Semjén a békemenetelőktől a kordonbontókig mindenkit vár a pápa budapesti miséjére

2023. április 25. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Kiderült pár részlet Ferenc pápa magyarországi látogatásával kapcsolatban. Az alábbi térképen látható, hogy a Kossuth tér mely részei lesznek lezárva vasárnap. A szervezők közölték azt is, tilos a térre bevinni:

  • szeszes italt,
  • üvegkulacsot, termoszt,
  • drónt vagy bármilyen más távirányítású eszközt,
  • kerékpárt, rollert,
  • élő állatot (kivéve segítő és vakvezető kutya)
  • bármilyen olyan jelképet, transzparenst, molinót, ami a rendezvény szellemiségével nem összeegyeztethető.

Az esemény részleteit beharangozó sajtótájékoztatón Kovács Zoltán államtitkár arról beszélt, készen állnak a rendezvény lebonyolítására, többnyire ahhoz igazodtak a szervezésnél, amit a Vatikán kért.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint apostoli látogatásra jön a pápa, egyházfőként és államfőként is hivatalos látogatást tesz, de elsősorban lelki természetű lesz a látogatás. Egy kérdésre válaszolva azt mondta: Bayer Zsolt nem békemenetet szervez a pápalátogatásra, csak arra kérte a békemenetek korábbi résztvevőit, hogy menjenek el a pápalátogatásra. Semjén szerint politikai rendezvénynek a pápalátogatáson nincs helye, de a békemenetelőktől a kordonbontókig ő mindenkit vár a pápa budapesti miséjére.

A miniszter beszélt arról is, mi a különbség a magyar kormány és a pápa álláspontja között a migráció tekintetében. Úgy véli, érthető, ha a pápa a menekültekkel van, hiszen ő látta például a favelákat. (A favelákban egyébként nem menekültek élnek, hanem Brazíliában a mélyszegénységben élő helyiek – Telex.)

Semjén szerint a kormánynak pedig inkább az a dolga, hogy a saját népét védje, méghozzá olyan negatív, veszélyes dolgoktól, ami nem szándékoltan bár, de általában következménye a migrációnak. A miniszter szerint a kormány és a pápa hasonló állásponton van a háborúval kapcsolatban: az a cél, hogy a vérontás mielőbb befejeződjön. Abban, hogy hogyan, lehetnek eltérések.

A Kossuth téri program részletei
A Kossuth téri program részletei

Veres András győri megyéspüspök arról beszélt, Ferenc pápa elsődlegesen lelkipásztorként érkezik Magyarországra. Volt egy kis halvány remény arra, hogy vidéki helyszínekre is ellátogat majd, de egészségi állapota miatt erre nincs lehetőség.

Hajdú János, a TEK vezetője azt mondta, felkészültek a pápa védelmére, a svájci gárdával együttműködve szervezték meg az esemény biztosítását. Lesznek rendőrök a pályaudvarokon, nagyobb csomópontokon is.

A rendőrség képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy azokról a területekről, amelyek le lesznek zárva, mindenki vigye el időben az autóját, mert az ott maradó autókat elszállítják.

A tájékoztatón a pápalátogatás költségéről annyit mondtak: az akkora lesz, mint egy hasonló nagy rendezvénynél. A látogatás után részletes elszámolás lesz, mi mennyibe került. Ezt a rendőri, biztonsági intézkedések miatt előbb nem célszerű nyilvánosságra hozni, mert nemzetbiztonságilag védett adatról van szó.

A pápa a nunciatúrán száll meg, a környéken olyan biztonsági intézkedések lesznek, mint minden más államfői látogatásnál. Kialakult rutin van már erre, a környéken minimális korlátozás lesz, amikor a pápa érkezik-távozik – de ez is főleg forgalomkorlátozás lesz.

A reptéren a lehető legrövidebb ideig lesz korlátozás, járatot nem kell törölni.

