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar médiahelyzetről érdeklődött a PestiSrácok.hu szerkesztőségében Szófia Afanaszjeva, a Rosszija Szegodnya orosz állami hírügynökség budapesti tudósítója. Huth Gergellyel, Georg Spöttlével és Dezse Balázzsal beszélgetve elmondta: az orosz közvélemény szemében felértékelődött Magyarország a kormány békepárti álláspontja miatt – közölte a kormányközeli Pesti Srácok.

A tudósító szerint Oroszország tisztelettel viszonyul a magyarokhoz, függetlenül attól, hogy Magyarország az EU és a NATO tagja. Afanaszjeva kitért arra is, hogy Budapestről küldött tudósításai összeállításakor többnyire a magyar közmédia, a Hír TV, az ATV és a PestiSrácok.hu híreiből tájékozódik.

Érdemes kitérni az oroszországi médiahelyzetre, hogy lássuk, milyen lehet Afanaszjeva elképzelése az újságírásról. Az a Vlagyimir Putyin köré kiépített államhatalom, amit Afanaszjeva is szolgál a központi ellenőrzés alatt álló hírügynökségnél, évek óta üldözi és gyilkolja a kormánytól és más pártpolitikai szereplőktől függetlenül működő orosz újságírókat. Épp néhány nappal ezelőtt írtuk meg, hogy az egyik legjelentősebb orosz médium, a Novaja Gazeta újságírójának maszkos támadók törték el az ujjait, öntötték le festékkel, és borotválták le a fejét.

De számtalan ehhez hasonló eset történt Oroszországban. Szintén a Novaja Gazeta munkatársa volt Anna Politkovszkaja is, akit egy liftben lőttek agyon. A Nobel-békedíjat kapó Dmitrij Muratovra egy vonaton támadtak rá, ahol vörös festékkel öntötték le. A díj elnyerése után Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált Muratovnak, majd egyben burkoltan meg is fenyegette. Figyelmeztette ugyanis, hogy aki külföldről kap anyagi támogatást, az külföldi ügynöknek számít.

A külföldi ügynök billog egy konkrét jogi státusz Oroszországban, akire rásütik, attól nagy eséllyel megvonják a hírközlési jogosultságot, sok ilyen szervezet és újság külföldre kényszerült az utóbbi években. A vonatkozó orosz törvény alapján már az sem kell a státusz teljesüléséhez, hogy valaki külföldről kapjon pénzt, de ha kap is, kissé cinikusan hangzik közpénzszázmilliárdokban fürdőző politikai szereplők szájából az a kritika, amikor azt róják fel egy újságnak, hogy a működéséhez a hazai, olvasói források mellett bevon külföldi forrásokat is.

A Pesti Srácokhoz látogató orosz állami médiaalkalmazott olyan államhatalmat szolgál, amelyik minden olyan embert semlegesít, aki nem a putyini hatalmat szolgálja. Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikust évekkel ezelőtt fényes nappal lőtték szitává az utcán, nem messze a Kremltől. Alekszej Navalnijt megmérgezték, majd miután a megmérgezése után visszatért a hazájába, börtönbe záratták.

Magyarországon nem gyilkolnak újságírókat, de az Orbán Viktor köré kiépülő NER médiatér-foglalása elképesztő sebességbe kapcsolt az elmúlt tíz évben. A vidéki napilappiac, a rádióadók döntő többsége és a tévécsatornák jelentős része kormányközeli körök befolyása alatt van, csakúgy, mint a legnagyobb elérésű hazai internetes híroldalak (Origo, Index).

Szófia Afanaszjeva tehát találhatott hasonlóságokat a két ország médiahelyzete között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!