Putyin megüzente a Nobel-díjas újságírónak, hogy a kitüntetés nem védi meg, ha törvényt sért

2021. október 14. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Figyelmeztetéssel felérő nyilatkozatot adott Vlagyimir Putyin a béke Nobel-díjjal kitüntetett orosz újságírónak. A Novaja Gazeta főszerkesztője, Dmitrij Muratov megosztva kapta a díjat a Fülöp-szigeteki újságírónővel, Maria Ressával.

A Kreml gratulált is az orosz vezetéssel kritikus újság szerkeszőjének, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte is tette Ressa díjazásával kapcsolatban, ami önmagában bizarr, hiszen a Fülöp-szigeteki újságíró az elnök drogellenes háborújának önkényes leszámolásait, és a több ezer ember meggyilkolását morálisan igazoló álhírkampányát is leleplezte.

A párhuzam nem ér véget, mert ahogyan Duterte is figyelmeztette a Ressát – mondván, „vannak, akik úgy vélik, az újságírónak a bíróságon kell tisztáznia magát” – úgy az orosz elnök is tett egy kevéssé ünnepi megjegyzést Muratovra:

„Ha a Nobel-díjat afféle védőpajzsként használná ahhoz, hogy olyat tegyen, amivel megsértené az orosz törvényeket, akkor tehát ezt szándékosan teszi, hogy magára hívja a figyelmet, vagy egyéb megfontolásból” – mondta hosszasan körülírva Putyin szerdán az Interfax szerint.

Az orosz elnök törvénysértés alatt elsősorban a külföldi ügynök minősítéssel kapcsolatos törvényre utalt, amely szerint aki külföldről kap anyagi támogatást, az külföldi ügynöknek számít, legyen az magánszemély vagy szervezet – és ezt jeleznie kell minden publikált anyagban.

Ha Muratov „nem sérti meg a törvényt és nem ad alapot arra, hogy külföldi ügynöknek minősüljön, úgy nem lesz az” – közölte Putyin.

A Nobel-díjjal pénzjutalom is jár – idén körülbelül 300 millió forintnak megfelelő összeg, megosztott díj esetén az összeg is osztódik –, így felmerült, hogy Muratov ezzel külföldi ügynöknek minősül. Az újságíró azonban közölte, hogy a Kreml jelezte, ez a díjra nem vonatkozik. Ez azonban nem jelenti, hogy az ellenzékiekkel, illetve a nem kormánypárti sajtóval szemben könnyen bevethető szabályozás nem éri el a Novaja Gazetát. Az utolsó szovjet vezető, Mihail Gorbacsov által is támogatott lap munkatársa volt Anna Politkovszkaja, akit lakása előtt lőtt le egy csecsen megbízókhoz köthető férfi 2006-ban, épp Vlagyimir Putyin 54. születésnapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!