Lezárt városrészek, lehegesztett csatornafedők

Korábban megjelent információk szerint kiemelt készültségben lesz a pápalátogatás alatt a TEK, a rendőrség és a titkosszolgálatok.

  • pápalátogatás valamennyi helyszínén, az oda vezető utak mentén valamennyi csatornahálózatot átvizsgálják vagy már át is vizsgálták robbanóanyag, fegyverek után kutatva;
  • a Fővárosi Csatornázási Művek a csatornafedeleket lehegeszti, egyes csatornaszakaszokat a föld alatt is lezár, a lezárt pontokat pedig a hatóságok folyamatosan figyelik;
  • a kandelábereket, illetve közlekedési lámpákat tartó oszlopokat szintén ellenőrzik, mivel üregesek;
  • biztonsági ellenőrzésen esnek át a pápalátogatással érintett területeken lakók, a környező házak, épületek is;
  • egyes utakat, sőt városrészeket várhatóan lezárnak majd egy adott időszakban, amikor nem léphet be senki, és ki sem jöhetnek onnan, „még az ott lakókat is megkérik arra, hogy maradjanak a lakásukban”;
  • a látogatás teljes időszaka alatt mesterlövészek dolgoznak majd azokon a területeken, ahol az egyházfő jár;
  • a pápalátogatás tömeghelyszíneit, így a Kossuth teret, illetve a bazilika előtti Szent István teret csak többszöri átvizsgálás után lehet majd megközelíteni,
  • mindezek mellett rendőrségi helikopterek és drónok is vigyázzák majd a rendet.

A kiemelt készültség indoka, hogy Ferenc pápa a világ egyik legveszélyeztetettebb vezetője. Ferenc pápát a külföldi útjain a helyi hatóságokkal és titkosszolgálatokkal együttműködő Svájci Gárda, valamint a vatikáni rendőrség 140 tagja, köztük húsz terrorelhárító védi.

Lezárják a Kossuth téri metrómegállót

Üzemkezdet és a mise vége (kb. 11 óra) között a Kossuth téren nem áll majd meg a metró. Így a metróval közlekedőknek a Deák tér vagy az Arany János utca felől érdemes megközelíteni a helyszínt. Az autós közlekedés is változik, az V. kerület jó pár utcája hosszú időszakokra le lesz zárva. A forgalomkorlátozásokról a napokra lebontott részletes tájékoztatót a rendőrség honlapján lehet megnézni.

Ferenc pápa április 28. és 30. között látogat Budapestre, a három nap alatt több nyilvános és nem nyilvános eseményen is részt vesz majd. Többek között pénteken találkozik Orbán Viktorral és Novák Katalinnal, 29-én szombaton a pápa a Papp László Sportarénába látogat, 30-án pedig misét tart a Kossuth téren. Hasonlóan, ahogy két évvel ezelőtt is, amikor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálta a Hősök terén; amin szintén hívek tízezrei – egyes becslések szerint százezren – vettek részt.

Európa közepébe vezető utazásnak nevezte pénteken kezdődő magyarországi látogatását Ferenc pápa, aki köszönetét fejezte ki a magyaroknak odaadásukért, mellyel az útját szervezik. Hangoztatta, Európa közepe felett továbbra is a háború fagyos szelei fújnak. Április 29-én 11 ezer, határon inneni és túli magyar fiatal találkozik Ferenc pápával a Papp László Sportarénában.

A pápalátogatás alkalmából a Telex és a Szemlélek cikksorozatot indított. Ennek első része Hodász Andrástól itt olvasható a pápa átpolitizálásának tévútjáról, a második rész Laborczi Dórától a nők ügyéről a Vatikánon belül itt. A harmadik cikk az MKPK televíziós referensétől, Török Csabától irgalmasságról és a magyar egyházról itt olvasható. Gégény István a fiatalokról és az egyházról írt cikke itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!