Az interjú közepén dobták ki a Guardian magyar tudósítóját a CPAC Hungaryről

2023. május 5. – 14:16

Az interjú közepén dobták ki a Guardian magyar tudósítóját a CPAC Hungaryről
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője megnyitja a CPAC Hungaryt – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy korábbi republikánus szenátorral és elnökjelölt-aspiránssal készített interjúja közepén dobták ki a CPAC Hungary konferenciáról Garamvölgyi Flórát, a Guardian magyar tudósítóját. A biztonságiak „felsőbb utasításra” és „regisztrációs rendszerhibára” hivatkoztak.

Matt Schlapp, a CPAC konferenciák főszervezője a CPAC Hungary csütörtöki megnyitóján azzal büszkélkedett, hogy az Alapjogokért Központ a tavalyi konferencián megtanította neki, hogy hogyan lehet megszabadulni a nemkívánatos újságíróktól.

A CPAC konferenciákról ugyanis korábban nem tiltottak ki újságírókat. Az újságírók kitiltásában komoly tapasztalattal rendelkező magyar szervezők azonban a tavalyi konferencián felnyitották a szemét, hogy ha attól fél, hogy bizonyos újságírók negatív cikkeket írnának a konferenciáról, akkor egyszerűen ki lehet őket tiltani.

Tavaly a Guardian, a Reuters, az Associated Press, a Vice, a Rolling Stone, a Vox és a New Yorker újságírói is sikertelenül próbáltak bejutni a rendezvényre, miközben a kormánypárti és a Republikánus Párthoz közeli sajtót beengedték. Információink szerint idén is több magyar és külföldi független portál munkatársának regisztrációját utasították el.

Azon kevesek között, akik bejutottak, ott volt a Guardian magyar tudósítója. Az Amerikában élő Garamvölgyi Flóra lapunknak elmondta, hogy sikeresen tudott regisztrálni a konferenciára, melyről visszaigazolást is kapott.

Azonban hetekkel később, amikor éppen elindult Magyarországra, kapott egy emailt a szervezőktől, amiben helyhiányra hivatkozva azt írták, hogy mégsem fogják tudni beengedni a konferenciára. Információink szerint több független újságíró is ilyen emailt kapott.

Mivel azonban Garamvölgyi ekkor már a Los Angeles-i repülőtéren volt, úgy döntött, hogy elrepül Budapestre, és megpróbál mégis bejutni. Csütörtökön aztán elmondása szerint minden flottul ment a konferenciának otthont adó Bálnánál. Egy útlevél-ellenőrzést követően simán beengedték a rendezvényre, ahol szabadon dolgozhatott. Ugyanígy nem volt probléma a péntek reggeli beléptetésnél sem.

Péntek délután (tehát a kétnapos konferencia vége felé) azonban éppen Rick Santorum korábbi republikánus szenátorral és elnökjelölt-aspiránssal készített interjút, amikor az egyik szervező a mondata közepén elrángatta mellőle a készségesen válaszolgató politikust. Ezt követően pedig három biztonsági őr félrehívta Garamvölgyit.

A biztonságiak lekísérték a regisztrációs pulthoz, ahol a szervezők közölték Garamvölgyivel, hogy „felülről” azt az információt kapták, hogy a tudósító regisztrációját véletlenül, csak egy „rendszerhiba” miatt fogadták el, úgyhogy azonnal távoznia kell az eseményről. Ezt a Guardian újságírója meg is tette.

A kétnapos CPAC Hungary konferencia főszónoka Orbán Viktor volt, a miniszterelnök csütörtöki beszédéről, melyben a liberális és progresszív ideológiákat egy Brüsszelben és Soros György laborjaiban kifejlesztett halálos biofegyverhez hasonlította, itt írtunk bővebben. A konferencián felszólalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Lázár János építésügyi miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a 21. Század Intézet főigazgatója is. Csak videóüzenetet küldött maga helyett a két sztárvendég, Donald Trump és Tucker Carlson. Ezekről itt és itt írtunk.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!