Gratulált a Nobel-díjért Maria Ressának a Fülöp-szigeteki elnök

2021. október 11. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök hivatala gratulált hétfőn Maria Ressa újságírónak, aki Dmitrij Muratov orosz újságíróval megosztva kapta az idei Nobel-békedíjat. „Ez győzelem a Fülöp-szigetek számára, és mi nagyon boldogok vagyunk emiatt (...) Természetesen igaz az, hogy vannak olyanok, aki úgy érzik, hogy Maria Ressának még tisztáznia kell magát a bíróságok előtt” – mondta Harry Roque, az elnöki hivatal szóvivője arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy mit jelent a kormány számára az újságíró kitüntetése.

Duterte hivatala részéről az az első reagálás a három napja, múlt pénteken odaítélt Nobel-békedíjra. Duterte személyesen még nyilatkozott. A méltatásra reagálva Ressa azt üzente Dutertének, hogy egyesítse, és ne szakítsa ketté az országot.

A Nobel-díj ítélőbizottsága péntek délelőtti sajtótájékoztatóján az elismerést „a szólásszabadság védelmében tett erőfeszítéseikkel” indokolta, és kiemelte, hogy a sajtó- és szólásszabadság „a demokrácia és a tartós béke alapfeltétele”. Az ítélőbizottság kiemelte, hogy Ressa és Muratov díján keresztül

minden olyan újságíró munkáját el akarják ismerni, aki a sajtószabadság eszményét képviseli egy olyan világban, ahol egyre nagyobb nyomás nehezedik a demokratikus alapértékekre, köztük a sajtószabadságra.

A filippínó–amerikai Maria Ressa húsz éven keresztül dolgozott a CNN délkelet-ázsiai tudósítójaként, 2012-ben társalapítója volt a Rappler online tényfeltáró újságnak, melynek jelenleg is ő a főszerkesztője. A Rappler legnagyobb gurítása az volt, amikor leleplezte Rodrigo Duterte drogellenes háborújának önkényes leszámolásait, és a több ezer ember meggyilkolását morálisan igazoló álhírkampányt.

A Fülöp-szigeteki hatóságok az utóbbi években több alkalommal őrizetbe vették Maria Ressát, míg a Time magazin 2018-ban az év egyik emberének választotta. Hazájában jelenleg is több bírósági eljárás folyik Ressa ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!